Zdjecia CT kregosłupa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Zdjecia CT kregosłupa
- Ten temat ma 37 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 6 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
22 stycznia 2016 o 19:04 #48249
witam opowiem troszke :), a więc podczas schylania boli mnie tak jak by koło kręgosłupa w odcinku lędźwiowym, podczas chodzenia siedzenia spania, dostawałem zaszczyki przeciw zapalne i oczywiście tabletki przeciw bólowe, stało się to z nienacka początkowo myślałem ze są to tzw. korzonki i byłem w domu 2 tygodnie oszczędzałem się po czym wróciłem na 1 dzień do pracy i nie mogłem się już schylać a zaznaczę ze nie podnosiłem ciężarów itp nie przeciążyłem,po ostatniej konsultacji z lekarze on niewie co jest zmieniam lekarza i tak w kółko mam 28 lat nigdy sie nieprzeciązałem a ty nagle takie coś powracając do bólu to czuje w biodrze tak jak by mi drętwiało nie bolą mnie nogi wiec rwa kulszowa odpada, ale diagnozę zostawiam lekarzowi,pozwolę sobie przesłać załaczniki z moimi zdjęciami do obejrzenia dziękuje serdecznie
http://www.fotosik.pl/zdjecie/0889b29d97c74695
http://www.fotosik.pl/zdjecie/58c29bf0bd00b476
http://www.fotosik.pl/zdjecie/adbf0597c4bdb426
http://www.fotosik.pl/zdjecie/1376ceb383f78a35
http://www.fotosik.pl/zdjecie/1de975d54f2c9c3a23 stycznia 2016 o 12:51 #58465quote adriankruszyna” post=10358:pozwolę sobie przesłać załaczniki z moimi zdjęciami do obejrzenia dziękuje serdecznieKolego Adrianie, pierwsze trzy zdjęcia są w wyjątkowo kiepskiej jakości więc ciężko cokolwiek o nich powiedzieć. Pozwoliłem sobie kolejne dwa troszkę powiększyć..:
… i na nich układ kostny (kręgi) wyglądają świetnie. Nie ma cech jakowychś kręgozmyków, kręgi ładnie leżą jeden pod drugim osiowo. Na zdjęciach tych niestety słabo, albo w ogóle nie widać rdzenia kręgowego więc trudno coś powiedzieć o jakichkolwiek istniejących lub nie przepuklinach. Masz do tego jakiś opis ?.
.
Za tą wiadomość podziękował(a): adriankruszyna23 stycznia 2016 o 13:04 #58467witam niestety niemam opisu zdjecia zostały zrobione i do lekarza,niewiem boli cały czas i niewiem
23 stycznia 2016 o 13:47 #58468quote adriankruszyna” post=10371:witam niestety niemam opisu zdjecia zostały zrobione i do lekarza,niewiem boli cały czas i niewiemSkąd jesteś kolego ?. Bo jak ze śląska to byłoby parę adresów które mogłbyś odwiedzić. Może na początek podam ci, że z ciekawszych domowych sposobów na stany zapalne (nie degenerujące flaków człowieka) mogą być:
1) AspirinC (nie sam kwas asylicylowy, tylko mieszanka tegoż z 200 mg witaminy C, rozpuszczalna coś w rodzaju plusza)
2) Okłady z żółtek jaj. Od żóltkach z jaj działających przeciwzapalnie dowiedziałem się od kręgarza niejakiego Edwarda Szypunowa:Nauka i Technologia Nowej Ery – 27.11.2012 – Edward Szypunow
https://www.youtube.com/watch?v=ewv7yl9fXug… który mieszka pod Opolem ale przyjmuje rownież w Mikołowie:
CENTRUM NATUROTERAPII
http://www.naturoterapia.pl/index.php?get=kontaktStosuje on zestaw terapetyczny oparty trochę na akupresurze, oraz stosuje on akupunkturę na odcinek lędźwiowy, która dosyć mocno odblokowywuje ruchomość bolących części ciała. Żółtka działają przeciwzapalnie i sam stosowałem takie okłady (15 minutowy okład na bolące okolice) które przynosiły mi ulgę w bólach.
3) Przeciwzapalnie można stosować także kombinację Ibupromu, popijać wywar z zioła czystka:
https://portal.abczdrowie.pl/czystek-ziolo-ktore-musisz-znac
…oraz wspomagać się przeciwzapalnie spożywaniem grejfrutów.
4) Wywar z zioła Gokshura:
GOKSHURA – Bóle pleców i kręgosłup
http://www.herbatkiajurwedyjskie.pl/156,13-gokshura-bole-plecow-i-kregoslupa.htmlTo możesz stosować oprócz przeciwbólowych zastrzyków które bierzesz, bo to ci na pewno nie zaszkodzi. To tyle jeżeli chodzi o to co mogę ci pomóc na chwilę obecną, bo kompletnie nie mam pojęcia co może ci dolegać. Jak jesteś ze śląska to daj znać, to podam ci namiary na ciekawych terapeutów z moich okolic, to może oni coś więcej ci pomogą, przeprowadzając choćby wstępne badanie manulane.
Za tą wiadomość podziękował(a): adriankruszyna23 stycznia 2016 o 14:12 #58469Super takich ludzi pomocnych to szukać,jestesm z niemiec wizyte u lekarza ortopedy mam na poniedziałek,wiesz leczyć przeciwbólowymi to nie leczenie moim zdanie,mysle ze to jest z dyskiem związane na zdjeciu z kregami na ostatnim jest za mała przewa pomiedzy nimi , ja tak myśle zobaczymy w poniedziałek co powie tat tutaj są tez fachowcy,ale chciałem zasiegnąć opini z zewnątrz,problem polega natym ze jak znowo powruce do pracy to szczeli ponownie 1 dzień w pracy na miesiąc,
23 stycznia 2016 o 14:20 #58470quote adriankruszyna” post=10373:,mysle ze to jest z dyskiem związane na zdjeciu z kregami na ostatnim jest za mała przewa pomiedzy nimiKolego nie wiem czy ci o tą przerwę chodzi:
… ale jeżeli o tą, to ta przerwa jest prawidłowa. Te dwa kręgi są zrośnięte na sztywno kością miedniczą i nie ma prawa na nich nic się wydarzyć.
.
23 stycznia 2016 o 14:37 #58472quote endriu11111111″ post=10369:… i na nich układ kostny (kręgi) wyglądają świetnie. Nie ma cech jakowychś kręgozmyków, kręgi ładnie leżą jeden pod drugim osiowo. Na zdjęciach tych niestety słabo, albo w ogóle nie widać rdzenia kręgowego więc trudno coś powiedzieć o jakichkolwiek istniejących lub nie przepuklinach.W odcinku lędźwiowym zazwyczaj nie widać rdzenia kręgowego, ponieważ go tam u człowieka po prostu nie ma :unsure:
Moim nie-lekarskim zdaniem na zdjęciach na L4/L5 jest stenoza otworów międzykręgowych, a na L5/S1 obniżenie przestrzeni międzykręgowej. Dokładniejszym badaniem jest MRI, jakkolwiek to CT z tego co widzę było robione w kilku powtórzeniach pod różnymi kątami, prawdopodobnie przez wykryte anomalia, tak żeby lekarz mógł lepiej ocenić sytuację. Na CT dyski są słabo widoczne, jako cienie, więc przy tej ostrości i jakości zdjęć jedynie ktoś z naprawdę wprawnym okiem mógłby coś dokładniej powiedzieć.
quote endriu11111111″ post=10374:… ale jeżeli o tą, to ta przerwa jest prawidłowa. Te dwa kręgi są zrośnięte na sztywno kością miedniczą i nie ma prawa na nich nic się wydarzyć.
.Co to za bzdury..? :dry:
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękowali: adriankruszyna, melodia23 stycznia 2016 o 14:55 #58473no własnie tez mi sie tak wydaje ze jest za mała przerwa pomiedzy kregami,
23 stycznia 2016 o 14:56 #58474quote użytkownik421″ post=10376:Co to za bzdury..? :dry:Che che. Faktycznie chyba pojechałem jedno piętro za wysoko :).Najmocniej przepraszam.
Wyciąg lędźwiowy Vertetrac
https://youtu.be/PM3WOm8jP8k?t=55Z tego filmiku to mi wychodzi mi, że ja jednak robiony miałem L4/L5 pomimo tego, że opis rezonansu i wszystkie wypisy ze szpitala pisane były na L5/S1 :).
Ech … ta służba zdrowia. Jednak prawdopodobnie neurochirurgowie mieli rację, a pizgła sie radiolożka przy wypisie z rezonansu chyba. Rzeczywiście miednica podczepiona jest o jedno piętro niżej ….
Cholender mógłby kolega Admin, na zdjęciu u Kolegi Adriana prawidłowo to ponumerować ?.
.
23 stycznia 2016 o 15:07 #58475kurcze niemam jak bardziej szczegółowo zrobić tych zdjęć,narazie dziekuje zobaczymy w poniedziałem ale i tak nie ufam temu lekarzowi bo .. no niewiem chyba na kase tylko leci i status numerek wejdz i wyjdz,bardzo dziekuje ze chociaz zerkneliscie na zdjecia i nie zostawiaci ludzi z tym samych dziekuje
23 stycznia 2016 o 15:12 #58476quote adriankruszyna” post=10377:no własnie tez mi sie tak wydaje ze jest za mała przerwa pomiedzy kregami,Samo zmniejszenie wysokości dysku nie koniecznie musi dawać jakieś dolegliwości – istotniejsze jest czy dysk się uwypukla w sposób powodujący uciska na nerwy czy nie. Moim zdaniem najrozsądniej będzie poczekać na wizytę u lekarza – badanie obrazowe jest przeprowadzone dość dokładnie, lekarz po zbadaniu i porównaniu badania obrazowego z dolegliwościami powinien być w stanie określić przyczyny tych dolegliwości.
PS. Dokładniejszym badaniem jest MRI – moim zdaniem to trochę dziwne że w tym przypadku zostało zlecone CT.
Wygląda to nieco jak “Foraminal stenosis” z tej strony: http://www.radiologyassistant.nl/en/p4bb9e3b74b6a0/spine-lumbar-disc-herniation.html
Nie jestem lekarzem więc proszę tego nie traktować jak porady medycznej a jedynie moje luźne obserwacje.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękowali: endriu11111111, melodia23 stycznia 2016 o 15:33 #58478quote użytkownik421″ post=10380:PS. Dokładniejszym badaniem jest MRI – moim zdaniem to trochę dziwne że w tym przypadku zostało zlecone CT.Dziękuję koledze adminowi za prawidłową numerację. Bedę musiał jeszcze raz do szpitala jechać żeby to wyprostować ponownie…. Ech. I chyba do tej pracowni rezonansu też. Jeszcze raz dzięki wielkie.
.
23 stycznia 2016 o 16:33 #58481Wlosy na glowie mi stanely… jak mozna opisywac zdjecie nie znajac numeracji kregoslupa
Tezymam sie jednej zasady: nie wiem , nie znam, nie rozumie, nie otwieram mordy
Sorry
23 stycznia 2016 o 17:06 #58483quote melodia” post=10385:Wlosy na glowie mi stanely… jak mozna opisywac zdjecie nie znajac numeracji kregoslupaTezymam sie jednej zasady: nie wiem , nie znam, nie rozumie, nie otwieram mordy
Sorry
Koleżanko proszę :):
Zabieg robiony był na tym samym poziomie co u koleżanki Aliasa :
… czyli chyba jednak zdecydowanie na poziomie L4/L5 🙂 (jak kto by miał jakieś inne zdanie na wszelki wypadek chętnie jeszcze poproszę o zabranie głosu :), poniżej zamieszczam moje zdjęcie)
23 stycznia 2016 o 17:14 #58484Czytam watek o DiscoGel i tam wnioskuje ze nie wiesz ( nie wiedziales ) ktory poziom tobie robili ( majac zdjecia)
Jak mozna naposac ze lekarzy uchyli inbej numeracji?Nie jestem tutaj by sie sprzeczac ale czytam wszystkie watki i posty.
23 stycznia 2016 o 17:31 #58486quote melodia” post=10388:Jak mozna naposac ze lekarzy uchyli inbej numeracji?Koleżanko, troszkę się zamieszało z tą numeracją i chciałbym się wycofać z tej dyskusji na temat numeracji. Z opisu kolegi admina widzę, że z tą numeracją nie jest tak łatwo, i że zdarzają się jakieś sakralizacje, lubaryzacje i inne tego typu cuda mieszające w numeracji, więc nie ma nic na sztywno, więc może rzeczywiście zamknąć gembofon na kłódkę i nie wnikać. Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem – najważniejsze, że boli mniej – z mojej perspektywy olewam numerację, i odwołuje wszelakie dywagację na temat czyjegokolwiek błędu. Być może opis mojego rezonansu stworzony przez radiologów jest dobry – nieważne. Nie wiem, i nie chcę poruszać tego tematu dalej.
23 stycznia 2016 o 17:46 #5848824 stycznia 2016 o 14:46 #58501Po ponownym przejrzeniu CT ja się poddaję z tą numeracją – być może to ja oznaczyłem źle ale na 100% nie wiem. Na podstawie markerów można przyjąć że to moja numeracja jest zła.
25 stycznia 2016 o 01:09 #58508Szkoda, że Administrator unika odpowiadania na forum, bo być może pomógłby nam rozwiązać dylemat numerowania różnych kręgów w różnie wyglądających kręgosłupach 🙁 W internecie są prawie identyczne przekroje opisane tak jak ja to opisałem, natomiast z markerów i występujących po nich przekroi wynikać może że opisane przeze mnie L5 jest tak naprawdę już kością krzyżową.
Odchodząc od tematu numeracji – w badaniu jest stenoza zachyłkowa jednostronna (prawdopodobnie prawostronna – nie jestem pewny) która mogłaby w teorii dawać objawy korzeniowe, ale skoro nie daje, to pewnie jej leczyć nie będą..
Dodatkowo jeszcze jeden element na CT rzucił mi się w oczy – nie wiem co to dokładnie jest i czy to jest normalne. Zaznaczyłem w kółku. Może to nic takiego – nie wiem, nie znam się.
Oraz jeszcze to miejsce mi się nie podoba, a dokładniej: stawy/dysk.
PS. czasami na płytce z CT dają zrekonstruowany obraz 3D w kilku rzutach jako pliki .jpg – warto poprzeglądać płytkę, jeśli się ją ma. Ewentualnie można sobie samemu pooglądać obraz CT w 3D, np. za pomocą programu 3D Doctor – krótka instrukcja jak używać programu jest np. tutaj https://www.youtube.com/watch?v=LWsC4WLBj5E
16 września 2016 o 10:34 #60139witam po badaniu mri renozansem magnetycznym stwierdzono iz kregi uiskają na nerw
wskazania basen i zmiana wykonywanego zawodu?
przebywam od 9 miesiecy na l4 z przerwami tzn 2 miesiące w domu 1 dzień pracy
podczas pracy znowu mnie boli,niemoge chodzić spać itp - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.