Wypuklina a później przepuklina L5S1 , operacja
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Wypuklina a później przepuklina L5S1 , operacja
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 3 months temu przez
gustaw.
-
AutorWpisy
-
13 czerwca 2021 o 14:26 #49167
Witajcie!
Na samym początku wprowadzenie żebyście wiedzieli o co mniej więcej chodziW 2017 podczas pracy fizycznej wysunął się dysk, ucisk lewej strony lędźwi , mocny bol w lędźwiach itp . W RM opisane jako wypuklina nie dotykająca korzeni ani nerwów.
Fizjoterapia , farmakologia – troszkę pomogła bo nie było aż tak mocnego bólu .. z czasem zaczęło wszystko wracać. Masa tabletek , nlpz , rozluźniające , rehabilitację , zero efektów.. wylądowałem na neurochirurii , blokada w kręgosłup – brak efektów i wypis do domu z zaleceniem ćwiczeń Mkenziego po których było gorzej ( cały czas do dzis czuję ucisk z lewej strony gdy robię te ćwiczenia)
Zostałem skierowany do innego szpitala gdzie podejrzewali Spondyloartropatie Osiowa , bo miałem tak napięte wszystko w lędźwiach że doszła ” sztywność” nie mogłem zrobić skłonu . Od 3 lat wykorzystałem wszystkie leczenia spondyloartropatii ( biologiczne również ) – efektów brak . Możliwe jest że to nie spondyloartropatia daje ból a wypuklina od samego początku . ( Spondyloartropatie rozpoznali po zapalenie w stawie kb , ale czy od wypukliny ten staw nie mógł mieć zapalenia ??) Bo w późniejszych RM już zapalenia nie było…
Jak już napisałem wykorzystane wszystkie możliwe sposoby leczenia spondyloartropatii , kontrolny RM lędźwiowego a tam zamiast wypukliny już przepuklina uciskającą korzenie…4 lata walcze z bólem , 4 lata nie pracuje.
Ból w okolicy lędźwiowej ( pośladka , przy zaostrzeniu) biodrze , krętarza i pachwiny ( to odczuwam głównie gdy coś porobie w pozycji skłonu , nie musi być długo a ból mam już na kolejne dni – przypomina rwę kulszowa ) i w pozycji leżącej na plecach przy odginaniu nogi promieniowanie i mrowienie na piszczelu .
Co dziwne trafiają się takie dni np 2 na miesiąc że objawy całkowicie ustępują ( nie wiem czy tak może zachowywać się przepuklina ?) Jak dotąd wiązało to że spondyloartropatia – to choroba zapalną ścięgien , mięśni o stawów.
Mam 2 diagnozy ( przepuklinę która widać , i spondyloartropatie której pewni nie są.)
Chcę operować przepuklinę aby jakoś zawęzić i rozwiązać problem bo może.okazqc się że moje bóle są od przepukliny a spondyloartropatia jest błędnie zdiagnozowana.Nie mam pojęcia gdzie wykonać operacje… W okolic operuje https://www.znanylekarz.pl/wieslaw-strohm/neurochirurg/krakow ( przyjeżdża pod Kalisz )
6 znajomych miało u niego tradycyjne operacje. Tylko 1 z nich miała jakieś komplikacje. Reszta od 5 lat ma spokój , a są osoby które miały operacje 7- 9 lat temu u niego.i nie ma powikłań.
Osobiście chciałbym endoskopowo operować , jestem w stanie wydać te pieniądze , nie chciałbym aż tak być krojony jak tradycyjnie…
Mam jeszcze 2 neurochirurgow na oku ale o nich są też dobre i zle opinie…
https://www.znanylekarz.pl/piotr-winkler/neurochirurg/poznan?gclid=EAIaIQobChMI6uKHp-eU8QIViNKyCh2qtg0SEAAYASAAEgJST_D_BwE
oraz
https://www.znanylekarz.pl/jacek-janicki/neurochirurg/poznan?gclid=EAIaIQobChMIivPQtOeU8QIVC6SyCh3BBgEZEAAYASAAEgJOOfD_BwEMam 28 lat a problemy od 24 r.z. Przeszedłem masę zabiegów , zjadlem masę leków , ból jest taki że gdy pójdę do pracy jednego dnia , następnego mam taki ból i spięcie mięśni ( podobne do rwy,) że nie jestem wstanie wstać z toalety).. boje się operacji ale nie widzę innego rozwiązania. Nie wiem czy to jest powodem bólu bo ból jest właśnie odkąd wypadł dysk , opisy RM były jako wypuklina nie dotykająca korzeni a mnie już wtedy okropnie rwało.
Kogo wy byście polecali do operacji ?.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 czerwca 2021 o 18:50 #69214Jeśli masz lekarza o którym z pierwszej ręki wiesz jak leczy od tak wielu znajomych to to jest dobra rekomendacja, na pewno lepsza niż płatne reklamy.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
22 czerwca 2021 o 21:20 #69262Jesli chodzi o portal znanylekarz, to opinie na nim wystawiane bralbym z przymrozeniem oka. Jeden z kolegow po fachu, informatyk/programista, mowil mi ze bylo swego czasu glosno na temat usuwania negatywnych opinii (lekarze za dodatkowa oplata maja taka opcje) – wystarczy rzucic okiem na niektore “portfolia”, czy tez “cuda przyrody” z 100% pieciogwiazdkowymi ocenami.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.