Zabiegi po operacji usunięcia przepukliny- jakie ?
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Rehabilitacja / fizjoterapia po operacji › Zabiegi po operacji usunięcia przepukliny- jakie ?
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 6 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
12 lipca 2021 o 07:56 #49182
Cześć 🙂
09.07.2021 (3 dni temu) miałam zabieg fenestracji i usunięcie przepukliny, która już sobie zawędrowała do kanału. Objawami było osłabienie siły stopy oraz brak czucia. Po operacji 3 dni śmigam i cierpliwie czekam aż siła mięśniowa wróci. Ale do rzeczy:
MOJE PYTANIE: Jakie zabiegi poza pracą z fizjoterapeutą i wzmacnianiem mięśni przykręgosłupowych Państwo polecacie?
PRĄDY, MASAŻE, POLE MAGNETYCZNE? Co może zwiększyć moje szanse na regeneracje nerwu i powrót nogi do sprawności? Pytam bo chcę się zapisać już zanim uda mi się dostać do fizjo i skorzystać z zabiegów niezależnie. Nadmienię, że zależy mi tak bardzo bo kocham sport (moja praca jest z nim również związana) i bardzo potrzebuję sprawności.
Pozdrawiam wszystkie kręgosłupy 🙂12 lipca 2021 o 08:47 #69373Polecam dać sobie spokój z rehabilitacjami na trzy miesiące i przez ten czas robić tylko to na co pozwala organizm. Jak będzie dobrze to ćwiczenia wzmacniające stabilzację i wszystko powoli. Prądy, pole magnetyczne to moim zdaniem pic na wodę, masaże przy dyskopatiach raczej nie sa wskazane.
Zmiana nawyków życiowych, przemyślenie dlaczego mi się kręgosłup zepsuł to podstawa (no chyba, że był to nagły uraz).12 lipca 2021 o 10:30 #69374Każdy oranizm reaguje indywidualnie na terapię. Osobiście przy bólach, napięciach mięśniowych w okolicy lędźwi zawsze pomagały mi prądy TENS i interferencyjne, z tym że na krótki okres czasu. Podkreślam tylko, że to moje osobiste odczucie.
Jeśli chodzi o zabiegi typu pola magnetyczne, lasery, łóżka wodne etc etc etc nigdy nie przyniosły mi żadnej ulgi.12 lipca 2021 o 16:45 #69376Dziękuję za odpowiedzi 🙂
Z propozycji rezygnacji z rehabilitacji na pewno nie skorzystam. Mam swiadomość, że niektóre zabiegi działają bardziej na głowę niż na kręgosłup, ale brak rehabilitacji jakiejkolwiek jest na pewno nie do przyjęcia po jakimkolwiek zabiegu chirurgicznym i jakiejkolwiek kontuzji.
Moje pytanie dotyczyło konkretnie regeneracji nerwu kulszowego, który został porażony przez co mam zmniejszoną siłę mięśniową stopy, dwójki i pośladka. Jak jemu można pomóc się zregenerować. Które zabiegi pomagają w regeneracji nerwów a nie w bólu?
Oczywiście do fizjo pójdę i do poradni również ale terminy są długie a ja nie chcę czekać z moim porażonym nerwem tylko chcę wykupić sobie zabiegi.
Dziękuję 🙂12 lipca 2021 o 19:47 #69379Brak rehabilitacji w pierwszym/ych tygodniu/ach jest oczywiście jak najbardziej do przyjęcia po poważnych operacjach kręgosłupa. Potem oczywiście jak najbardziej jest to wskazane, o ile nie powodują dyskomfortu – w takim przypadku rehabilitacja jak i zabiegi mogą wręcz pogorszyć sprawę.
Nie jestem lekarzem więc proszę moją opinię przyjąć ze szczyptą soli, ale przy uszkodzeniach nerwów tylko czas (6-12mc) jest w stanie powiedzieć czy będzie lepiej czy nie. Nerwy w przeciwieństwie do kości czy mięśni regenerują się znacznie dłużej, przy założeniu że nie doszło do całkowitego ich uszkodzenia.
12 lipca 2021 o 20:17 #69380Rozumiem. Ja po prostu całe życie pracowałam w sporcie i pewnie dlatego jestem tak nastawiona na tę rehabilitację. Nie mam na myśli pracy nad siłą mięśniową tydzień po zabiegu ale jakaś praca manualna na tkankach miękkich, powięziach, jakaś delikatna mobilizacja nerwów czy choćby mobilizacja blizny o której nigdy nie słyszałam mając poważne zabiegi ortopedyczne kolan na NFZ a w placówkach prywatnych jest normą i faktycznie przyspiesza cały proces regeneracji… ja wiem, że kręgosłup to nie kolano, ale mając naprawdę długą historię chorób narządu ruchu wiem, że samo leżenie i odpoczynek to nie jest wszystko co można zrobić dla zdrowia. Inna sprawa, że są fizjoterapeuci i fizjoterapeuci 🙂 Ja generalnie chorując od 16 lat na kręgosłup “rozpadałam się” właśnie w tych okresach życia, gdy nie trenowałam. Ale domyślam się, że jak ktoś niewiele ćwiczył i nagle po zabiegu ruszy z kopyta to wcale nie musi mieć to pozytywnych skutków.
A co do nerwów Panie Gustawie to ma Pan rację i chyba przeze mnie przemawia jakiś strach albo panika 🙁 dlatego tak się dopytuję czy jakoś można im pomóc… ale może po prostu faktycznie nawdycham się cierpliwości i poczekam z nadzieją, że stopa ruszy 🙂
Dziękuję 🙂12 lipca 2021 o 20:47 #69381Ćwiczenia izometryczne czyli np. zwykłe próby szybkiego poruszania mięśniami (u mnie po opadaniu lewej stopy prawą mogłem normalnie szybko ruszać jak przy drgawkach a porażoną lewą szło ciężko i tak raz na sekundę), plus ćwiczenia w odciążeniu. Można prądami pobudzać mięśnie które są osłabione (dobry rehabilitant potrafi odpowiednio podłączyć i prowadzić taką rehabilitację). Wzmacnianie mięśni kręgosłupa ja bym sobie odpuścił, to raczej zajęcie dla dosyć zdrowych albo na stan dobry pół roku czy rok po operacji.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 lipca 2021 o 05:03 #69384quote PaulinaA” post=22457:Dziękuję za odpowiedzi 🙂
Z propozycji rezygnacji z rehabilitacji na pewno nie skorzystam. Mam swiadomość, że niektóre zabiegi działają bardziej na głowę niż na kręgosłup, ale brak rehabilitacji jakiejkolwiek jest na pewno nie do przyjęcia po jakimkolwiek zabiegu chirurgicznym i jakiejkolwiek kontuzji.
Moje pytanie dotyczyło konkretnie regeneracji nerwu kulszowego, który został porażony przez co mam zmniejszoną siłę mięśniową stopy, dwójki i pośladka. Jak jemu można pomóc się zregenerować. Które zabiegi pomagają w regeneracji nerwów a nie w bólu?
Oczywiście do fizjo pójdę i do poradni również ale terminy są długie a ja nie chcę czekać z moim porażonym nerwem tylko chcę wykupić sobie zabiegi.
Dziękuję 🙂Zabiegi zabiegami, a ja dalej uważam, że odpowiednia suplementacja może zdziałać “cuda”, między innymi regenerować nerwy :).
13 lipca 2021 o 05:42 #69386Przy awariach kręgosłupa czas się inaczej liczy. Cierpliwość to podstawa. Sama piszesz, że jesteś związana ze sportem a jednak nie ustrzegło Cie to od problemów, więc ja bym się zastanowiła, czy aby ten sport, jego rodzaj lub intensywność nie wpłynęły na kręgosłup.Jak dobrze zoperowany, to samo sie wszystko powoli odbuduje i nie ma co się rzucać na ćwiczenia i jakieś mobilizacje przez rehabilitanta. Daj mu się w spokoju wygoić.
13 lipca 2021 o 06:06 #69387Posłuchałbym rady hanki. Najpierw odczekać, pozwolić organizmowi “dojść do siebie”. Po jakimś czasie spróbować powoli wprowadzać ćwiczenia (nawet zwykły spacer jest ćwiczeniem) i zacząć dokładnie słuchać organizmu. Jeżeli jakaś aktywność będzie sprawiała dyskomfort, a będziesz najlepiej to czuła sama (lekarze, fizioterapeuci, znachorzy nigdy nie poczują tego co Ty sama będziesz czuć), to radziłbym zaniechać tej aktywności, bo może przysporzyć dużo większych kłopotów niż te które masz obecnie.
Co do regeneracji i odbudowy, dysk który został uszkodzony, pewnie nigdy nie będzie już tak wytrzymały jak kiedyś, stąd też większe prawdopodobieństwo ponownej kontuzji, protruzji etc w tym obszarze jeśli nie będziesz o siebie dbała. Aktywność aktywnością, rozumiem Cię doskonale, ale aktywność aktywności nie jest równa, więc lepiej podejść do niej z głową.
19 lipca 2021 o 11:52 #69400Dziękuję Hanka, masz dużo racji. Oczywiście, że sport spowodował problemy i to nie tylko z kręgosłupem. Sport zawodowy nie ma za dużo wspólnego ze zdrowiem.
19 lipca 2021 o 12:02 #69401quote użytkownik421″ post=22463:Ćwiczenia izometryczne czyli np. zwykłe próby szybkiego poruszania mięśniami (u mnie po opadaniu lewej stopy prawą mogłem normalnie szybko ruszać jak przy drgawkach a porażoną lewą szło ciężko i tak raz na sekundę), plus ćwiczenia w odciążeniu. Można prądami pobudzać mięśnie które są osłabione (dobry rehabilitant potrafi odpowiednio podłączyć i prowadzić taką rehabilitację). Wzmacnianie mięśni kręgosłupa ja bym sobie odpuścił, to raczej zajęcie dla dosyć zdrowych albo na stan dobry pół roku czy rok po operacji.Dziękuję za podpowiedź. Tak, ja też ćwiczę stopę, robię też neurostymulację i faktycznie “uruchamiam” nieużywane mięśnie compexem czyli prądami (łydka, dwójka i pupa czyli wszystke te które są osłabione). Mam wrażenie, że idzie wszystko pomalutku do przodu, z naciskiem na pomalutku… Oczywiście nie wzmacniam mięśni kręgosłupa jeszcze, ale te mięśnie brzucha przy miednicy już tak.
Pozdrawiam serdecznie 🙂Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 lipca 2021 o 16:06 #69402Ja dokładnie nie wiem jak miałem podłączane, chyba na jakiś przepływ przez mięśnie a nie na same mięśnie, nie znam się na tym ale było to zrobione skutecznie, była z dnia na dzień poprawa. Prądy miałem najpierw jak jeszcze nie miałem siły nic nogami robić żadnych ćwiczeń, potem jak mięśnie wróciły do działania to poza w/w ćwiczeniami odruchowo jakoś stawałem na krawędzi schodów z piętami w powietrzu i balansowałem nogami, ciągle mi ludzie zwracali uwagę że to robię i że się mogę wywrócić. Prostowanie nóg na siedząco – najpierw bez żadnego obciążenia potem z obciążeniem, i wyciskanie nogą sprężyn na siedząco. Trwało to około roku zanim jakoś sprawnie zaczęły mięśnie reagować w nogach. Ogromny strach miałem przy chodzeniu żeby się nie wywrócić i żeby mi się plecy nie rozsypały, pamiętam że go przezwyciężyłem jadąc kolejką krzesełkową, potem psychicznie jakoś pewniej się czułem już z chodzeniem.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.