Wyznaczenie kąta skoliozy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Skolioza › Wyznaczenie kąta skoliozy
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 2 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
22 sierpnia 2011 o 01:17 #47349
Witam
Mam z ciekawości takie pytanie – widzę, że do wyznaczania kąta skoliozy używa się metody Cobb’a. Daje ona w wyniku 1 wartość. Tymczasem ludzie pisząc o swoich skoliozach podają czasem jedną, ale również często dwie wartości, np. 60/26. To z jakiejś innej metody pomiaru, czy to jakaś dodatkowa informacja?22 sierpnia 2011 o 17:26 #49806Szczerze – nie jestem ekspertem od skoliozy. Ale wydaje mi się, że są to kąty dla skoliozy dwuwypukłej. Na przykład jedna wartość dla Th druga dla L.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
22 sierpnia 2011 o 18:20 #49810Skoliozy można dzielić na wiele rożnych sposobów, między innymi na jednołukowe i dwułukowe. Opis, który podajesz to wartości kąta Cobb’a dla przypadku skoliozy dwułukowej. admin ma rację ;]
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42127 września 2011 o 10:05 #49933Takie oznaczenie pomiaru dotyczy skolioz wielołukowych. Wyższa wartość kątowa dotyczy skrzywienia pierwotnego.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 września 2011 o 14:39 #49934A co to jest skrzywienie pierwotne ? I przy okazji – łuki wyrównawcze, oraz współczynnik kompensacji skrzywienia ?
29 września 2011 o 17:53 #49937Skrzywienie pierwotne jest skrzywieniem głównym. Organizm dążąc do zrównoważenia środka ciężkości, który poprzez pojawienie się skrzywienia pierwotnego (głównego), uruchamia reakcję wyrównawczą posługując się odcinkami kręgosłupa poniżej i powyżej skrzywienia pierwotnego. Skrzywienie pierwotne jest zjawiskiem negatywnym, skrzywienia wyrównawcze należy traktować jako zjawisko pozytywne (chociaż powstaje deformacja).
Wartość skrzywienia pierwotnego powinna być mniej więcej równa sumie wygięć wtórnych-chyba o to Ci chodziło w pytaniu.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42130 września 2011 o 14:47 #49941Dziękuję za odpowiedź. Nie znam się w temacie skolioz, zapytałem o pojęcia których nie rozumiem czytając różne teksty.
Czyli np. patrząc na zdjęcie RTG kręgosłupa, osoby obeznane w temacie są w stanie określić, które skrzywienie jest pierwotne, a które wyrównawcze?
quote :Wartość skrzywienia pierwotnego powinna być mniej więcej równa sumie wygięć wtórnych-chyba o to Ci chodziło w pytaniu.Chyba tak.. Czyli np. przy operacji skoliozy, koryguje się i skrzywienia pierwotne i wyrównawcze, tak żeby zachować równowagę, czy np. operuje się pierwotne a wyrównawcze rehabilituje ?
Nie zamierzam się póki co doktoryzować z tego tematu, wiem, że temat nie jest prosty, nie jestem osobą leczącą się z powodu skoliozy (jakkolwiek niewielką posiadam, i być może była podłożem urazu, jako nieproporcjonalne rozłożenie ciężaru), pytam z czystej ciekawości, jakkolwiek jak widać na stronie głównej – brakuje jakichkolwiek informacji na temat skoliozy, na co Administrator powinien zwrócić uwagę, skoro napisane jest “Wszystko o Twoim kręgosłupie”..
O, przepraszam najmocniej – widzę, że w międzyczasie od kiedy ostatni raz przeglądałem główną stronę, pojawiły się artykuły o skoliozie.
Pozdrawiam
21 listopada 2011 o 23:51 #50135Jakiś komercyjny program do pomiarów kątów skoliozy:
www……..pl/probka-mozliwosci/zobacz-filmy-z-programu/Ostatnie 3 filmy obrazują metody pomiaru.
Jest wersja demo po wypełnieniu formularza jakby ktoś chciał przetestować. Nie wiem, może na użytek prywatny się da tym coś policzyć.
www……..pl/probka-mozliwosci/sciagnij-demo/Ja się na tym nie znam, trafiłem przypadkiem więc zamieszczam jakby to kogoś interesowało.
Pozdrawiam
UPDATE: Niestety wersja demo nie jest udostępniania każdemu, tzn. chyba głównie placówkom medycznym, więc można sobie jedynie filmy pooglądać jak to się oblicza.
UPDATE2: Filmów na stronie już niestety nie ma, więc wykasowałem linki bo straciły przydatność jako wątek edukacyjny dla pacjentów.
11 stycznia 2013 o 21:11 #52252Tak, patrząc na RTG wiemy które to skrzywienie główne, a które to skrzywienia kompensacyjne.
Skolioza to ważny temat i powinniśmy go rozruszać 😉Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 stycznia 2013 o 20:08 #52261quote alus” post=3584:Skolioza to ważny temat i powinniśmy go rozruszać 😉Mnie by interesowało, na ile normalnie się kręgi zginają w boki, tzn. na ile na jakie ruchy pozwalają stawy. I opis, jaka jest rola mięśni w utrzymaniu prostego kręgosłupa. Tematu bardziej niż na forach poświęconych stricte skoliozie raczej chyba tu nie rozruszamy – a to z takiego powodu, że jest tam po prostu mnóstwo osób które ten problem znają od podszewki, czyli z własnego doświadczenia.. Ale porozmawiać zawsze można 🙂
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.