Wyniki rezonansu lepsze, a ból silniejszy?!
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Wyniki rezonansu lepsze, a ból silniejszy?!
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
26 lutego 2019 o 12:41 #48692
Witam, Od 12 lat borykam się z bólem w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Od lata zeszłego roku ból znacznie się nasilił i uniemożliwia mi zwyczajne funkcjonowanie. Od tamtej pory wybrałem już ponad 100 zastrzyków przeciwbólowych i przeciwzapalnych, byłem u fizjoterapeutów i kręgarzy, zjadłem niezliczoną ilość Olfenu czy Sirdualdu…
Będąc na rezonansie zostawiłem wyniki z poprzedniego razu (z 2014 roku do porównania) ku mojemu zdziwieniu wg opisu stan mojego kręgosłupa poprawił się… Więc skąd ten uciążliwy ból? Oto opis do ostatniego rezonansu załączam jako plik.
Co zrobić dalej? Dotychczasowe metody nie pomogły… Są dni że czuje się nie najgorzej, mogę chodzić, stać (gorzej z siedzeniem), ale wystarczy że kichne i przez kolejne dni jestem stale “zgięty” w prawą stronę, wydaje mi sie że stoję prosto lecz patrząc w lustro mój brzuch jest “przekoszony”.
Zdecydowanie trudniej wykonać mi czynności na prawą stronę, to jest ubrać prawą skarpetkę czy wytrzeć tyłek prawą ręką…
Skoro stan się poprawia to nie ma sensu pchać się na operację, tylko czemu boli bardziej?26 lutego 2019 o 19:19 #64024Teoretyczna odpowiedź: MRI nie bada właściwości mechanicznych dysków ani zdolności ich odkształcania, jest robione na leżąco, jest robione o różnych porach dnia – jedno mogło być z rana, drugie z wieczora. Jak w obu piszą że ma co boleć bo ucisk na nerwy jest, a w pierwszym przy bardziej nawodnionych dyskach było lepiej, to mogły być bardziej elastyczne i się poddawać dodatkowej stabilizacji np. mięśniami, ćwiczeniami, itp. – jak teraz stwardniały to się mogą już nie poddawać rehabilitacji. Ale to teoria – w praktyce chyba nikt na świecie takich badań nie prowadził, poza pacjentami odczuwającymi dolegliwości na sobie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
26 lutego 2019 o 21:21 #64025W takim razie co dalej? Jakie mam opcje do wyboru by żyć normalnie?
26 lutego 2019 o 22:28 #64026Najlepiej o to zapytać lekarza z doświadczeniem w leczeniu chirurgicznym i zachowawczym – ja tylko podałem teorię wyjaśniającą jak to może być że rezonans jest teoretycznie lepszy (bo wymiary mniejsze), a boli bardziej (bo bardziej odwodnione dyski są mniej ruchome więc ból się może utrwalać jak dyski nie obkurczyły się tak żeby uwolnić nerwy, tylko je blokują) – MRI jest robione na leżąco i w bezruchu, więc nie widać na ile dyski np. poprzez pracę gorsetem mięśniowym uwalniały nerwy wcześniej a na ile teraz. Ta teoria może się w tym przypadku nie zgadzać, mogą być też i inne przyczyny, ale to już kwestia pracy pacjenta-lekarza na żywo nad szczegółami. Opis typowego przebiegu zwyrodnień dysków jest np. tutaj http://ortopeda.biz.pl/leksykon/dyskopatia.pdf . Nie wiem, może delikatnie zapytać lekarza czy np. blokady okołokorzeniowe diagnostyczne by nie pomogły ustalić źródło bólu, i potem zastanawiać się co dalej jak będzie ustalone faktyczne źródło dolegliwości? Chyba że lekarz z tego MRI i badania jasno określi co boli i co robić – nie wiem. Albo jak da się przeżyć to zapytać lekarza czy te dyski się dalej obkurczą w tym przypadku i czy jest szansa że w jakimś sensownym dla pacjenta czasie to przestanie boleć.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
26 lutego 2019 o 22:37 #64027Szukałem już różnych opcji jak DiscoGel, termolezja (podobno nie na ego typu schorzenia) i inne wynalazki. Blokad też brzmi dobrze, bo wreszcie przestanie boleć… tylko muszę “Sensownego” lekarz znaleźć który postara się coś zaradzić
26 lutego 2019 o 22:53 #64028A w jakim rejonie? W Polsce w ogóle? Może ktoś coś doradzi..
Lista szpitali mająca kontrakt z NFZ i zajmująca się kręgosłupami jest tutaj:
http://forum.drkregoslup.pl/forum/Opinie-o-lekarzach–fizjoterapeutach/713-szpitale-zwi%C4%85zane-ze-schorzeniami-kr%C4%99gos%C5%82upa-pl?limitstart=0Przynajmniej te o których wiemy.
Teraz kontrakty na leczenie kręgosłupów na NFZ ma też kilka prywatnych szpitali, często mają fachowców, tylko podobno to wygląda tak że za wizytę się płaci gotówką a operacja na NFZ.. Ale ogólnie jest koszmarny bałagan patrząc od strony pacjenta – nie wiadomo kto jakie schorzenia gdzie leczy i czy prywatnie czy na fundusz.
27 lutego 2019 o 07:24 #64031Próbowałeś się rozciągać i rolować wałkiem piankowym?
27 lutego 2019 o 11:22 #64032Jestem z Łodzi, ale patrząc na cenę prywatnych zabiegów warto przejechać w każdy zakątek kraju jeżeli była by możliwość zrobienia tego w ramach NFZ…
27 lutego 2019 o 11:23 #64033quote Maciurek” post=16502:Próbowałeś się rozciągać i rolować wałkiem piankowym?Oczywiście, że tak. Cały czas ćwiczę, rozciągam się itd Wszystko na tyle na ile pozwala mi ból.
Próbowałem już akupunktury, akupresury, baniek, Fizjo, kręgarzy plus masa tabletek i zastrzyków…1 marca 2019 o 12:57 #64035Ja z tamtych okolic nie znam, może ktoś inny kogoś poleci.
Przy okazji – NFZ uruchomił czy uruchamia podobno infolinię za pomocą której udziela informacji gdzie wykonywane jest leczenie danych schorzeń – to chyba będzie w najbliższym czasie sensowne źródło informacji jeśli zrobią to porządnie, w sytuacji gdzie dane placówki raz mają kontrakty na dane zabiegi a raz nie..- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.