Zestaw stabilizujący po złamaniu L1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Zestaw stabilizujący po złamaniu L1
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 4 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
9 maja 2017 o 15:48 #48454
Witam, w sierpniu 2016 roku spadłam z dachu w wyniku czego nastąpiło wybuchowe złamanie trzonu L1 górnej części, z rozkawałkowaniem i wgnieceniem górnej blaszki granicznej z przemieszczeniem fragmentu tylnej części trzonu dokanałowo ze znacznym uciskiem worka oponowego, bez uszkodzeń neurologicznych oraz złamanie blaszek granicznych kręgów Th5 i Th10. Została przeprowadzona operacja, lekarze dokonali repozycji złamanego kręgu, stabilizacji poprzez nasadowej Th12 i L2, laminektomi na poziomie złamania.Od początku odczuwałam silny ból przy dolnych śrubach, początkowo prawa dolna śruba wystawała na około 0,5 cm ponad inne, teraz śruba “schowała” się ale krąg L2 wystaje zamiast niej. Dolegliwości bólowe pogarszają się, podczas ćwiczeń odczuwam ostry, krótkotrwały ból. Lekarz zwraca mi uwagę że 4 tabletki Dorety 37,5 mg to dużo za dużo. Konsultację u neurochirurga mam wyznaczona na 28.05.2017r., ale chciałabym dowiedzieć się o doświadczeniach innych osób.
Czy są tu osoby które miały podobną sytuację? Czy ktoś usuwał taki zestaw?Będę wdzięczna za odpowiedzi,
Olga10 maja 2017 o 17:52 #61386Witaj
Z tego co mi mówili lekarze to instrumentarium można po wytworzeniu się zrostu kostnego trzonów sąsiednich kręgów usunąć, mniej więcej po roku, i że robi się to głównie jeśli pacjent odczuwa dolegliwości bólowe spowodowane np. drażnieniem tkanek przez śruby. Ocena czy w danym przypadku można śruby usunąć jest na pewno indywidualna.quote :początkowo prawa dolna śruba wystawała na około 0,5 cm ponad inne, teraz śruba “schowała” się ale krąg L2 wystaje zamiast niejTego zdania nie rozumiem – według obrazów np. z artykułu https://drkregoslup.pl/Leczenie-chirurgiczne/TLIF—stabilizacja-kregoslupa-Technika-operacyjna,35,213 dalej niż śruba wystaje tylko wyrostek kolczysty, który mógł być zostać przy laminektomii usunięty (jak na obrazie z tego artykułu: https://drkregoslup.pl/Leczenie-chirurgiczne/Laminektomia-ledzwiowa,35,211) , ale jeśli stabilizacja trzyma się prawidłowo to raczej nie ma prawa się zmieniać położenie śrub i kręgów względem siebie. To co napisałaś to wynika z samodzielnej oceny/odczuć czy wyszło na jakichś badaniach obrazowych?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
11 maja 2017 o 09:11 #61388Dziękuje za odpowiedź, początkowo dolegliwości bólowe w tamtym miejscu uważałam za normalne, tak też przedstawiał to chirurg ortopeda który mnie operował “po takiej operacji musi boleć” . Kiedy poszłam do rehabilitanta ten zwrócił uwagę, że jedna śruba wystaje. Zrobiłam rezonans i poszłam do neurochirurga, który od razu powiedział, że ból w tamtym miejscu go nie dziwi, bo ta śruba jest źle wkręcona (byłam u niego z innym problemem, który myślałam, że ma związek z tą operacją -ciągłe uczucie że się zmoczyłam). Nie mówił nic o kolejnej operacji, ja w tamtym czasie myślałam to dam radę z tym żyć. Ale z czasem coś się poprzestawiało, wyraźnie czuje to pod palcami i ból jest inny. Planuję najpierw wizytę do neurochirurga, żeby powiedział jakie badania mam zrobić i zorientować się czy on mógłby usunąć ten zestaw. Nie wiem czy robić TK czy MRI, i których odcinków, dlatego czekam na wizytę. Domyślam się że takie indywidualne odczucia przez “macanie” są bezwartościowe, ale nie wiem od czego zacząć.
11 maja 2017 o 12:30 #61389Jeśli ten pierwszy neurochirurg nie był osobą która operowała to nie jest dziwne że nie mówił o kolejnej operacji ponieważ raczej po leczeniu operacyjnym kręgosłupa zostaje się pod opieką tego lekarza który robił tą operację. Jeśli powiedział że coś jest nie tak a nie chciał w to ingerować albo nie zajmuje się operowaniem kręgosłupów to mógł odesłać do lekarza który operował na konsultację. Nie każda osoba z tytułem neurochirurga lub ortopedy zajmuje się operowaniem kręgosłupów, a część zajmuje się tylko w wąskim zakresie. Wydaje mi się że najlepiej byłoby skonsultować się z lekarzem który operował albo z innym lekarzem który na co dzień zajmuje się leczeniem operacyjnym kręgosłupów i ma duże doświadczenie. Też bym chyba nie wiedział czy robić w takim przypadku TK czy MRI bo stan po złamaniu i założone instrumentarium więc teoretycznie TK, ale też i jakieś problemy neurologiczne więc może MRI.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): melodia - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.