Złamania kręgów, wyniki, co to oznacza, jak leczyć
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Złamania, osteoporoza › Złamania kręgów, wyniki, co to oznacza, jak leczyć
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 2 months temu przez
lila.
-
AutorWpisy
-
21 czerwca 2016 o 21:54 #48343
Witam. Na początek wyniki.
TK – w badaniu tk kr. piersiowego widoczne jest stabilne wybuchowe złamanie trzonu Kręgu Th6 z obniżeniem wysokości w części centralnej trzonu o 1/3 w stosunku do kręgu położonego powyżej. Odłam grzbietowy tylnej krawędzi Th6 przemieszczony w kierunku kanału kręgowego na głęb. ok. 3,3mm. Po stronie lewej szczelina złamania wyrostka poprzecznego Th6 bez przemieszczenia. Zakres badania Th1 do L2 – widoczna szczelina złamania wyrostka poprzecznego po str. lewej przy L2. W obu jamach opłucnej niewielka ilość płynu o niskich gęstościach.Obustronnie w płatach dolnych zagęszczenia śródmiąższowe i zwłóknienia prawdop. pozapalne.
MR – Stan po złamaniu kręgu Th6 tylna krawędx wpuklona w linii pośrodkowej i po stronie prawej na 2mm, zwęża przednia rezerwę płynową i na poziomie Th6-7 przylega do prawego korzenia nerwowego powdujac jego obrzęk.
Na poziomie Th7-8 pośrodkowa(urazowa?) protruzja krążka międzykręgowego do 4mm, ze zniesieniem przedniej rezerwy płynowej i modelowaniem rdzenia kregowego.Nie uwidoczniono pewnych zmian śrórdzeniowych. Nerw rdzeniowy Th5-6 w prawym otworze m/k Th6-7 mimo zwężenia otworu otoczony pasmem tkanki tłuszczowej, po lewej bezpośrednio przylega do ograniczeń otworu.
W obrębie trzonu dolna część śródkościa bez wzmocnienia kontrastowego, podobnie jak nasada łuku po stronie lewej- nasilone zmiany urazowe, prawdopodobnie z zaklinowaniem beleczek kostnych i krwawieniem do śródkościa. Wzmocnienie pozostałej części trzonu izointensywne w stosunku do pozostałych trzonów.
To wyniki mojego meża, który spadł z wysokosci 3m na beton. Był 5 dni w szpitalu, gdzie dostawał jedynie środki przeciwbólowe. Szóstego dnia wypisano i przywieziono go do domu. Mija 13 dzień, a szpital nadal nie przygotował wypisu. Nie otrzymalismy też żadnych informacji, co do postępowania z mężem i dalszego leczenia, tyle tylko, że ma gorset Juvetta.
Bardzo proszę o interpretację wyników TK i MR – jaki to stan, czy wystarczy leczenie zachowawcze, ile właściwie kręgów jest uszkodzonych, co z w/w beleczkami, krwawieniem i innymi opisanymi zmianami.
Mąż leży. Nie wiemy, co przed nami. Od kiedy gorset, na jak długo dziennie.
Raz jeszcze proszę o pomoc.
lila26 czerwca 2016 o 09:12 #59885Witam Panią nazywam się Marek Rocławski i pracuję na Oddziale kręgosłupowym w Centrum Copernicus w Gdańsku. Na początku należy stwierdzić że takie złamanie nigdy nie jest złamaniem stabilnym. Można podjąć ryzyko lecenia w gorsecie ale tylko z bezwzględnym przestrzeganiem reżimu noszenia go gdy zmieniamy pozyciję na inną niż leżąca. W naszym centrum w przypadku takich złamań preferowane jest leczenie operacyjne technikami małoinwazyjnymi ( stabilizacja przezskórna , stentowanie trzonu kręgu) Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia mężowi
Za tą wiadomość podziękował(a): lila26 czerwca 2016 o 09:37 #59887Dziękuję serdecznie za odpowiedź. W przypadku męża niestety zalecono leczenie zachowawcze. Nie wiem, jakie będą tego skutki. Mąż ma leżeć 6 tygodni. potem pionizowanie w gorsecie Juvetta – pionizuje się w szpitalu, czy w domu? Oczywiście z wypisu, który dopiero otrzymałam, po 2 tygodniach od wyjścia, to nie wynika. Konsultowałam prywatnie, kiedy męża przywieziono już do domu. nie wiem, ile czasu potrzebne będzie do powrotu do zdrowia? Obawiam się jako laik najbardziej, tego, ze jest jakiś odłam wchodzący do kanału. Czy to może uszkodzić rdzeń, czy w jakiś sposób się “obleje”? Mąż ma też chyba “odbite” płuca, bo odczuwa ból i jak gdyby zgniecenie płuc.
Raz jeszcze dziękuję Panie Doktorze. Nie znam jeszcze odpowiedzi na powyższe pytania. A niepewność i brak wiedzy nie są zbyt motywujące. Pozdrawiam. Lila26 czerwca 2016 o 19:47 #59889Chciałbym na wstępie Panią uspokoić. Taki odłam kostny się wrasta i częściowo resorbuje ( zmniejsza swoja objętość). Jeżeli nie ma obecnie deficytu neurologicznego to bardzo dobrze rokuje. Prosze się nie martwić. Z drugiej strony mamy 21 wiek. Tak jak pisałem – w Gdańsku w naszym centrum takie złamania się leczy raczej operacyjnie co zdecydowanie redukuje okres dochodzenia do sprawności oraz poprawia komfort chorego i daje dobre wyniki odległe. Być może w Pani miejscu zamieszkania jest jakiś specjalista operujący kregosłupy który sie takiego zabiegu podejmie. Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): lila27 czerwca 2016 o 18:03 #59899Dziękuję Panie Doktorze. Jutro jadę na konsultację. Pozdrawiam. Lila
8 lipca 2016 o 16:58 #59950Mam jeszcze jedno pytanie. Jestem po kolejnej konsultacji. Mąż leży. Czy po 6 tygodniach leżenia (leży już 5-ty tydzień) pionizowanie musi odbyć się na oddziale rehabilitacji w szpitalu, czy założenie gorsetu Jovetta może mieć miejsce w domu pod okiem rehabilitanta fizjoterapeuty? Niestety jest problem z dostaniem się na oddział, chociaż mąż ma skierowanie i jest już ono na oddziale – to mam się zgłosić na rozmowę dopiero na początku sierpnia, czyli kiedy go przyjmą – wielka niewiadoma – którego sierpnia. Bardzo proszę o odpowiedź odnośnie pionizacji. Pozdrawiam. Lila
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.