Zmęczenie odcinka lędźwiowego.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Zmęczenie odcinka lędźwiowego.
- Ten temat ma 14 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 9 months temu przez
damian.
-
AutorWpisy
-
28 stycznia 2013 o 12:35 #4769828 stycznia 2013 o 15:35 #52339
Tak na RTG nie wygląda źle – górne przestrzenie międzykręgowe wydają się obniżone (zwł. Th12 / L1) ale tak naprawdę jest to efekt paralaksy wynikający z tego, że promienie RTG są rozbieżne. W dolnej części można zobaczyć tzw dyski balonowe ale też o niczym to nie świadczy. Krzywizna jest całkiem okej, jednym zdaniem nie można się przyczepić.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 stycznia 2013 o 18:25 #52344dziekuje ślicznie za odpowiedź.
W takim układzie skąd moze się u mnie pojawiac zmęczenie kręgosłupa, czasem mnie po prostu męczy…
Robię co 2 godziny przeprosty i pod koniec przeprostu pojawia się lekki ból, hmmm czuje takie jakby dociskanie, ukłucie cos w tym stylu. przeprost na stojąco jest praktycznie nioe wyczuwalny. Cóz to może być?
A te dyski balonowe czemu tak się uformowały?Z góry dziękuję za odpowiedzi.
28 stycznia 2013 o 19:50 #52346Prosze utrzymywać stała aktywność fizyczna (codziennie kilka minut ćwiczeń dostępnych na stronie).
29 stycznia 2013 o 07:58 #52354To znaczy może to być dysk balonowy czyli wpuklenie dysku przez blaszkę graniczną ale może to być po prostu taka “uroda” trzonów. Sam dysk balonowy jest pewną odmianą guzków Schmorla. Jak to się ma do bólu, nasilenia procesu degeneracji nie wiadomo.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
29 stycznia 2013 o 08:52 #52355Dziekuję za odpowiedź.
Czy w takim układzie zrobic sobie rezonans magnetyczny? I dlaczego przy przeproscie należaco przy wypuszczeniu powietrza odczuwam taki jakby nacisk słabiej ukłucie- czy to narmalne czy trzeba sie tym przejmować. tak ajk pisałem na stojąco nie odczuwam tego samego co na leżąco.pozdrawiam
29 stycznia 2013 o 21:37 #52363z tym przeprostem związku nie widzę a rezonans wydaje się być zbyteczny
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
30 stycznia 2013 o 07:16 #52366Panie Administratorze, nim dostałem odpowiedź
Mam wynik rezonansu magnetycznego.
badanie Mr uwidoczniło na poziomie L4/L5 okrężne uwypuklenie krążka m/kręgowego. które zwęża oba odc wlotowe i otwory m/ kregowe- z mozliwoscią kolizji korzeniami nerwowymi , głownie na odcinkach wlotowych. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tym poziomie wynosci 17 mm.
Na poziomie L5?S1 podobne okrężnie uwypuklenie zwęża otwór m/ kręgowy prawy – z mozliwością kolizji z prawym nerwem rdzeniowym. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi tutaj około 17 mm.
Sygnał i wysokośc trzonów kręgów lędźwiowych prawidłowy. Synał krązków m/kręgowych w gr. normy.
W zakresie trzonu Th 12 widoczna jest owalna struktura hyperintensywna w t1 i w t2 o sr. około 10 mm- jest to najpewniej naczyniak zze zrebem tłuszczowym. Szerokośc obramown kostnych kanału kręgowego w pozostałym odc. ledzwiowym takze jest prawidłowa.prosze o opinie .
30 stycznia 2013 o 08:31 #52367Od wczoraj do dzisiaj udało się zrobić rezonans, i to z opisem ? :huh: Niewiarygodne. Gdzie to takie cuda? Na opis czeka się zazwyczaj do tygodnia. Na rezonans ok. 2-3 miesięcy. Prywatnie – kilka dni. Natychmiastowo to w zasadzie tylko po wypadku, w szpitalu.
31 stycznia 2013 o 07:30 #52369przetłumaczy to ktos na język polski…:(
31 stycznia 2013 o 07:57 #52370quote :Badanie Mr uwidoczniło na poziomie L4/L5 okrężne uwypuklenie krążka m/kręgowego. które zwęża oba odc wlotowe i otwory m/ kregowe- z mozliwoscią kolizji korzeniami nerwowymi , głownie na odcinkach wlotowych. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tym poziomie wynosci 17 mm.Wystepuje uwypuklenie krążka na odcinku L4/L5. Nic nie jest uciśnięte także nie ma czym się martwić. Szerokosc jest ok. Szeroki kanal.
quote :Na poziomie L5?S1 podobne okrężnie uwypuklenie zwęża otwór m/ kręgowy prawy – z mozliwością kolizji z prawym nerwem rdzeniowym. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi tutaj około 17 mm.Tak samo, jak wyzej wystepuje jakies niewielkie uwypuklenie krążka lecz nic ono nie uciska. Nie masz się czym martwić. Jak bys pierwszego lepszego przechodnia na ulicy złapał i zrobił mu rezonans to by mial taki sam opis jak Ty.
quote :Sygnał i wysokośc trzonów kręgów lędźwiowych prawidłowy. Synał krązków m/kręgowych w gr. normy.Nie ma mowy o dehydratacji opuszczonych przestreniach. Obraz rezonansu super
quote :W zakresie trzonu Th 12 widoczna jest owalna struktura hyperintensywna w t1 i w t2 o sr. około 10 mm- jest to najpewniej naczyniak zze zrebem tłuszczowym. Szerokośc obramown kostnych kanału kręgowego w pozostałym odc. ledzwiowym takze jest prawidłowa.Wiele osób ma naczyniaki zupełnie o tym nie wiedząc i sporo osób już tutaj na forum je miało. Raczej to nic poważnego i raczej się tego nie leczy. No chyba ze naczyniaki są duże ze cos uciskają.
Ja bym sie nie przejmował bo i nie ma czym. :cheer:
31 stycznia 2013 o 14:37 #52375Rezonans – nic szczególnego, tak naprawdę niewiele wnosi. Najważniejsza jest aktywność fizyczna!
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
14 czerwca 2013 o 08:27 #52674Witam serdecznie,
Mieliście racje na forum że generalnie jest ok- ale w przyszłości mogę mieć problem z wielkością kanalików gdzie przechodzą nerwy. ta mi powiedział lekarz.
Po tym wszystkim przeszło mi tak że było ok. Ale znów od jakiś 2 tyg odczuwam to samo dziś w nocy obudziłem się ( spałem na brzuchu) a w odc. lędźwiowym czułem dość mocne kłucie..
Robię ogólne ćwiczenia i rozciągające i wzm. mięśnie kręgosłupa z tyłu i jakieś wielkiej poprawy nie widzę.3 lipca 2013 o 07:29 #52694Niestety rano jak się budzę i jak napnę mięśnie -tak jak bym chciał docisnąć mięśnia w lędźwie to dość mocno kluje, tak samo przy przeproście na leżąco boli szczególnie rano. Tak samo na siedząco-w momencie tak jakby dociśnięcia mięśni grzbietu pojawia się ból
Lekarz u którego byłem zaleca mi te przeprosty ale nic nie mówił co mi jest.Sugeruje małą przepuklinę ale z rezonansu nic nie wyszło.. Sam już nie wiem- ruszam się mniej siedzę…
Co to może być
3 lipca 2013 o 11:09 #52695Zainteresuj się stawem krzyzowo biodrowym. Strzelalbym ze to on jest źródlem dolegliwosci
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.