Zmiany pogody a ból
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Terapia bólu › Zmiany pogody a ból
- Ten temat ma 79 odpowiedzi, 13 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
7 czerwca 2021 o 15:13 #69160
Miałam raz blokadę w stawy MK, ale nie wtedy kiedy mnie bolały:-)
Ale na 100 procent wiem kiedy mnie od stawów boli, bo zawsze jest to taki sam ból, bardziej piekący i promieniuje mi cześciowo w nogi i dookoła brzucha na poziomie bolącego stawu. Ale to promieniowanie jest inne niż rwa – bardziej rozlane..Nie mogę się też wtedy położyć na plecach, najlepiej jakbym siedziała lekko pochylona do przodu i kazda zmiana pozycji na stojącą i odwrotnie na chwilę mi ten ból nasila. Tak to jest u mnie. Po kilku dniach się wycisza. Jak jeszcze ćwiczyłam i robiłam planki, to czasem mnie po tym ból łapał bo najwyraźniej nie byłam jednak w stanie mięśniami utrzymać stawu w bezruchu na felernym poziomie l5/s1.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4217 czerwca 2021 o 15:58 #69161Ja sobie też tak właśnie myślę że terminy do lekarza nie są przeważnie krótkie, teraz mi ten ból po rozruszaniu i po przebywaniu w ciepłym osłonecznionym miejscu maleje, już nie jest nie do zniesienia ale jeszcze jest, no i zastanawiam się czy się umawiać do lekarza czy nie – jeszcze tydzień-dwa temu poszedłbym na blokadę natychmiast bez wahania w 5 minut, teraz się zastanawiam co da jak się umówię do lekarza np. na lipiec czy sierpień (o ile są takie terminy) a się okaże że wtedy nie będzie boleć (byłem w zimie to akurat też nie bolało mocno).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 czerwca 2021 o 16:38 #69162Polskie realia:-( Może lepiej się na wszelki wypadek zapisz, zawsze można termin przesunąć lub odwołać. Skoro coś się zaczyna nowego dziać, inny ból niż wcześniej to nigdy nie wiadomo, w którą stronę to może pójść. Mnie chyba staw biodrowy zaczyna nawalać od ciągłego przenoszenia ciężaru ciała na jedną nogę i już jestem chora, że będę musiała z tym do lekarza iść.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4217 czerwca 2021 o 22:47 #69164Chyba się zapiszę, powiem jakie mam problemy nawet jak ich akurat nie będzie i zapytam co zrobić jak będą znów nie do wytrzymania. A u Ciebie jak ten ból stawów ustępuje to całkowicie na jakiś dłuższy czas czy jednak co dzień czujesz dyskomfort? U mnie jak jest ten ból nasilony to nie idzie wytrzymać cały dzień, zwariować można, a jak jest mniejszy to tak ze 2 razy dziennie się przypomina że sobie tam jest uśpiony ale da się coś robić.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 czerwca 2021 o 04:08 #69166Całkowicie ustaje do następnego razu.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 czerwca 2021 o 12:08 #69297Przez jakiś czas jak było ciepło miałem spokój, normalnie się ruszałem, wszystko robiłem (nawet chyba za dużo), nic nie bolało – teraz przy burzach i gradobiciach od 2 dni tak mnie z lewej strony miednicy rwie jak przy przepuklinie tzn taki rwący ból przy zmianie położenia, najbardziej przy obracaniu się w łóżku z boku na bok, prąd normalnie i skurcz – ale nie promieniuje w dół tylko od boku poziomo do kręgosłupa, wydaje mi się że staw KB lewy coś znów zaczyna brać. Chodzi mi się bardzo ciężko i znów jak pijany wyglądam 🙂 Do tego jak to zaboli to od razu mi ciśnienie skacze, tak że po przejściu niewielkiej odległości serce mi wali 2 razy szybciej niż powinno. W aucie ciężko wysiedzieć, wyjść z auta ciężko. Przeciwbólowe nie pomagają, zrobię sobie kilka dni na Nimesilu jak poprzednim razem pół roku temu jak nie mogłem chodzić, może znów pomoże. Z szyją w miarę spokój za to w tej chwili, lekko pobolewa. Trochę mnie to martwi że w jeden tydzień mogę biegać a w drugi nie mogę się nawet obrócić na leżąco bez bólu na podobnym poziomie jaki miałem przez lata. Ciekawe co to będzie, czy to trzeba przywyknąć że to na zmiany pogody się będzie unieruchomionym czy jak.
25 czerwca 2021 o 12:37 #69298Współczuję:-(
Ja mam takie prądowe parastezje w nerwie, że się boję, że zawału przez to gówno kiedyś dostanę. Jestem migreniczką od lat i takie uderzenie prądu potrafi mi wywołać atak migreny. Ciśnienie i puls mi skaczą, niedobrze mi się robi – cyrk.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 czerwca 2021 o 12:51 #69299A to masz stałe czy też na zmiany pogody?
Chyba trochę rozumiem co czujesz bo też się obudziłem dziś zaspany i z niskim ciśnieniem, nie chciało mi się wstawać, jak się obróciłem z boku na bok to taki strzał po lewej stronie że od razu na równo nogi i kaszlnąłem to drugi strzał, pół zgięty poszedłem kawę zrobić ale zanim zrobiłem to się zorientowałem że takie ciśnienie już mam z bólu że jej nie potrzebuję. Kiedyś tak co dzień miałem dopóki mi nie ponaprawiali pleców, teraz tylko chyba przy dużych zmianach pogody epizodycznie z tego co widzę i kiedyś korzeniowe teraz raczej obstawiam stawy. No ale jak taki ciężki ból się pojawia to zawsze natychmiast wraca obawa czy to nie wróciło na stałe jak było przez lata i czy to minie za kilka dni.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
25 czerwca 2021 o 13:04 #69300Niestety mam to stale, od tej nie do końca udanej mikro bardzo się nasiliło. Nigdy nie wiem, kiedy mnie walnie, wyrywa mnie ze snu, paskudne to jest.
Niestety, ale do końca życia zostaniemy już z tym strachem, żeby nie było gorzej. Może osoby, które chorują krótko, ze nie zdąży im tak życia zepsuć i wryć się w łeb, nie mają takich odczuć.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 czerwca 2021 o 13:09 #69301Ja taki ból stawów KB ostry to ostatnio miałem pół roku temu tylko wtedy bolały oba i mocniej/cały czas przez kilka tygodni, teraz po lewej stronie przy ruchu się ciężkie strzały bólu od paru dni pojawiają. Jak śpię to nie boli. Tak jak Ty piszesz to miałem przez lata między operacjami, teraz to mam epizodyczne tzn. przechodzi.
Za tą wiadomość podziękował(a): hanka25 czerwca 2021 o 14:39 #69302Ja choruje of niedawna i tez jut tak man jak wy. Stawy mi tez nagle zaczely chripac i trzeszczec, a przed atakiem przepukliny, nigdy tego now bylo.
25 czerwca 2021 o 14:57 #69304Ja mam inaczej, Hanka ma inaczej.. Mnie też mocno trzeszczały stawy jak miałem duże problemy bólowe z kręgosłupem, teraz już tego nie mam.
25 czerwca 2021 o 14:59 #69305Każdy ma trochę inaczej. Mnie stawy nie trzeszczą, ani nie strzelają, jedynie po mikro zaczęły mi strzelać stawy międzykręgowe na operowanym poziomie. Ale juz sie to uspokaja, więc widocznie nawet endoskop destabilizuje trochę operowany poziom.
25 czerwca 2021 o 15:01 #69306Ja próbuję ruchami nogi na leżąco sprowokować ten ból żeby zobaczyć kiedy on się pojawia i się nie da – we wszystkie strony ruszam i się nie pojawia, a przy obracaniu się, wstawaniu czy siedzeniu w aucie boli okrutnie.
25 czerwca 2021 o 15:03 #69307Ja tez nie umiem żadnym ruchem tego prądu wywołać, pojawia sie głównie jak leże bez ruchu i mi się mięśnie rozluźniają. @Użytkownik, wysłałam Ci pytanie na priv.
25 czerwca 2021 o 15:07 #69308Mi sie nawet zwyrodnienia zrobily w kolanie, a to przez to, ze zaczelam kulec jak mi noga zaczela dretwiec i robily mi sie przykurcze.
Btw. Chyba bede maila te operacje szyi. Fuzja. Brrrr.
25 czerwca 2021 o 15:09 #69309Pomyśl, ze operacja może Ci przynieść ulgę w bólu i zmianę życia na lepsze.
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina25 czerwca 2021 o 15:11 #69310hanka, chcialabym w to wierzyc, ale to jednak szyja, jak
mi uszkodza tetnice, struny glosowe czy przelyk, to moje zycie bedzie skonczone, a ja musze pracowac, bo nie mam meza co mnie utrzyma.25 czerwca 2021 o 15:14 #69311Wiesz, prawie każdy ma takie myśli przed operacją. Ale czy mamy wyjście – nie bardzo.
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, przepuklina, iggy25 czerwca 2021 o 15:41 #69313@hanka a jesteś w stanie np. palcem wskazać miejsce bólu? Ja mam taki konkretny punkt, dokładnie mogę określić. Najbardziej tam rwie przy obracaniu, siadaniu, w czasie chodzenia mniej ale też ból pulsuje w tym samym miejscu, jak palcami tam dotykam przy chodzie to czuć że się coś tam rusza i że to ten ruch boli przy stawaniu na lewej nodze. Aparat gdzieś wczoraj posiałem przy robieniu zdjęć burzy, jak znajdę to zrobię zdjęcie które to miejsce. Z tego co pamiętam to chyba to samo co jak staw KB mnie bolał i w to miejsce miałem blokady, ale na 100% nie widzę bo bez aparatu nie mam jak za bardzo zobaczyć.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.