Zmiany bliznowate / zrosty pooperacyjne
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Zmiany bliznowate / zrosty pooperacyjne
- Ten temat ma 40 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 6 months temu przez
robertm.
-
AutorWpisy
-
29 marca 2018 o 21:39 #62801quote Aischa24″ post=15082:. Jak to jest u Ciebie? Tylko leki i rehabilitacja jak narazie?
Moja historia: http://forum.drkregoslup.pl/forum/o-nas/4640-wilku25
niedlugo bede aktualizował choć niewiele się zmieniło30 marca 2018 o 13:30 #62803Tak ale ból nogi też czuję zwłaszcza jak coś robie, ciągnie przez pośladek i udo. Teraz najbardziej boli mnie kręgosłup , nie mogę się nawet pochylić. Nie wiem czy to że jest dopiero miesiąc od operacji czy to te zmiany bliznowate dają o sobie znać ,bo bolało mnie już wcześniej zanim była ta druga operacja dlatego też miałam zrobić rezonans żeby sprawdzić co tam się dzieję…
9 czerwca 2019 o 10:26 #64941Witam. Czy na forum jest ktos kto boryka sie z problemem blizny pooperacyjnej?
Ja po operacji czulam sie dobrze 10dni. Potem zaczelo bolec biodro a potem reszta. Nie moglam wytrzymac z bolu. Trafilam do szpitala na 3 tyg.Nie chodzilam bo bol byl okropny. Diagnoza – blizna uciskajaca lewy korzen neewowy L5. Obraz odpowiada zmainom bliznowatym.
Jestem w domu 2 tyg i leze. Bol jest duzo mniejszy. Bol zostal w lewym posladku.
Moje MRI bylo konsultowane 2 razy z neurochirurgami jak rowniez moj operator z Warszawy. Nie wymagana jest zadna reopeeacja. Moj ordynator pow ze mam szczescie ze nie musze miec reoperacji ze wszystko sie udalo . Jest tylko blizna ktora wymaga czasu. Dodam ze ten lekarz jest ceniony w swoim fachu o duzej renomie jak rowniez moj operator. Czemu mysle ze cos ukryli ? Ile jeszcze ? Za tydzien minie 2 miesiace po operacji.9 czerwca 2019 o 13:49 #64946Understanding Epidural Fibrosis: Spinal Nerve Root Scarring
By Anne Asher, CPT
Medically reviewed by a board-certified physician
Updated December 17, 2018https://www.verywellhealth.com/epidural-fibrosis-spinal-nerve-root-scarring-4107106
A comparison of non-endoscopic and endoscopic adhesiolysis of epidural fibrosis
Martina Bellini, Massimo BarbieriPain Management Unit, San Carlo Clinic, Paderno Dugnano (MI), Italy,
2016https://journals.viamedica.pl/anaesthesiology_intensivetherapy/article/download/AIT.a2016.0035/35717
Postoperative scar around S1 nerve root
Case contributed by A.Prof Frank Gaillardhttps://radiopaedia.org/cases/postoperative-scar-around-s1-nerve-root
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
11 czerwca 2019 o 07:48 #64963Witam. Czy ktos z Was uzywal osobiscie moze lamp sollux itp na bole kregoslupa? Mi wlasnie znajoma kazal kupic sobie taka nieduza lapme koszt ok 100zl i naswietlac miejsce bolu. Zanim zaczne za miesiac rehabilitacje.
Bardzo sobie chwali ta lampe.
Napiszcie co o tym sadzicie 🙂11 czerwca 2019 o 09:46 #64964quote inina” post=17520:Witam. Czy ktos z Was uzywal osobiscie moze lamp sollux itp na bole kregoslupa? Mi wlasnie znajoma kazal kupic sobie taka nieduza lapme koszt ok 100zl i naswietlac miejsce bolu. Zanim zaczne za miesiac rehabilitacje.
Bardzo sobie chwali ta lampe.
Napiszcie co o tym sadzicie 🙂Używałem takiej lampy przed operacją, ale efekty słabe. Ale jeśli nie szkoda ci pieniędzy i ktoś to polecał to możesz spróbować. Zanim kupisz to poproś znajomą, żeby ci pożyczyła i sama zobaczysz, czy warto.
11 czerwca 2019 o 10:15 #64965No niestety znajoma mieszka 400km odemnie 🙂 . Polecila mi ja bo sama uzywala na bol odcinka szyjnego oraz jej maz na zerwane wiezadla w kolanie. Z ciekawosci pocztalam na forach co ludzie pisza. Chwala sobie leczenie lampami na podczerwien. W sumie na same leki juz wydalam w 2 miesiace ok 500zl , wiec chyba zaryzykuje i kupie lampe. Nie zaszkodzi a moze pomoze 🙂
11 czerwca 2019 o 10:21 #64967Jednym pomaga ciepło, innym zimno (okłady żelowe do chłodzenia dostępne w aptekach). Ja sobie wkładałem zmrożoną żelką pod pas lędźwiowy i tak chodziłem/leżałem – bardzo mi to pomagało w pewnym okresie.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
11 czerwca 2019 o 10:53 #64968Nagrzewanie przy temperaturze 35 stopni na dworze może teraz raczej zaszkodzić. Ja bym chętnie przyłożył sobie zimny okład na bliznę, ale nie wiem, czy to by nie zaszkodziło
11 czerwca 2019 o 11:07 #64969Tu nie chodzi o bol ktory pojawia sie co jakis czas. Mam zmiany bliznowate w srodku. Blizna na zewnatrz juz jest zagojona i wyglada ladnie. Operacja jest wykluczona po konsultacji . A rehabilitacja w lipcu.
11 czerwca 2019 o 11:34 #64970quote inina” post=17526:Tu nie chodzi o bol ktory pojawia sie co jakis czas. Mam zmiany bliznowate w srodku. Blizna na zewnatrz juz jest zagojona i wyglada ladnie. Operacja jest wykluczona po konsultacji . A rehabilitacja w lipcu.Ja Cię rozumiem – po implantacji cage miałem taki ból przez wiele miesięcy jak bezpośrednio po zejściu ze stołu operacyjnego, mało podatny na najsilniejsze leki przeciwbólowe, dlatego dodatkowo używałem okładów żelowych wymienianych co kilka godzin jak się rozmroziły. Co prawda plecy wyglądają przy tym dokładnie jak mięso prosto z chłodni, i można sobie odmrozić nerki, ale u mnie to przeciwbólowo mocno pomagało dodatkowo jak leki nie dawały rady, a żeby mrożenie było stałe to wkładałem to pod pas lędźwiowy. Na szczęście nic sobie przy okazji nie odmroziłem.
11 czerwca 2019 o 11:47 #64971Szczerze mowiac przed operacja bylo lepiej. Bolalo ale dalo sie chodzic i zyc. Teraz po operacji jest gozej. Probuje sie podniesc i bol w lewym boku mnie hamuje. Czuje sie w pewnym pomencie jakbym usiadla na jezu 🙂 . Boje sie ze cos sie stanie w plecach.
11 czerwca 2019 o 13:14 #64972quote inina” post=17528:Szczerze mowiac przed operacja bylo lepiej. Bolalo ale dalo sie chodzic i zyc. Teraz po operacji jest gozej. Probuje sie podniesc i bol w lewym boku mnie hamuje. Czuje sie w pewnym pomencie jakbym usiadla na jezu 🙂 . Boje sie ze cos sie stanie w plecach.Miałaś promieniowanie do nogi przed/po operacji?
11 czerwca 2019 o 13:24 #64973Przed operacja 7 lat chodzilam z rwa kulszowa . Lewa noga. Po samej operacj bol z nogi zniknal. Teraz jak ta blizna mi uciska lewy nerw L5 boli biodro i przednia czesc uda. Jak leze i sie nie nadwyrezam to jest ok. Ale jak zaduzo poruszam nogami, pocwicze troche to pozniej mnie uciska bardziej. To takie uczucie jakby ktos mi zawiazal oczy i jak sie rusze zle to mnie kluje szpilami 🙂 nie wiem kiedy siepnie pojedynczy taki skurcz.
11 czerwca 2019 o 13:30 #64974quote inina” post=17530:Przed operacja 7 lat chodzilam z rwa kulszowa . Lewa noga. Po samej operacj bol z nogi zniknal. Teraz jak ta blizna mi uciska lewy nerw L5 boli biodro i przednia czesc uda. Jak leze i sie nie nadwyrezam to jest ok. Ale jak zaduzo poruszam nogami, pocwicze troche to pozniej mnie uciska bardziej. To takie uczucie jakby ktos mi zawiazal oczy i jak sie rusze zle to mnie kluje szpilami 🙂 nie wiem kiedy siepnie pojedynczy taki skurcz.Jak się to leczy? Ten ból mija z czasem?
11 czerwca 2019 o 14:23 #64975Moge tylko powiedziec ze jak lezalam w szpitalu to moje bole slyszal caly oddzial. Cos okropnego. Tortury z kosmosu. Odkad jestem w domu te bole minely. Przepisano mi Amitryptyline. Widocznie ona mi pomogla. W tej chwili mam bol w lewym posladku. Ta blizna uciska. Lekarz w wypisie po konsultacji z neurochirurgami i moim operatorem napisal ze operacja jest nie potrzebna.
Ogolnie powiedziano mi ze ta blizna wymaga czasu.
Czytalam ze mozna ja usunac chirurgicznie ale moze powstac nowa.
Rowniez chce sie dowiedziec jak ja zlagodzic lub wyleczyc. To lezenie mnie dobija.17 lipca 2019 o 21:37 #65361Przez jaki czas po operacji jest zagrożenie, że blizna będzie uciskać na nerwy?
18 lipca 2019 o 14:32 #65364Z tego co pisali w którymś z tych opracowań linkowanych chyba w tym wątku to najczęściej się to kilka tygodni po operacji robi jak ma się zrobić, chyba do 6 jeśli dobrze pamiętam. Albo to w tym było.. http://forum.drkregoslup.pl/forum/Leczenie-chirurgiczne/1052-co-to-jest-znacie-to-membrana-antyzrostowa
14 sierpnia 2019 o 12:09 #65594Witam, aktualnie jestem 6 tydzień po operacji ( discektomia l5/s1, przepuklina 15 mm). 2 tygodnie po operacji rewelacyjnie, ostatnie 4 tygodnie z powikłaniami. Od dwoch tygodni mocne zesztywnienie miesni w odcinku lędzwiowym, bardzo mocny ból calych lędzwi przy każdym ruchu. W ostatnim tygodniu doszła nowa dolegliwość ból lewego biodra ( wszystkie bole do tej pory zawsze były prawostronne). Nigdy wcześniej nie miałem dolegliwości ze strony biodra. Moje pytania: Czy objawy wskazuja na zmiany bliznowate/zrosty ? Jak zakończyly sie historie osób udzielających w tym temacie ? Czy w takim przypadku konieczna reoperacja ?
25 sierpnia 2019 o 15:37 #65685Witam.
Ja 2 tygodnie po operacji mialam bole lewego biodra a potem juz pachwiny i ledzwie. Bol okropny. Zabralo mnie pogotowie. Lezalam 3 tyg w szpitalu. Nie chodzilam wogole. Lezalam w okropnych bolach. Po rezonansie wyszlo ze mam zmiany bliznowate. Blizna uciskala lewy korzen L5. Bole mozna porownac do boli porodowych. To co ja przezylam to tragedia. Potem lezalam miesiac w domu. Nie chodzilam. Bralam leki. Potem 3 tyg rehabilitacja w szpitalu. Dzis chodze. Jest duzo lepiej ale ledzwie jeszcze bola. Blizna jeszcze uciska. Ale potrzeba czasu na to wszystko. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.