Zmiany bliznowate / zrosty pooperacyjne
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Zmiany bliznowate / zrosty pooperacyjne
- Ten temat ma 40 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 6 months temu przez
robertm.
-
AutorWpisy
-
28 marca 2018 o 14:32 #4857628 marca 2018 o 18:01 #62773
Historia troche podobna do mojej, wygląda na to, że dolegliwości pochodzą od zmian pooperacyjnych, jako, że temat jeszcze świeży to mozna liczyc na to że obrzęk ustąpi natomiast blizny to juz chyba nie bardzo. SKB też moze dawac popalić- zazwyczaj boli jak jest stan zapalny więc można próbować dzialać przeciwzapalnie. lekarz z pewnością zaleci rehabilitacje i tabletki.
28 marca 2018 o 18:07 #62774Wizytę mam dopiero pod koniec kwietnia więc jeszcze sporo czasu. Rehabilitacji się boję,bo po ostatniej tak się zaostrzyły objawy,że wylądowałam w szpitalu. Boję się ,że skończy się to znowu operacja,ponieważ lekarz stwierdził,że prawdopodobnie muszę mieć implant , jakaś stabilizację. Jak to jest u Ciebie? Tylko leki i rehabilitacja jak narazie?
28 marca 2018 o 19:24 #62776Jeśli to zmiana bliznowata daję dolegliwośći bólowe ….to szczerze mówiąc niewiele da się zrobić .Lekarz może zaproponować ponowne otwarcie kręgosłupa i wycięcie zmiany bliznowatej ,ale nie ma pewności że nie nastąpi nawrót po pewnym czasie.Ja jestem po 3 operacji .Miałem na dwóch poziomach implantację tlif wraz ze stabilizacją transpedikularną ( 6 śrub) W ocenie radiologa mam perfekcyjnie usadowione śruby ,jedna z nim tylko o 1 mm wystaję po za obręb trzonu kręgowego .Niestety przy drugiej operacji powstała blizna okołokorzeniowa wciągająca korzeń w lewym zachyłku…..miałem ją usuwaną .Niestety pomimo prawidłowo przeprowadzonej operacji -blizna nawróciła .Teraz to ona daję mocne dolegliwości bólowe ….czekam na wizytę u neurochirurga (dopiero w czerwcu) i zobaczę co może mi zaproponować .Mówił mi że jeśli w badaniu wyjdzie blizna okołokorzeniowa to wstrzykują wtedy jakiś środek chemiczny ,który oddziałuje na bliznę.Nie wiem ale “grzebałem” w internecie i nie mogę nic na ten temat znalezć :unsure:
28 marca 2018 o 19:38 #62777Ja właśnie mam w tym opisie ,że blizna pociąga prawy korzeń nerwowy i byłam ciekawa co to oznacza i jak z tym walczyć. Zobaczymy co zaproponuje neurochirurg na wizycie , mam też umowiona już wizytę do ortopedy . Martwią mnie też te zmiany przeciążająco – zniekształcające stawu krzyżowo-biodrowego. Czy jest to spowodowane kręgosłupem? Że przez zła jego konstrukcje obciąża się inny staw?
28 marca 2018 o 19:47 #62778Też miałem zespól bólowy stawu krzyżowo biodrowego -miałem blokady sterydowe w obydwa stawy.Często w dyskopati lędzwiowej występuję zespół bólowy tychże stawów .Często też u kobiet ciężarnych występuje ten problem w czasie okołoporodowym a nawet parę miesięcy po porodzie.Jak będziesz miała konsultacje lekarską to daj mi znać jak możesz co zaproponował Tobie lekarz -bo też jestem ciekawy opini lekarzy (każdy ma swoje podejście do zagadnienia zmian pooperacyjnych)
28 marca 2018 o 19:51 #62779Tak dam znać na pewno. Sama jestem ciekawa , dlatego też odezwałam się na forum ,bo na pewno jest też wiele przypadków podobnych do mojego a to czekanie jeszcze bardziej mnie stresuje. Zobaczymy co powie lekarz, nie chciała bym kolejnej operacji ,bo mam wrażenie że nic dobrego z tego nie wychodzi.
28 marca 2018 o 20:02 #62780No i słusznie ….też cholernie żałuję że poddałem się kolejnej operacji -jeszcze gorszy ból niż sprzed operacji ….wolałem tamten :whistle: Ale już się dokonało trzeba dalej jakoś żyć.Zresztą operacja kręgosłupa to totalna ruletka -ja i mój kolega byliśmy równocześnie operowani w Szczecinie -on wrócił do ciężkiej pracy fizycznej a ja od 5 lat ganiam po szpitalach, i tylko nadzieja że ktos mi w końcu pomoże daje mi siłe do dalszej walki 🙂
28 marca 2018 o 20:09 #62781Musisz dać radę ☺ ja też nie wiem teraz czy dobrze postąpiłam robiąc tą pierwszą operacje,bo po niej była już kolejna… ale masz rację, każdy jest inny i każdy z nas ma inny kręgosłup. Jedynemu pomoże od razu a inny chodzi od lakarza do lekarza tak jak my niestety… ale jak już się tego podjęliśmy to trzeba to wyleczyć do końca ! Ja mam różnie z tym bólem, na pewno jest mniejszy ból nogi niż przed operacją ale kręgosłup boli , biodro boli , w sumie to za dużo nic robić nie mogę.
28 marca 2018 o 20:16 #62782To smutne….ludzie przez cierpienie tracą cały swój potencjał który mogli by wykorzystać ,bo człowiek chcę być zdrowy do tego by móc działać …a ból to takie draństwo że odbiera wszelkie bodzce do działania .Póki co to życzę Tobie i Wszystkim Forumowiczom dużo zdrówka i niech ból odpuści ….
28 marca 2018 o 20:18 #62783Równie życzę zdrowia 🙂 dam.znać co dalej po wizycie u specjalisty !
29 marca 2018 o 14:33 #62787quote tedi” post=15085:.Mówił mi że jeśli w badaniu wyjdzie blizna okołokorzeniowa to wstrzykują wtedy jakiś środek chemiczny ,który oddziałuje na bliznę.Nie wiem ale “grzebałem” w internecie i nie mogę nic na ten temat znalezć :unsure:Aiga25 pisała o tym ponad 4 lata temu – http://forum.drkregoslup.pl/forum/Inne-metody-leczenia/4173-adhezjoliza-kr%C4%99gos%C5%82upa
Od tamtej pory nic nowego nie napisali nigdzie?Tutaj jeszcze był temat: http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4435-blizny-zrosty-pooperacyjne
Pod słowniczkiem w postach pisaliśmy o różnicowaniu zrostów w diagnostyce obrazowej – http://forum.drkregoslup.pl/forum/Artyku%C5%82y-literatura-publikacje-filmy/681-s%C5%82owniczek-poj%C4%99%C4%87-zwi%C4%85zanych-z-kr%C4%99gos%C5%82upem?limitstart=0
A w jakim czasie Wam się te zrosty zrobiły? Było tak że po operacji nie było dolegliwości a potem się pojawiły?
quote tedi” post=15091:To smutne….ludzie przez cierpienie tracą cały swój potencjał który mogli by wykorzystać ,bo człowiek chcę być zdrowy do tego by móc działać .Przenoszą potencjał na ubogacanie kulturowe i merytoryczne internetu informacjami o kręgosłupach 😉 :whistle:
Ja jednego nie mogę zrozumieć – co za pacan wymyślił stwierdzenie że “Ból uszlachetnia”.. :angry:- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): tedi29 marca 2018 o 14:52 #62788Po operacji długi czas bolało mnie biodro i trochę kręgosłup ale nie były to jakieś straszne bóle. W styczniu jak rozpoczęłam rehabilitacje ból kręgosłupa był nie do wytrzymania, z bólem nogi, wylądowałam w szpitalu i skończyło się kolejną operacja tyle,że poziom wyżej. Zmiany te wyszły na aktualnym rezonansie , na wcześniejszym była tylko wzmianka ,że zmiany bliznowate są.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 marca 2018 o 17:12 #62791A kiedy dokładnie były te operacje ?
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
29 marca 2018 o 17:14 #6279231.08.17 – pierwsza discektomia klasyczna
23.02.18 – druga discektomia zrobiona endoskopowo29 marca 2018 o 17:37 #62793A to jest jeszcze całkiem świeżo po operacji , ogólnie rezonans kontrolny po operacji powinno się robić mniej więcej po 3 miesiącach od operacji bo tam jeszcze w środku jest wszystko świeże i obraz może być mało wiarygodny , tak mi zawsze mówili w pracowni rezonansu. Także co do ostatniej operacji na l4/l5 nie ma co na razie się jakoś specjalnie przejmować, najważniejsze , że nie ma przepukliny nawrotowej , a odczyny i obrzęki prawdopodobnie zejdą , ja bym na twoim miejscu stosował jakieś leki z grupy niesteroidowych przeciwzapalnych przez jakiś czas aby przspieszyly gojenie i zmniejszyly stan zapalny. Co do L5,S1 sprawa wygląda gorzej bo troszkę czasu minęło , pojawilo się jedno z najczęstszych powikłań pooperacyjnych dysku blizny. Mozna próbować operować jeszcze raz, lekarze mają różne sposoby, ale pamiętaj że zasada jest zawsze taka, nie operuje się wyników badań a objawy. Jeśli nie odczuwasz promieniowania bólu do nogi , ani nie ma żadnych niepokojących objawów typu drętwienie, pieczenie , mrowienie to pochopnie nie co się pchać na stój od razu bo zawsze może być jeszcze gorzej.
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
29 marca 2018 o 17:52 #62794Tak, ja wiem że jest szybko od operacji na rezonans jednak miałam już od dawna ustalony termin ze względu na dolegliwości bólowe kręgosłupa, również nogi i były podejrzenia właśnie objawów związanych z poprzednią operacją i chyba faktycznie to ten poziom wcześniej operowany L5- S1 daję mi teraz o sobie znać. Kręgosłup boli, biodro również . Problem mam również z lewą nogą która oprócz dolegliwości bólowych drętwieje … nie chcę brać lekarstw na własną rękę,ponieważ swego czasu brałam tego bardzo dużo i nie chcę już truć organizmu … 🙁
Hmm lekarz wspominał coś o stabilizacji kręgosłupa, jakiś implant dlatego czekał na rezonans ,ponieważ są tam duże ubytki po operacji . Sama już nie wiem co dalej…29 marca 2018 o 18:24 #62795Jakbym ja miał wybierać na podstawie tego jaki poziom bólu miałem po małoinwazyjnych operacjach moich wielopoziomowych uszkodzeń, a jaki mam po stabilizacji to brałbym od razu stabilizację, pod warunkiem że jednocześnie oprócz samego wkręcenia śrub byłoby poczyszczone z ucisków to samo co zostało zrobione przy tych wcześniejszych operacjach. No ale różne są wyniki operacji, nie wiem od czego to zależy – część osób pisze że mają silne dolegliwości po stabilizacji, nie wiem od czego to zależy, czy im nie pousuwali ucisków tylko poskręcali, czy taki mały ból mieli przed stabilizacją że ten który jest po im dokucza, czy co.. Każdy chętny wpisuje się skrótowo do tematu “Co dała Ci operacja?” (http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/2063-co-da%C5%82a-ci-operacja-operacje ) – można tam poczytać trochę opinii, chociaż dość mało osób póki co się wpisało.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
29 marca 2018 o 18:36 #62796Jeżeli stabilizacja by mi pomogła to na pewno bym się zdecydowała ale niestety nikt gwarancji mi nie da
,że to pomoże . Nie liczyłam na cuda po operacji ale nie wiedziałam też ,że za chwilę wystąpią inne dolegliwości i kolejna operacja. Zobaczymy co zadecyduje neurochirurg oraz ortopeda. Jeżeli dwóch lekarzy potwierdzi to samo to będę się leczyć dalej i mam nadzieję,że z udanym skutkiem.29 marca 2018 o 21:34 #62800Ja mam na najnowszym mri: “Niewielka zmiana bliznowata ciągnie się od otworu fenestracyjnego do zachyłka bocznego po stronie prawej,
obejmuje ona prawy korzeń S1 od strony bocznej.”Mam min. drętwienie i pulsacje w prawej nodze które niszczą mi psyche. Na MRI nie mam opisanych ewidentnych ucisków i mozna tylko gdybac czy to blizna, czy jakiś zrost, czy moze tez nerw jest uszkodzony. Piszesz, że boli cie biodro a może zgodnie z opisem mri to skb? w sumie są blisko i mozna pomylić, ja tez sie męcze ze skb-okresowo jak przeciążę mam stany zapalne i mnie to wyłącza z aktywności. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.