Wyniki Mr
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Wyniki Mr
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 1 month temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
18 sierpnia 2018 o 18:13 #48625
Hey jestem na etapie wyjecia śrub ze wzgledu na bol uporczywy kregoslupa ledzwiowego i o to opis wyniku
SPLYCENIE LORDOZY na poziomie L3 l4 centralne dokanalowe uwypuklenie krążka mk
Stan po operacjach ze stabilizacją transpedikuralna na poziomie l4 l5 oraz stabilizacją miedzytrzonowa l5 S1
ŚRUBA STABILIZATORA w trzonie l5 po stronie leweh położona brzeznie w zakresie trzonu
Wtórne zmiany zwyrodnieniowe pod postacia nierówności blaszek granicznych i podchrzestnej przebudowy trzonow kręgów oraz osteofitozy krawedziowej.Nie wykazano nawrotowych przepuklin.Stozek rdzenia bez zmian ogniskowych.
Martwie sie czy aby nie doskwiera mi wyzej dysk nie operowany wyzej ten l3 l4?18 sierpnia 2018 o 21:44 #63200Jak centralne dokanałowe to chyba nie.. I jak nie ma tam niestabilności. Nie podali w opisie żadnych wymiarów, wniosków, takie opisy to ja też bym mógł pisać 🙂 Ciekawe ile za to płacą lekarzowi radiologii..
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 sierpnia 2018 o 05:49 #63201Jest napisane ze z poprzednim badaniem z listopada mr 2017 r bez istotnych zmian.Zaczelam czuć stabilizację kazdy ruch skręt stwarza okropny ból. Najgorzej jest rano i na wieczór wtedy ból w skali do 10p.Wstaje z myślą żeby jak najszybciej wziac tabletkę aby sie pozbyć szybko bólu. Dłuższe stanie ok 10 min czuje mrowienie w nogach od kolana w dół Dlatego zaproponowano mi wyjecie stabilizatora.
19 sierpnia 2018 o 13:30 #63202Czyli nie podałaś kompletnego opisu i zabawa polega na zgadywaniu co tam jeszcze jest? :unsure:
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 sierpnia 2018 o 14:34 #63204Dopisane bylo ze wlasnie bez zmian z poprzednim badaniem
19 sierpnia 2018 o 15:27 #63205I nic kompletnie więcej w tym opisie nie ma? Żadnych wymiarów, żadnego powodu badania, żadnej informacji o artefaktach (nie ma artefaktów..?), żadnej informacji czy jest jakiś konflikt z układem nerwowym czy nie ma? Nie wiem czy wiesz, ale opis jest w Polsce jedynym dokumentem – wynikiem badania mającym znaczenie prawne, np. w sądzie nie jest ważne co na obrazie, tylko co w opisie. W tym kontekście taki opisy to są śmieci nadal, niestety. Nic w nich nie ma. Chyba lepiej byłoby gdyby wydawali samą płytę z obrazami i pisali że badanie do oceny przez lekarza specjalistę, z powodu braku radiologów czy jakichś tam innych. Według tego opisu jesteś według polskiego prawa zdrowa, bo np. jeśli nie jest opisany ucisk na nerwy istniejący lub możliwy przy ruchu to uważają że go nie ma. Wygląda na to że nadal w Polsce nie ma absolutnie żadnego standardu opisywania badań obrazowych, nawet podstawowych wymagań. Dramat.
19 sierpnia 2018 o 15:54 #63206Tez jestem tego zdania ze opis jest na odwal sie .Mam wyniki tk z 2015 r. Opis:
Stan po operacyjnej stabilizacji miedzytrzonowej na poziomie l4 l5 ze srubami metalowymi i stabilizacji miedzytrzonowej na poziomie l5 S1 rowniez przy przednich zarysach stan po zlozeniu srub w obrebie łuków trzonow l4 l5 liczne artefakty- obraz w normie bez cech konfliktu ze strukturami nerwowymi.
Kanał kregowy na wysokisci l4 l5 i S1 w wym.strzalkowym 15 mm na poziomie l4 l5 widoczny czesciowy zrost kostny pomiedzy trzonami
Obniżony krążek m-k na poziomie L5 S1 cechy jego zwyrodnienia bez cech przepukliny nawrotowej Drobne osteofity na tylno bocznych krawędziach trzonow. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach mk najwieksze na L5 S1.19 sierpnia 2018 o 18:49 #63207No ten opis już jest sensowniejszy chociaż też skąpy bardzo.
Ja przez taki byle jaki opis nie zawierający konkretów nie dostałem odszkodowania za uraz kręgosłupa, więc wiem jak bezużyteczny jest taki opis zarówno prawnie jak i do leczenia u innych lekarzy. Nie powinni w ogóle tak marnych opisów dawać, bo nimi bardzo szkodzą pacjentom :angry: Nawet chyba sami nie wiedzą jak bardzo. A to jest później nie do odkręcenia w Polsce.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra19 sierpnia 2018 o 18:51 #63208A co o tym opisie myslisz? Te artefakty to przez implanty obraz jest taki?
20 sierpnia 2018 o 09:52 #63209Biorąc pod uwagę jakość opisów to nie można być niczego po nich pewnym. Wynikałoby, że siada kolejny dysk – L3/L4, ale jeśli radiolodzy tak opisują zdjęcia, to to jest zgadywanka. Jeśli kolejny dysk siada w porównaniu do poprzedniego badania, to chyba to powinno być w opisie – natomiast po opisie ani nie wiadomo jak duże jest odkształcenie (brak wymiarów), ani czy było wcześniej tylko w tym wcześniejszym opisie radiolog go nie opisał. Kompletne śmieci. Powinni dawać radiologom na uczelniach w ramach testów te ich opisy i poprosić o odtworzenie na ich podstawie przebiegu choroby pacjenta i stopnia zaawansowania, może by do niektórych trafiło co produkują..
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.