Znaczny stopień niepełnosprawności, a praca ?
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Praca, Ubezpieczenia, Odszkodowania, itd. › Znaczny stopień niepełnosprawności, a praca ?
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 10 months temu przez
kowalski89.
-
AutorWpisy
-
21 maja 2015 o 13:44 #48162
Mam przyznany znaczny stopień niepełnosprawności do lutego 2016 r przez powiatową komisje ds. orzekania o niepełnosprawności i moje pytanie jest następujące :
Czy ze znacznym stopniem niepełnosprawności mogę podjąć jaką pracę np. w warunkach chronionych typu ochrona w sklepie itp. ? przyjmie mnie ktoś z takim orzeczeniem czy jestem skazany na te grosze zasiłku który dostaje ?
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
22 maja 2015 o 00:11 #57488Z Wikipedii, która jest chyba aktualizowanym źródłem, wynika że cyt.
“Do znacznego stopnia niepełnosprawności zalicza się osobę z naruszoną sprawnością organizmu, niezdolną do pracy albo zdolną do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej i wymagającą, w celu pełnienia ról społecznych, stałej lub długotrwałej opieki i pomocy innych osób w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji.” (Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stopnie_niepe%C5%82nosprawno%C5%9Bci)Czyli jeśli nie masz przyznanej renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, to możesz. A jeśli masz taką, to nie.
Tutaj jest również trochę informacji:
http://www.pfron.org.pl/ebi/poprzednie-wydania/numer-12012-abc-osoby/osoba-niepelnosprawna/10,dok.htmlOgólnie to z tego co kojarzę, to firmy “ochroniarskie” najchętniej zatrudniały do niedawna osoby z lekkim stopniem niepełnosprawności – do czasu kiedy na ten stopień przestały przysługiwać ulgi. Ludzie pracowali w takich firmach po 12 godzin, do tego w nadgodzinach i w godzinach nocnych.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): kowalski8922 maja 2015 o 15:00 #57489Dzięki za informacje użytkownik
Na chwilę obecną nie mam żadnej renty z zusu bo mi zabrali złodzieje :/ i utrzymuje się jedynie z zasiłku 540 zł z opieki społecznej – jest to zasiłek stały który przysługuje osobom niepełnosprawnym ze znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności właśnie z powiatowego orzecznictwa orzekającego o niepełnosprawności. Nie mam żadnych niedowładów i odruchy też są niby ok, a to że miałem 3 ciężkie operacje i implant siedzi w kanale kręgowym powodując ucisk na korzeń co sprawia ból i ogranicza ruchomość w pewnym stopniu to już ich nie obchodzi, ponieważ jestem młody i że połowa społeczeństwa cierpi na ból kręgosłupa jak i dolegliwości korzeniowe. Już takie zycie i nie mam siły aby z tymi debilami walczyć dlatego jeszcze raz dzięki za informacje i postaram się poszukać jakiejś pracy w ochronie za ta najmniejsza krajowa, ale zawsze to będzie więcej od tych groszy no i do emerytury coś tam pojdzie.
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
22 maja 2015 o 22:16 #57492Nie wiem: czy pobierając taki zasiłek możesz pracować?
Nie wiem jaki dokładnie zasiłek masz, ale np. tutaj http://www.lowicz.eu/serwis/index.php?id=902 jest bardzo stara informacja o jakimś, który był przyznawany:
“- osobie samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza kwoty 477;- zł;
– osobie w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza kwoty 351;- zł. Przy jednoczesnym wystąpieniu co najmniej jednego z powodów wymienionych w punktach 2-15. “To są BARDZO stare dane, nie wiem jak to teraz wygląda, ponieważ mimo że podobno mogłem dostać jakiś dodatek pielęgnacyjny w okresie kiedy byłem najbardziej chory, to kompletnie nie miałem do tego głowy ani siły, żeby się dowiadywać jak to działa.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): kowalski8923 maja 2015 o 07:18 #57495Wiem, wiem uzytkownik, ze z tym zasilkiem niestety nie mozna pracowac. W momencie gdybym znalazl prace to musze im to jak najszybciej zglosic i ten zasilek jest automatycznie zabierany, a jedynie 153 zl opiekunczego od nich bedzie mi przyslugiwac 🙁 .
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.