Zalecenia po operacji
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Zalecenia po operacji
- Ten temat ma 22 odpowiedzi, 1 odpowiedź, a ostatnio został zaktualizowany 1 year temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
12 czerwca 2013 o 00:45 #47762
Poniżej zamieszczam linki do opracowań dotyczących zachowania / zdrowienia po operacji. Niestety w j. polskim póki co niczego takiego nie znalazłem.
Niegdyś w wątku https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/opinie-i-sugestie-do-wydawcy-portalu/instrukcje-dla-pacjentow-2430 proponowałem stworzenie takich instrukcji dla pacjentów (podając przykładowe instrukcje w j.angielskim – https://www.google.pl/search?q=pdf+site%3A.ispine.com.au&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t )
12 czerwca 2013 o 08:51 #52668Znalazłam w języku polskim stronę, która zawiera parę informacji na temat oczekiwań po operacji kręgosłupa, w trakcie pobytu w szpitalu, czego można się spodziewać. Są to bardzo szczątkowe i niezbyt rozbudowane inf, ale co niektórym mogą się przydać 🙂
http://www.kregoslup-ortopedia.pl/1,5,Powrot-do-zdrowia.html- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42112 czerwca 2013 o 21:18 #52669Dzięki 🙂 Po kilku operacjach dużo z tych czynności wykonuje się samemu odruchowo, jednak dla osób po pierwszej operacji wskazówki mogą być cenne.
Gdyby ktoś podał namiar na informacje o tym czy śruby po wkręceniu w kręgi mają jakiś czas “zarastać”, czy trzymają mocno od momentu wkręcenia, albo ogólnie szczegółowe zalecenia po operacji stabilizacji, i opis co jest normalnym objawem a co nie, byłbym wdzięczny. Czy np. miejscowe kłucia jak szpilką w plecach, niezbyt związane z ruchami, są normalne przez jakiś czas. W artykule z podanego linku piszą ” Im szybciej podejmiesz aktywność, tym szybciej powrócisz do zwykłych zajęć.” – nie jestem pewny, czy i przez jaki czas mam nosić pas lędźwiowy, i czy im szybciej się zacznę bez niego poruszać to tym lepiej czy tym niebezpieczniej. W artykułach anglojęzycznych jest też lakonicznie opisana infekcja (chociaż objawy takie jak pieczenie/swędzenie/gorączka/wypływy z rany są wyraźnie zaznaczone jako wskazujące na infekcję), i lakonicznie napisane że w kilka dni po niepowikłanej operacji można odstawić leki przeciwbólowe, ale nie jest napisane co pacjenci bez powikłań odczuwają przez jaki czas po operacji – nie ma się do czego porównać :unsure: Niby piszą, że jak tylko rana się zagoi (ok. 10 doby) to można zacząć pływać – u mnie lekkie przechylenie tułowia w bok spowodowało ból 10/10, więc mam wątpliwości, czy można faktycznie pływanie traktować jako bardzo bezpieczne w niedługim czasie po operacji. Itd. Brakuje informacji w j.polskim :unsure: Wizytę mam za 2 miesiące – niby miałem po zabiegu nosić pas biodrowy, ale po pierwsze rana tak paliła, że dopiero teraz po kuracji antybiotykowej mogę go założyć (i zakładam), po drugie nie wiem przez jaki czas go się powinno nosić :unsure: Rozumiem, że jest on głównie dla bezpieczeństwa i trochę dla stabilizacji, i potwierdzam, że się sprawdza w tej roli, ale nie wiem, czy się go powinno nosić do czasu wizyty kontrolnej, czy jak.. Głównie jest to chyba zależne od tego, czy śrubki mają zarosnąć, czy nie.
13 czerwca 2013 o 08:36 #52670Ja mogę powiedzieć ze swojego doświadczenia parę rzeczy: jak miałam implant ze śrubami i prętami, hakami niemal przez cały kręgosłup jak byłam dzieckiem, to pamiętam, że dobre 6miesięcy czułam lekkie kłucie niemal przy każdym ruch, a jak próbowałam “złączyć” łopatki to autentycznie czułam, że jest tam metal… podobno to normalne… z zaleceń, które wtedy dostałam wynikało, że zrost kostny (tzw. blok kostny) uzyskuje się po około 6miesięcach, ale całkowite ustabilizowanie może do 2lat się pojawić… tyle, że w moim wypadku miałam pobierane z biodra “zeskrobane kości” 😉 i nakładane na instrumentarium.
Twoje pytanie odnośnie pasa:
“W artykule z podanego linku piszą ” Im szybciej podejmiesz aktywność, tym szybciej powrócisz do zwykłych zajęć.” – nie jestem pewny, czy i przez jaki czas mam nosić pas lędźwiowy, i czy im szybciej się zacznę bez niego poruszać to tym lepiej czy tym niebezpieczniej.”
Po lutowej operacji z implantami międzykręgowymi (PLIF – dwa poziomy od L4 do S1 – discektomia) też nakazano mi nosić pas lędźwiowy i to bezwzględnie przez 3 miesiące, bo tyle następuje ten najważniejszy zrost kostny. Miałam go mieć obowiązkowo podczas siedzenia, dłuższych spacerów, a ściągać gdy leżałam. Decyzja, czy miałabym go nosić dalej podjęta by była podczas wizyty kontrolnej po 3miesiącach (no cóż u mnie wyszło inaczej ze względu na komplikację :/). Obecnie też mam go nosić, aż do operacji, którą będę mieć w lipcu.
O lekach przeciwbólowych się nie wypowiadam, bo nie miałam właściwie przerwy i możliwości,a by ich nie brać :/
Co do pływania – to pytałam o to rehabilitanta w klinice jak byłam po lutowej operacji. hmmm dziwna sprawa bo też powiedział, że jak rana się dobrze zrośnie (!!!! nie po 10 dniach – jak strupy odpadną i zmieni lekko kolor – około miesiąca po operacji) to można iść na basen. Pływanie inne niż na plecach odpada, bo nie można robić ruchów obrotowych i można nogami pomachać ewentualnie i lekko poćwiczyć. Szczerze mówiąc ja nie poszłabym nigdy w życiu tak wcześnie, bo ból wg mnie jest zbyt duży na takie ekscesy. Dodatkowo bałabym się pośliźnięcia na basenie, bo w moim wypadku byłam zbyt niestabilna (ze względu na ból nogi i niedowłady) – a najgorsze to upadek w pierwszych 3miesiacach – lekarz mi tak powiedział…
Lekarze strasznie mało mówią co i jak wgląda, no chyba, że się pytaniami ich zasypie no to wtedy owszem odpowiadają, ale wiedzą to osoby, które że tak powiem znają się już na rzeczy, wiedzą o co pytać i są świadome swojego stanu (tzn. już przeszły operację)….
pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 czerwca 2013 o 16:10 #52673Dokladnie,kazdy inaczej przechodzi proces gojenia,Ja osobiscie po implantacji dochodzilem do siebie prawie rok 🙁 byc moze bylo to spowodowane tym iz przed implantacja przeszedlem 2-wie operacje odbarczania w ciagu 4 miesiecy 🙁 ),po powrocie do domu do miesiaca wracalo mi czucie w prawej nodze a dokladnie od kolana do stopy,miesnie napiete do granic wytrzymalosci,nawet lekkie dotkniecie powodowalo bol,ale lekkie masaze troszeczke mi pomagaly.
Na poczatku czulem ze mam cos obcego w kregoslupie,lecz po kilku miesiacach to minelo,chodz teraz czasami czuje ponownie znow to samo-ze w plecach cos siedzi.
Wracajac do rehabilitacji -jestes tak samo po kilku operacjach jak i Ja-wiec sam napewno wiesz jak najlepiej wstawac,jak cos podniesc itd,i mysle ze sam bedziesz czul kiedy mozesz sobie na wiecej pozwolic z kazda czynnoscia-mysle ze pospiech jest nie wskazany-u mnie szybka rehabilitacja skonczyla sie kolejna operacja 🙁
Mieszkajac w Polsce mi osobiscie zaproponowano abym pas ledzwiowy nosil w okresie jesienno-zimowym poniewaz istnieje wieksze ryzyko np poslizgniecia sie 🙂 a przeciez wiosna czy latem takze mozna sie poslizgnac sie :cheer: -nie skorzystalem 😉
Basen-jedynie na plecach,w okresie okolo 3 miesiecy od operacji-powod jak Aiga napisala-nie ma nic gorszego jak upadek,poslizgniecie sie na basenie(pewnie kazdy widzial jakie mozna figury odwalic podczas poslizgniecia sie na basenie :woohoo: )
Pozostaje mi trzymac kciuki za Ciebie,abys szybko doszedl do siebie,oraz innych aby zdrowko wszystkim dopisywalo 🙂
Niestety Ja czekan na date kolejnej operacji-SCS-ktora mam nadzieje da jakies efekty i bede mogl nadal cieszyc sie zyciem 🙂
3majcie sie,pozdrawiam 😉 😉 😉Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4213 lipca 2013 o 14:34 #52696Witam.
Jestem ponad trzy miesiące po operacji stabilizacji kręgosłupa lędzwiowego – była jako pilna.
Miałam 3 przepukliny – 1 wypuklinę – usunięty dysk. Jak to mówiła moja córka dostałam gratis 8 śrubek i pręty.
Zalecenia po operacji – dość płaskie leżenie – nie siedzieć tylko przysiadać np. do jedzenia, chodzenie ile się dało.
Bólu po operacji nie czułam byłam przez 3 doby podłączona do pompy infuzyjnej z morfiną i antybiotykiem oraz co kilka godzin w kroplówce otrzymywałam ketonal.
Musieli mi zmniejszyć dawki z pompy bo mi wysiadała wątroba a nadmienię że leki żarłam już od kilku miesięcy bo mnie nie opuszczała rwa kulszowa i drętwienie łydki.
Wstawałam nawet w nocy po leki a żeby spać bo do pracy – relanium.
Od operacji rwa mnie opuściła – rehabilitanci dopiero w 3 dobie mnie pionizowali – zakaz noszenia gorsetu (nosiły tylko te osoby które nosiły przed operacją )
W miejscu operacji czasami czuję pieczenie, leżąc bardzo żle przekręca mi się na boki – boli.
Można spać na brzuchu ale z poduszką albo jaskiem pod brzuchem.
Chodząc jest najlepiej gorzej siedzieć, ale to dopiero trzy miesiące od operacji.
W internecie gdzieś wyczytałam że implanty wrastają od12 do 18 miesięcy.
Rehabilitację mam dopiero we wrześniu.
Jeżeli ma ktoś jakieś pytania odpowiem bo nie wiem co jeszcze napisać.
PozdrawiamZa tą wiadomość podziękowali: see, uzytkownik4215 sierpnia 2013 o 10:23 #52846Typ operacji: stabilizacja odcinka krzyżowo- lędźwiowego na śrubach tytanowych i prętach (zalecenia dla osób również po wcześniejszej discektomii z implantami m/kręgowymi, czy operacji skoliozy)
Jak wiadomo każdy przypadek/pacjent jest inny i może dostać inne zalecenia, jednak w większości przypadków są one podobne (zawarte poniżej zalecenia to pomoc dla osób po operacji, które nie orientują się/ nie zostały uświadomione jak należy dbać o kręgosłup po operacji, jednak zawsze należy w pierwszej kolejność słuchać rad specjalisty jeśli się je otrzyma).
– oszczędzający tryb życia do około roku czasu od operacji (czasami czas jest krótszy),
– zakaz skłonów tułowia – do przodu w szczególności!,
– zakaz skrętów tułowia,
– zakaz podnoszenia ciężkich przedmiotów,
– nakaz ruszania się – spokojne spacery (ruch jest ważny w czasie rekonwalescencji, jednak nie wolno się przeforsowywać),
– odpoczynek jest wskazany – leżenie – w szczególności w pierwszych miesiącach po operacji,
– siedzenie – nie jest wskazane, ale nieuchronne, należy starać się je ograniczać (szczególnie pierwsze miesiące po operacji),
– jeżeli lekarz zalecił noszenie np. pasa lędźwiowego należy bezwzględnie tego przestrzegać,
– osoby z nadwagą powinny starać się zrzucić zbędne kilogramy – im ich więcej tym, kręgosłup jest bardziej obciążony, co nie jest dobre,
– basen i inne ćwiczenia – według zaleceń lekarskich – z doświadczenia wiem, że z basenem na prawdę należy uważać i nawet poczekać dłużej niż dostanie się pozwolenie na wodne szaleństwo ;),
– należy pamiętać o wszystkich wyżej wymienionych zaleceniach nawet jak się poczuje lepiej!!
Brak bólu nie jest oznaką, że zrost kości się skończył (trwa to parę miesięcy), jest to oznaka powolnego powrotu do zdrowia…🙂
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42122 grudnia 2013 o 00:20 #53486Zalecenia po operacji mikrochirurgicznej kręgosłupa lędźwiowego.
Szpital w Mielcu takie cudeńka rozdaje pacjentom po operacjach.
Może komuś się przyda – w linkach zdjęcie, może niezbyt wyraźne, ale da się odczytać.Strona 1: http://ulub.pl/5ze7zGeUVw/tmpimg4162287710076
Strona 2: http://ulub.pl/Zsadq9K8jn/tmpimg41631534497753- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, launica131 grudnia 2013 o 12:29 #53520witam
czy po mikrodyscektomii l5 s1 nie wolno lezeć na plecach?31 grudnia 2013 o 13:03 #53521Można leżeć na plecach 🙂 zazwyczaj zaraz po operacji w tej pozycji się budzi pacjent. W zaleceniach pooperacyjnych czasami wspominają o tym, by podłożyć pod kolana np. zwinięty koc/poduszkę. Faktycznie w tedy jest wygodniej.
Pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
31 grudnia 2013 o 13:35 #53522dzięki za odpowiedź 🙂
ja faktycznie obudziłam sie na pllecach ale zaraz potem położyli mnie na bok i lekarz nie kazał kłaść się na plecach tylko nie wiem jak długo, wydaje mi się że jak już zdjęto mi szwy i rana się zagoiła to nie ma przeciwskazań .7 stycznia 2014 o 06:59 #53551Dorzucam linkowane już w innych tematach zalecenia dotyczące zachowania po operacji discektomii:
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 maja 2014 o 11:41 #54268quote Aiga25″ post=4284:Typ operacji: stabilizacja odcinka krzyżowo- lędźwiowego na śrubach tytanowych i prętach (zalecenia dla osób również po wcześniejszej discektomii z implantami m/kręgowymi, czy operacji skoliozy)Jak wiadomo każdy przypadek/pacjent jest inny i może dostać inne zalecenia, jednak w większości przypadków są one podobne (zawarte poniżej zalecenia to pomoc dla osób po operacji, które nie orientują się/ nie zostały uświadomione jak należy dbać o kręgosłup po operacji, jednak zawsze należy w pierwszej kolejność słuchać rad specjalisty jeśli się je otrzyma).
– oszczędzający tryb życia do około roku czasu od operacji (czasami czas jest krótszy),
– zakaz skłonów tułowia – do przodu w szczególności!,
– zakaz skrętów tułowia,
– zakaz podnoszenia ciężkich przedmiotów,
– nakaz ruszania się – spokojne spacery (ruch jest ważny w czasie rekonwalescencji, jednak nie wolno się przeforsowywać),
– odpoczynek jest wskazany – leżenie – w szczególności w pierwszych miesiącach po operacji,
– siedzenie – nie jest wskazane, ale nieuchronne, należy starać się je ograniczać (szczególnie pierwsze miesiące po operacji),
– jeżeli lekarz zalecił noszenie np. pasa lędźwiowego należy bezwzględnie tego przestrzegać,
– osoby z nadwagą powinny starać się zrzucić zbędne kilogramy – im ich więcej tym, kręgosłup jest bardziej obciążony, co nie jest dobre,
– basen i inne ćwiczenia – według zaleceń lekarskich – z doświadczenia wiem, że z basenem na prawdę należy uważać i nawet poczekać dłużej niż dostanie się pozwolenie na wodne szaleństwo ;),
– należy pamiętać o wszystkich wyżej wymienionych zaleceniach nawet jak się poczuje lepiej!!
Brak bólu nie jest oznaką, że zrost kości się skończył (trwa to parę miesięcy), jest to oznaka powolnego powrotu do zdrowia…🙂
W szpitalu Akademii medycznej w gdansku po operacji neurochirurdzy mowia ze mozna robic wszystko na co ma sie ochote tzn to co dotychczas tylko z umiarem, a w wypisie jest pisane ze oszczedzajacy tryp zycia przez 4 tygodnie tylko. :p
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
28 czerwca 2014 o 08:56 #54747Jak pisałam wcześniej byłam zadowolona po stabilizacji kręgosłupa. Obecnie nie jestem już tak wesoła – pękł mi pręt tytanowy w stabilizacji i czekam na ponowną operację 🙁 . Będę miała dodane jeszcze 2 śruby, a mam już ich 8. Rehabilitant chyba wszystkiego mi zabronił robic 👿 mam dzwigac tylko do 0.5 kg. – spytałam czy mogę nosic torebkę 🙂 waży chyba trochę więcej :ohmy:
Czy ktoś miał podobną sytuację, bo teraz już się bardzo boję co mnie jeszcze czeka.
Pręty ocierają się o siebie i jest to okropne uczucie :S .28 czerwca 2014 o 09:22 #54749Romka no niestety z tymi pretami i srobkami tak jest ze czasami pekaja, ale jak to jest mozliwe w sytuacji gdzie sie podnosilo jedeynie do pol kilograma ? przeciez czajnik z woda do polania kawy dla 3 osob wazy wiecej i nie wyobrazam sobie takiego funkcjonowania 🙁
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
28 czerwca 2014 o 16:44 #54758quote kowalski89″ post=6367:Romka no niestety z tymi pretami i srobkami tak jest ze czasami pekaja, ale jak to jest mozliwe w sytuacji gdzie sie podnosilo jedeynie do pol kilograma ? przeciez czajnik z woda do polania kawy dla 3 osob wazy wiecej i nie wyobrazam sobie takiego funkcjonowania 🙁No właśnie – podnosiłam i podnoszę więcej bo inaczej nie da się życ – na służbę niestety nie stac mnie żeby mi robiła zakupy – gotowała i najlepiej pracowała za mnie :woohoo: Czekam do stycznia na poprawkę i robię wszystko oszczędzając się.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 października 2014 o 01:47 #55389“PRE- AND POST-SURGERY INSTRUCTIONS FOR SPINE PATIENTS”
http://www.alpineorthospine.com/pdf/ALPINEORTHO_AFTER_SPINE_SURGERY.pdf
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 maja 2015 o 10:29 #57322Od siebie dodam, że po microdiscretomii po miesiącu (czyli zazwyczaj pierwszej wizycie kontrolnej) należy zapytać lekarza co robić dalej, kiedy zacząć rehabilitację, jaką aktywność fizyczna podjąć, itp.
Zazwyczaj lekarze nie wspominają o tym skupiając się tylko na tym czy zabieg zlikwidował dolegliwości bólowe. Patrząc na mój przypadek warto z rehabilitacji skorzystać jak najszybciej i pod okiem doświadczonego terapeuty zacząć ćwiczenia których zakres i częstotliwość będą dobrane indywidualnie pod konkretnego pacjenta. Istotne jest też, o czym się żadko mówi, masowanie (lekkie ucisknie rany) po jej wygojeniu aby zmiękła i nie bliznowaciała za bardzo tworząc twardą kreskę która będzie potem przeszkadzała w przyszłości.Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, toyaa4 maja 2015 o 20:28 #57331u mnie po pietwszej operacji bylo zalecone po 3 miesicach rehabilitacja.
Mialam wtedy 2 segmenty usztywnione, tak mnie fizoterapeuci zalatwili ze z sanatorium wiezli mnie karetka do szpitala. Po dwoch miesiacach rozbierali wszystkie druty i sruby i na nowo skladali.
Pod okiem niby dobrych terapeutow mialam , zle cwiczenia mialam dobrane, sruby tarly mi o nerwy.
Po drugiej operacji jeszcze nie robilam rehabilitacji tylko masaze i to z zaswiadczeniem i opisem od lekarza by masazysta nie dotykal ledzwiowego odcinka, moge tylko do masazysty chodzic ktory studiowal ta materie.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4214 maja 2015 o 21:07 #57332Microdiscetomia, a fuzja to dwa różne zabiegi. Przy fuzji i śrubowaniu kręgów, można rzec że MD to kosmetyczny zabieg:-)
Każdy zabieg jest inny, nawet w najprostszych mogą pojawić się komplikacje i lekarz prowadzący powinien decydować co robić, ale trzeba pytać o czasami z niektórych na wizycie kontrolnej wyciągnąć coś więcej niż jak się Pan/Pani czuje”.Za tą wiadomość podziękował(a): toyaa -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.