Złamanie kręgów TH7 i TH8
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Złamania, osteoporoza › Złamanie kręgów TH7 i TH8
- Ten temat ma 47 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 4 months temu przez
admin.
-
AutorWpisy
-
5 sierpnia 2011 o 11:21 #49752
Hej Elka 1 sierpnia zanioslem papiery do PZU i dzis juz przeslali mi pieniadze bez zadnego telefonu wczesniej i bez pisma przelali mi 3500zł z czym osobiscie sie nie zgadzam bo z tego co przypuszczam to zakwalifikowali mnie miedzy 1 – 10 % wedle tej tabeli co podeslalasz odnosnie uszczerbku a na jednym z opisów tomografu pisze jasno cytuje” stan po zlamaniu kompresyjnym przedniej czesci trzonu TH 8 z widocznym obnizeniem przedniej czesci trzonu o 50% w stosunku do pozostalych kregów oraz dotrzonowym wglobieniem dolnej blaszki granicznej tego trzonu i zageszczeniem struktury kostnej trzonu w odc dolnym” czyli wedlug tabeli powinni mnie traktowac jako pkt b) czyli > niz 25% a oni mnie zakwalifikowali do pkt a) < 25% ale w poniedzialek jade do pzu zapytac po pierwsze o pismo a po drugie o opis bo powinni jakas decyzje chyba dac??? a po drugie napewno sie odwolam i napisze do nich odpowiednie pismo w zalaczeniu dam raz jeszcze ten tomograf.... Napisalas jeszcze ze "Przyznali mi 16% uszczerbku na zdrowiu, a widełki są od 10-20% przy złamaniu 2 kręgów piersiowych", tzn ze jak sie ma zlamane dwa kregi to wchodzi sie w próg 10- 20 procent a jak ja mialem jeden zlamany to jestem w progu 1-10 procent???.... odpisz prosze bo to dla mnie wazne pozdrawiam
13 sierpnia 2011 o 17:55 #49774Cześć Dominik.Sorki, że nie odpisywałam ale urlop + inne problemy.Według mnie powinni cię zakwalifikować tak jak mnie do pkt.b ze względu na to obniżenie trzonu o 50%.W tabeli wyraźnie napisali -kompresja powyżej 25% czyli uszczerbek od 10 do 20%. Pisz odwołanie, nic nie tracisz, powołaj się na ich tabelę.Życzę powodzenia i napisz jak się zakonczyła sprawa.A jak w pracy, odczuwasz coś z kręgosłupem? Ja niestety tak, nie zawsze ale jednak.W domu mogę się położyć i to mi pomaga, w pracy niestety…Pozdrawiam
15 sierpnia 2011 o 12:06 #49775Hej Elka napisałem odwołanie i przytoczyłem raz jeszcze opis z tomografu w którym napisane jest o obniżeniu powyżej 50% oraz dołączyłem kopie ich tabeli z zaznaczonym pkt b według którego powinni mnie oceniać (też mi się wydaje ze powinni mnie zakwalifikować do tego punktu od 25%) ale zobaczymy jeśli nie to wniosę sprawę do sądu i zobaczymy co będzie…. czytałem ta tabele i wcale nie jest powiedziane ze jeśli masz złamany jeden krąg to musisz być brany z pkt a wiec czekam ale z tego co wiem to pewnie łatwo nie będzie pozdrawiam i zaglądaj częściej jak cos sie dowiem to zaraz napisze….
Jeśli chodzi o plecy to nic mnie nie boli jeżdżę na rowerku i biegam już trochę za piłką nawet jak coś porobię to nie boli nic a nic… więc jak na razie to się cieszę……jeszcze raz pozdrawiam15 sierpnia 2011 o 14:13 #49776Mam pytanie do lekarzy na forum odnośnie opisu mojego tomografu, a dokładnie chodzi o ustalenie uszczerbku procentowego…..
W opisie tomografii komputerowej mam napisane tak” Stan po złamaniu kompresyjnym przedniej części trzonu th 8 z widocznym obniżeniem przedniej części trzonu o 50% w stosunku do pozostałych kręgów oraz do trzonowym wgłobieniem dolnej blaszki granicznej tego trzonu i zagęszczeniem struktury kostnej trzonu w odcinku dolnym. Nadal utrzymuje się niewielkie przemieszczenie do przodu drobnego fragmentu kostnego listwy brzeżnej dolnej th8″.
Moje pytanie brzmi według którego z poniższych punktów powinien zostać wyliczony mój uszczerbek procentowy na zdrowiu a),b),c)
Uszkodzenie kręgosłupa w odcinku piersiowym (Th1-Th11 ):
To punkty ubezpieczyciela:a) złamanie blaszki granicznej lub kompresja trzonu kręgu do
25% wysokości kręgu, inne złamanie kręgu powodujące
zniekształcenie średniego stopnia, stan po usunięciu jadra
miażdżystego – w zależności od stopnia zaburzenia ruchomości
od 1 do 10% uszczerbku na zdrowiu,
b) złamanie z kompresją trzonu powyżej 25%, inne złamanie
kręgu powodujące zniekształcenie dużego stopnia, zwichnięcie,
usztywnienie operacyjne – w zależności od stopnia
zaburzenia ruchomości od 10 do 20% uszczerbku na zdrowiu,
c) całkowite zesztywnienie – w zależności od ustawienia
kręgosłupa od 20 do 30% uszczerbku na zdrowiu….
Pytam ponieważ otrzymałem 7% z czym osobiście się nie zgadzam patrząc na opis mojej tomografii….Proszę o fachową pomoc pozdrawiam15 sierpnia 2011 o 20:50 #49777To pytanie do orzecznika ale według mnie jak najbardziej odpowiedź B. Podobno warto pisać odwołania, które w uzasadnionych przypadkach zazwyczaj są skuteczne. Przypadek jest uzasadniony wystarczy dołączyć opis TK. Ponadto 50% utraty wysokości przedniej części oznacza znaczną deformację.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): dominik198016 sierpnia 2011 o 14:37 #49778Witam bardzo Panu dziekuje ja juz napisalem odwolanie czekam na odpowiedz z PZU dziekuje i pozdrawiam
7 października 2011 o 14:52 #49981witam po długiej nieobecności napisałem odwołanie do PZU postraszyłem sadem i się opłaciło początkowo otrzymałem 7% a po odwołaniu dodali jeszcze 5% razem 12% to już lepiej pewnie można by się było jeszcze z nimi szarpać ale już w sadzie podejrzewam ze 15 % byłoby w zasięgu ale na tym zakończę w sumie dostałem 6000 tyś zł za wypadek plus 1500zł za pobyt w szpitalu, więc jeśli ktoś otrzyma mało procent to piszcie odwołania warto.
W tym miejscu chciałem bardzo podziękować lekarzom z forum przez cały okres choroby dużo się tu dowiedziałem i nauczyłem, dziękuję za wszystkie odpowiedzi na moje nieraz może głupawe pytania…… dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam wszystkich z forum……
Od mojego wypadku minęło już 10 miesięcy czuje się bardzo dobrze nie odczuwam dolegliwości z w plecach tak więc mam nadzieje ze będzie dobrze w co wierzę…..7 października 2011 o 18:05 #49985Nie ma bólu = należy wracać do pełnej aktywności!! pozdrawiam
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): dominik1980 - dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.