Wypuklina l4 L5
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Wypuklina l4 L5
- Ten temat ma 17 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 8 months temu przez
ejczulka.
-
AutorWpisy
-
24 maja 2021 o 12:53 #49159
Witam. Jestem tu Nowa ale postanowiłam spróbować może ktoś miał podobne objawy i mógłby mi pomóc. Od września tamtego roku zaczęłam mieć problemy z nogą opadala stopa nie było siły w nodze nie mogłam stanąć na palcach ani pięcie ale nie odczuwalam bólu po jakimś czasie czucie wróciło ale pojawił się ból nogi przy staniu chodzeniu dłuższym również bolą plecy na dole. Skierowano mnie do neurologa który wykonał masę badań podaję to co w nich wyszlo:
Małe ogólne wybrzuszenie dysku L4 / L5, ale bez kompresji korzenia lub zwężenia kanału.
Splot lędźwiowo-krzyżowy MRI Wniosek:
Nerki zlokalizowane niestandardowo. Ponadto normalny wygląd splotu lędźwiowo-krzyżowego i bliższego nerwu kulszowego po obu
stronach.
Laboratorium:
Serologia Borrelia ujemna
EMG
Wyniki najbardziej zgodne z neuropatią prawego aksonalnego nerwu strzałkowego, lokalizacja niejasna. (+ fale TA i EHL, nie w Tib
post ani z powrotem)
Nerw strzałkowy ECHO:
Uwagi: powierzchnia unerwienia na poziomie głowy kości strzałkowej i tylnej części kolana jest większy niż lewy, ale absolutnie w
normie.
Wniosek: brak powiększonej powierzchni n. strzałka na głowie jamy strzałkowej lub kolanowej. Nie można zmierzyć bardziej
proksymalnie ani dystalnie ze względu na głębokie położenie nerwu. Splotu lędźwiowo-krzyżowego nie można uwidocznić za pomocą USG.Chodzę na fizjo terapię ale nie wiele ona daje ból nogi jest nadal od kolana w dół palce również. Lekarz skierowal mnie do lekarza od leczenia bolu który ma rozważyć zastrzyk tak zwana blokadę. Może ktoś miał podobne dolegliwości i mógłby mi pomoc naprowadzic lekarza ponieważ powiedział że wątpliwe jest ze od tego wypuklenia są takie objawy.
24 maja 2021 o 12:57 #69058Wątpliwy przypadek, skąd ja to znam – dziewiąty rok już sie z tym morduje. Zrób blokadę, to może wyjaśnić, skad ból.
24 maja 2021 o 12:59 #69059No właśnie 2.06 mam wizytę u tego lekarza od bólu i ma zdecydować czy dać blokadę. Myślisz że jeśli blokada zadziała to znaczy że to od tego wypuklenia?
24 maja 2021 o 13:26 #69060Czy konkretnie od wypuklenia to na 100 procent nie da sie powiedzieć, ale będzie wiadomo, ze z tego miejsca gdzie podano blokadę. Pamiętaj, ze rezonans jest wykonywany w bezruchu i na leżąco, a co się dzieje w tym miejscu w trakcie ruchu z obciążeniem tego nie da sie zobaczyć na badaniach. Na mnie blokady akurat działały bardzo kiepsko i niczego nie udało się potwierdzić. A jak będzie u Ciebie zobaczysz, moze akurat blokada rozwieje wątpliwości.
24 maja 2021 o 13:40 #69061Czyli u ciebie też nic nie jest wyjaśnione? Ale coś lekarze robią w tym kierunku żeby dojść do tego co ci jest? Czy rozkładają ręce?
24 maja 2021 o 13:46 #69062Ja już jestem po operacji, która w pewien sposób zweryfikowała sytuację, bo mi się po niej pogorszyło. Więc mimo, że rezonans tego nie pokazuje to mam prawie pewność, ze ból pochodzi z tego operowanego miejsca. A czym to się u mnie skończy nie wiem. W każdym razie na początku też miałam piękny rezonans, a ból był.
Nie życzę Ci takiej wyboistej drogi dochodzenia do diagnozy jak moja.24 maja 2021 o 13:58 #69063A jaka postawili diagnozę jeśli mogę wiedzieć.?
Ja już rok prawie czekam na swoją diagnozę
Jedyne co usłyszałam to że to zespół ledzwiowo krzyżowy24 maja 2021 o 14:09 #69064Przed operacją miałam diagnozę ucisku nerwu s1. Operacja polegała na odbarczeniu przez usunięcie małej przepukliny. Teraz jeszcze nie wiem co dalej, ale myślę, że implant dysku i stabilizacja, czyli kolejna operacja, tylko trochę poważniejsza. Nadal nie wiadomo co u mnie dokładnie powoduje ucisk na nerw, więc pozostaje skręcenie na sztywno bo wiecej się chyba nie da zrobić.
24 maja 2021 o 14:12 #69065No to już naprawdę poważnie. U mnie też powiedział że jest nacisk na Nerw tylko ze nie wie gdzie bo powiedział że tak naprawdę oni go nie widzą ale powiedział że nie mam przepukliny… Więc mi już brak pomysłów na to co może być… Powiedzial że coś uciska Nerw tylko co tak naprawdę…
24 maja 2021 o 14:28 #69066A jeśli mogę spytać to jak wyszło u ciebie że jednak masz ten ucisk na Nerw jak rezonanse wychodzily ok na poczatku?
24 maja 2021 o 14:29 #69067Czasem nie ma wyjścia jak działać trochę po omacku jeśli inaczej się nie da.
To jest właśnie najgorzej jak nie wiadomo co uciska. Tez mam ENG nieprawidłowe wskazujące na ucisk korzeni w obrębie kręgosłupa.
A jak wygląda Twoja postawa, szczególnie ustawienie miednicy? Czy wszystko jest symetrycznie, nie masz jakiejś hipelordozy, czy rehabilitant porządny Cię oglądał?
Rezonans z czasem mi się pogorszył, przepuklina sie zrobiła, ale niezbyt duża, więc watpliwości i tak pozostały. Lekarz raczej wątpił, czy to przepuklina sama w sobie powoduje ucisk, czy coś dodatkowego i rzeczywiście nie w samej przepuklinie był problem.24 maja 2021 o 14:47 #69068Nie wszystko jest ok chodzę na fizjoterapie ale ona nie pomaga teraz zaczęłam korzystać z basenu jest gorzej z bólem w nodze a przed tym wszystkim też chodziłam na basen I nigdy nie mialam żadnych boli. Widocznie przy pływaniu nacisk się powiększa.
24 maja 2021 o 14:51 #69069Mnie akurat basen sprawy nie pogarszał, ale też nic oczywiście nie pomogło, fizjoterapia ani ćwiczenia. kompletnie nic.. Mam nadzieję, ze Twoja sprawa sie wyjasni niedługo.
24 maja 2021 o 15:12 #69070Też mam taką nadzieję dużo czytam na ten temat szukam ludzi którzy mieli podobne objawy ale jak do tej pory ciężko znalesc bo przewaznie ludzi bolą plecy przy tym a u mnie dopiero zaczyna się ból pleców przy dłuższym chodzeniu lub staniu.
24 maja 2021 o 15:31 #69071Na forum jest więcej osób z trudnościami w diagnozie. Niektórym sie udało szczęśliwie zakończyc problem przy pomocy udanej operacji. Nie każdego plecy bolą. A test Laseque’a Z podnoszeniem nogi jak u Ciebie wychodzi?
24 maja 2021 o 15:35 #69072Jak mój neurolog podnosił mi noge no to nie było bólu w plecach bo o to pytał ale ja zauważyłam że czasami chce ja podnieść sama to mogę tylko do połowy że już tak jakby się blokuje a druga noga normalnie
24 maja 2021 o 17:32 #69073Nogę do 90 stopni powinnaś móc podnieść bez bólu wzdłuż nerwu. Chyba, że jesteś mniej rozciągnięta to czasem trzymają mięśnie z tyłu nogi, ale to jest zupełnie inny ból niż nerwu.
RTG czynnościowe jeszcze można zrobić i rezonans w pozycji stojącej, czasem może to wnieść coś do diagnozy.24 maja 2021 o 18:10 #69075Właśnie nad rezonansem stojącym się zastanawiali ale jak narazie mnie nie skierowali wiesz według nich skoro odzyskałam siłę w nodze i czucie to znaczy że jest lepiej. Dodam że mieszkam w Holandii tutaj mają troszkę inne podejście do wszystkiego. Ciężko jest u nich z diagnozami. Ale będę w pl nie długo I już umówiłam się do neurologa może podpowie mi coś nowego.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.