Zmiany tłuszczowe blaszek granicznych
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Zmiany tłuszczowe blaszek granicznych
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 4 months temu przez
aiga25.
-
AutorWpisy
-
13 września 2013 o 08:20 #47808
Czy ktos z Was ma może takie zmiany zwyrodnieniowe , byliscie operowani z tego powodu?
13 września 2013 o 09:28 #53051Są to najpewniej zmiany Modica typ II, czyli zmiany w trzonach świadczące o przewlekłym (zwykle wygojonym) procesie zwyrodnieniowym.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
13 września 2013 o 12:47 #53052Jezeli przy tych zmianach wystepuja dolegliwosci bolowe typu promieniowanie do obu konczyn z dretwieniem oraz bol na odcinku ledzwiowym po stabilizacji przedniej z niestabilnoscia po implantacji czy bol ktory towarzyszy to bol po stabilizacji gdzie kolumna kregoslupa sie zrobila zbyt ruchoma (tylna czesc ) czy od zmian Modica II ?
15 września 2013 o 07:53 #53053Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, to się wypowiem 😉
Te zmiany są w trzonach kręgów. Nie są to raczej narośla jak np. osteofity, więc nie uciskają żadnych struktur wokół. Więc wydaje mi się, że być może może boleć przy nich sama kość, ale mięśnie wokół, czy nogi, całkiem nie bardzo.
Zastrzegam sobie prawo do bycia w błędzie w tym temacie 😉Za tą wiadomość podziękował(a): admin15 września 2013 o 08:46 #53054Byc moze masz racje bo tam gdzie mam zmiany mam zwyrodnialy ten dysk tzn L4 i L5 stąd byc moze ten ból i dretwienie obu nóg. Jezeli sa to zmiany zwyrodnieniowe II stopnia jezeli dobrze rozumiem wg Modica to samo zwyrodnienie powoduje ten dyskomfort…
15 września 2013 o 21:04 #53056W 100% zgadzam się z użytkownikiem (nie pierwszy raz 😉 ) Modic nie ma nic wspólnego z obj. korzeniowymi.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42116 września 2013 o 08:46 #53058No to w takim razie powodem bólu kregoslupa i dretwieniu nóg odpowiadac moze niestabilnosc kregoslupa po implantacji?
16 września 2013 o 11:06 #53059Jeśli:
a) minęło 3 miesiące od operacji,
b) takie dolegliwości przed operacją nie utrzymywały się latami
c) nie odczuwasz poprawy wraz z upływem czasu
to ja na Twoim miejscu zrobił bym rezonans. Jeśli dolegliwości w ogóle nie występują w pozycji leżącej, w której robi się rezonans, to dodatkowo czynnościowe zdjęcia RTG.
Operacja to praca w środowisku dość mokrym (chociaż stosuje się różne ssawki w trakcie), w środowisku miękkim, i w środowisku o prawie jednolitej kolorystyce (czerwonawej) – więc zawsze coś tam może zostać po operacji co drażni nerwy i powoduje bóle. Dlatego w takich przypadkach powtarza się zazwyczaj badania diagnostyczne.quote elektra” post=4511:Czy ktos z Was ma może takie zmiany zwyrodnieniowe , byliscie operowani z tego powodu?Ja mam prawdopodobnie takie zmiany – nie raz się zastanawiałem, czy mi się przez to np. kręgi nie rozpadną, i jak to wygląda z upływem czasu, ale o operacji z tego powodu nigdy nie myślałem, bo czegoś takiego się chyba nigdzie nie leczy, a też i nie czułem żeby mnie kręg bolał – bolały mnie uciśnięte nerwy, przesunięte względem siebie stawy międzykręgowe, napięte w reakcji obronnej przed bólem mięśnie pleców, mięśnie łydek które się skurczały do twardości kamienia przy ucisku na nerw, trochę mniej nogi/palce, ale sama kość kręgu – nie wydaje mi się żeby mnie bolała. Może trochę jest dyskomfortowa przez śruby i przez zmiany Modic’a, ale to nie jest w mojej ocenie ból. Boli to mnie teraz lewe biodro albo staw krzyżowo biodrowy. BOLI. I to prawie ciągle.
17 września 2013 o 12:25 #53061@elektra poczytaj sobie wątek https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/artykuly-literatura-publikacje-filmy/zmiany-zwyrodnieniowe-trzonow-kregowych-modica-1952/page-1,
może on pomoże Ci w odpowiedzi na zadane pytanie. 🙂
Według mojej niemedycznej opinii Modic II nie powinien powodować bólu, więc raczej są te dolegliwości wynikiem innych zmian w obrębie kręgosłupa. Zresztą tak jak już wcześniejsze wypowiedzi były nie powodują dolegliwości korzeniowych. A z tego co się orientuję po przeczytaniu parudziesięciu artykułów itp. w internecie i rozmowach z lekarzami akurat zmiany zwyrodnieniowe typu II nie leczy się jakoś specjalnie. One po prostu są. Tylko w przypadku Modic I należy coś z tym działać, gdyż prowadzą do dyskomfortu powodowanego przez ból – jest to leczenie nie tylko farmakologiczne, ale również operacyjne. Mogę się jednak mylić 🙂
Pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra - dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.