Zastrzyki na kregoslup
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Zastrzyki na kregoslup
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
19 lutego 2021 o 15:18 #49092
Witam! Czy probowaliscie zastrzykow na dyskopatie kregoslupa szyjnego i czy pomoglo? Sa rozne opinie, jednym pomaga na chwile, drugi w ogole.
Jak bylo u was?
Pozdrawiam cieplo
19 lutego 2021 o 22:13 #68253Ja dotąd nie słyszałem o takich w Polsce – jak lata temu o nie pytałem to Administrator napisał że wątpliwe że są (http://forum.drkregoslup.pl/forum/Odcinek-szyjny/256-przewlek%C5%82y-b%C3%B3l-szyji-karku). Nie wiem czy to się zmieniło. Jeśli masz informacje że gdzieś takie zastrzyki w odcinku szyjnym robią to proszę napisz, może się to przydać innym.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina19 lutego 2021 o 22:54 #68255A o jakich to powiklaniach pisze administrator? Ja mozliwe, ze bede miala taki zastrzyk w Orthosie we Wroclawiu. Teraz nie wiem, czy sie zgadzac.
Zawislak tez robi, ale to nie jest w szpitalu. On chyba nie robi blokady, tylko jakies witaminy wstrzykuje.
Czy przy takim zastrzyku mize dojsc do paralizu?
19 lutego 2021 o 23:33 #68257Nie wiem, nie miałem w końcu, nikt mi nie zaproponował. Teraz takie do-stawowe czuję że w obecnej sytuacji mogły by mi coś dać ale nadal nie wiem czy ktoś w odcinku szyjnym to robi w Polsce czy nie.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
30 marca 2021 o 14:39 #68498Po zastrzyku w szyje, moje wrazenia: reka zdretwialai slaba, ale przestala bolec. Po kilku godzinach bol wrocil, ale mniejszy niz przed. Trudno powiedziec na ile ta blokada jest skuteczna. Napisze za pare dni jakie odczucia mam w rece.
30 marca 2021 o 18:55 #68499A czy wiesz może co miałaś podane i gdzie? Jakiś okołokorzeniowy czy do stawu? Mnie szyja ciągle męczy, już bez bólu korzeniowego i bez napięcia mięśni dzięki operacjom ale ciągle coś tam boli, smaruję diklofenakiem ale wolałbym żeby to sobie poszło na dłużej.
Blokady czasem robią tak że dają najpierw znieczulający miejscowy a zaraz inny środek mający działać dłużej, np. Depo Medrol, tak że takie wrażenia jak piszesz to są raczej normalne przy takiej dwuczęściowej blokadzie, jak ten przeciwbólowy przestaje działać a na efekty drugiego trzeba poczekać.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
30 marca 2021 o 23:54 #68500Jakis steryd do szyi. Nie wiem dokladnie jaki. Rece i nogi wciaz mrowia. Chyba ten lek nie dziala.
Troche mnie martwisz tym, ze po operacji bol wciaz jest. Czy jest on ciagly? Mysle nad operacja, ale boje sie powiklan. Moge byc w jeszcze gorszym bolu lub z paralizem.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 marca 2021 o 06:46 #68502Hej Przepuklina. U mnie po blokadzie tez tak bylo, ze bylo mniej bolu, ale za to zamienilo sie to w mocniejsze mrowienia. U mnie to byl odcinek ledzwiowy, ale moze dzialanie podobne.
31 marca 2021 o 21:39 #68506quote Przepuklina” post=21501:Jakis steryd do szyi. Nie wiem dokladnie jaki. Rece i nogi wciaz mrowia. Chyba ten lek nie dziala.Troche mnie martwisz tym, ze po operacji bol wciaz jest. Czy jest on ciagly? Mysle nad operacja, ale boje sie powiklan. Moge byc w jeszcze gorszym bolu lub z paralizem.
U mnie to nie ma prawie nic wspólnego z bólem przed operacją, jest super w porównaniu do tego co było, dodatkowo po operacji nosa też z szyją jest lepiej bo jej nie odginam w nocy, tylko taki średni ćmiący ból gdzieś w szyi mam – ból głowy w porównaniu do niego może być większy, tylko mnie ten co mam denerwuje bo prawie ciągły mimo że mały w porównaniu do tego co było, dlatego dopytuję z ciekawości jakie zastrzyki miałaś bo nie wiem czy to np. nie stawy międzykręgowe u mnie, a chyba jesteś pierwszą osobą tutaj która pisze że miała w szyi zastrzyki na ból kręgosłupa. A czy miałaś od razu ustalony jakiś termin wizyty kontrolnej po tym zastrzyku czy żeby skonsultować co się działo przez jakiś okres czasu po nim czy tylko tak zrobiony i pomoże albo nie?
2 kwietnia 2021 o 23:30 #68519Tak, mam kontrole za miesiac. Raczej srednio pomoglo, bo bol wciaz jest. Zastrzyk byl w uciskany nerw, a mnie boli szyja, glowa i szczeka. Tak wiec taki zastrzyk mi za bardzo nie pomogl.
Ja mam bol ciagly, ale tak na poziomie 3-4. Nie wiem, czy operacja polepszy cos czy pogorszy. Nie ma juz niedowladu, tylko dretwienia rak. Operacja to duze ryzyko, a z tego co wiem operacja nie leczy bolu.
Zastrzyk tez raczej nie pomoze dlugofalowo. Moze na chwile, ale dretwienia nie wyrliminowal.
3 kwietnia 2021 o 15:50 #68522quote Przepuklina” post=21521:Operacja (..) z tego co wiem operacja nie leczy bolu.Niestety są nadal nawet niektórzy tacy słabi lekarze którzy tak mówią. Myślę że jeszcze z 5-10 lat będzie się na takich trafiać. Wynika to prawdopodobnie u jednych z bardzo niskiego poziomu ogólnie, u drugich z braku wiedzy klinicznej i opieraniu się na jakiejś mitycznej wiedzy nie opartej na danych pacjenta z okresu np. 12 miesięcy po operacji – niestety nawet najlepiej operujący lekarze potrafią mówić takie herezje. Jeśli lekarz mówi że jego zdaniem w danym przypadku operacja nie zmniejszy bólu – można traktować go poważnie, może wyraża swoje doświadczenie, jeśli mówi że ogólnie w większości operacje nie zmniejszają bólu, to jest kompletnie niepoważnym człowiekiem, nie mającym pojęcia co mówi.
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.