Znane osoby,sportowcy,a urazy i leczenie kręgosł.
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Zasoby wiedzy na temat kręgosłupa w internecie › Znane osoby,sportowcy,a urazy i leczenie kręgosł.
- Ten temat ma 254 odpowiedzi, 36 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 2 months temu przez
iggy.
-
AutorWpisy
-
6 sierpnia 2021 o 18:37 #69458
Mike Tyson
uraz kregoslupa szyjnego
Leczenie: acdf
A tu zabawny moment kiedy Mike dowiedzial sie, ze ma klopoty z kregoslupem 😆
7 sierpnia 2021 o 11:43 #69462Jeżeli Mike siadł kregosłup to znaczy, iż mocne mieśnie szyii nie pomogą. Mike miał najsilniejszą szyje w tamtych czasach. Miedzy innymi nie dało się go w tamtych czasach znokałtować. Wiadomo na szczęke nigdy nie dostał, lecz po głowe tak.
7 sierpnia 2021 o 13:00 #69463Tez tak mysle. To musial byc jakis mocny uraz.
9 sierpnia 2021 o 04:15 #69465Rory Sabbatini
Jest południowoafrykańsko-słowackim zawodowym golfistą. Sabbatini wygrał sześć razy w PGA Tour w latach 2000-2011 i był wicemistrzem 2007 Masters. Spędził 21 tygodni w światowej pierwszej dziesiątce na przełomie 2007 i 2008 roku, osiągając 8 miejsce. Tydzień temu, 5 lat po operacji, zdobył srebrny medal IO 2020 w Tokio.
Data operacji: rok 2016.
Typ operacji/schorzenia/urazu: Zabieg wykonywał chirurg kręgosłupa Robert L. Masson, M.D. (Masson Spine Institute, Orlando FL) specjalizujący się w kompleksowym leczeniu chorób kręgosłupa. Zrekonstruował on segment odcinka szyjnego kręgosłupa Sabbatiniego używając do tego dysku prodisc-C.
“Immediately after the surgery, his pain had completely disappeared and, to his amazement, he was able to start hitting chips and short shots within six days after the surgery. Now, Rory is 100% pain free and is back to playing professional golf without any limitations. Rory has had a strong 2019 season thus far on the PGA Tour, finishing in the top 10 four times and qualifying for the 119th U.S. Open at Pebble Beach Golf Links.”Informacje o urazie:
https://www.centinelspine.com/corp_sponsorships.phpBrian Gay
Brian Gay to amerykański golfista, który obecnie występuje w PGA Tour.
Data operacji: październik 2014.
Typ operacji/schorzenia/urazu: Zabieg wykonywał ten sam chirurg kręgosłupa, który operował Sabbatiniego, czyli Robert L. Masson, M.D. Zrekonstruował on segment odcinka szyjnego kręgosłupa również używając dysku prodisc-C.
“By six weeks post-op, he was cleared to return to all activities and soon, thereafter, returned to golf on a competitive level. Since his surgery in 2014, Brian has competed in over 70 PGA Tour events, 10 of which he finished in the top 10. In 2018, he elevated his game to a new level and finished the season ranking 48th in the FedEx Cup.”Informacje o urazie:
https://www.centinelspine.com/corp_sponsorships.php
https://rediscovermylife.org/community.php?p=24- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
14 listopada 2021 o 18:38 #70083Beata Maksymow
Dyscyplina: judo
Informacje o stanie zdrowia 2021.11: https://sportowefakty.wp.pl/judo/969862/polska-legenda-przerywa-milczenie-moj-organizm-jest-w-ruinie
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
14 listopada 2021 o 18:41 #70084Michael Hayboeck
Dyscyplina: skoczek narciarski
Informacje o operacji 2021.10: https://www.polsatsport.pl/wiadomosc/2021-10-07/michael-hayboeck-przeszedl-operacje-kregoslupa/
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
17 listopada 2021 o 08:56 #70091Bobby Holland Hanton
Kaskader, aktor
https://www.bobbyhollandhanton.com/
Data operacji: 2019
Info o urazie:
“But my worst injury was probably last year, for which I required back surgery. I had a double titanium disc replacement and spinal fusion surgery — I needed six screws in the lowest vertebrae of my spine. So, both physically and mentally, it’s a job that can be rough — but I always work hard to get back to my best.”
Swoją drogą, to co robi ten gość jest niesamowite. Warto się mu przyjrzeć, jego przypadek daje nadzieję! 😉
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
17 listopada 2021 o 11:43 #70095Ja nie znam angielskiego.Co to znaczy tytanowy dysk? Pisze tam coś więcej na ten temat? Bo, że ma to skręcone na stałe widać na zdjęciu.
To, że robi fikołki fajna sprawa podobne robi Kołecki. Ale mnie bardziej by interesowało czy oni byliby w stanie pójść do normalnej pracy na 8h. Bo na siłowni robienie mieśni to tak naprawde intensywna rehabilitacja.-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 2 months temu przez
anton.
17 listopada 2021 o 12:18 #70097Iggy, też obserwuje tego gościa. Daje dużą nadzieję, że po stabilizacji 2 poziomowej można normalnie żyć, a nawet wrócić do sportu na poziomie zawodowym.
Anton, wydaje mi się, że on fizycznie, spokojnie dałby radę w każdej pracy. Nie każdy trening na siłowni jest de facto rehabilitacją i jest dobry dla kręgosłupa. Taki pilates, cardio, ćwiczenia z własnym ciałem z pewnością są dobre dla kręgosłupa, natomiast co do ćwiczeń z dodatkowym obciążeniem (i to nie małym) to już bym polemizował. Wiem, bo regularnie chodzę na siłkę i widzę jakie ćwiczenia powodują u mnie poprawę, a jakie pogorszenie. Wystarczy, że zrobię spacer farmera z 20kg obciążeniem, czy martwy ciąg z 15kg i następnego dnia plecy mi umierają. A jak robię lekkie cardio (szybszy spacer na bieżni/rowerek), mobility, core + ćwiczenia ogólnorozwojowe bez dodatkowego ciężaru to po treningu czuję się dużo lepiej. A patrz jaki chłop jest masywny, takiej masy nie da się zrobić nie biorąc na siebie w opór ciężaru. Także skoro dobrze się czuje z tak dużą objętością treningową, to zwykła praca fizyczna/biurowa pewnie nie byłaby dla niego problemem.
- 12.2021 ALIF L3/L4
17 listopada 2021 o 14:30 #70098Nie do końca się zgodzę. Ponieważ żeby tak wyglądać to oprócz diety trzeba coś wcinać. Nawet ludzie z predyspozycjami genetycznimi mają granicę, której nie da się osiągnąć. Żadne ciężarki i ćwiczenia nie pomogą.
A praca wymuszona siedzaca czy stojąca. Nawet fizyczna powtarzająca to nie to samo co robienie sobie serii i zmiana ćwiczenia.
Siłownia na która chodzę jest osoba ktora przeszła operacje i do normalnej pracy nie była w stanie wrócić. A na siłowni robi martwe ciągi i inne siłowe ćwiczenia z powodzeniem.
Moj dalszy znajomy były piłkarz też uchodzi za okaz zdrowia i gwiazde jako instruktor. A prawda jest taka, że bez blokad nie przebiegnie kilkunastu metrów
Dlatego ja bardzo ostrożnie podchodzę do tego typu skoczków/akrobatów. Nie porównuje ich do zwykłych śmiertelników muszących pracować na etacie.17 listopada 2021 o 20:54 #70099Zalezy co to znaczy “na etacie”. Faktycznie 8h z malymi przerwami w jakiejs wymuszonej pozycji to nic dobrego dla kregoslupa.
Btw. Na znanylekarz.pl w profilu Dr. Ksniuka pojawila sie fajna opinia od Luke (on nie jest przypadkiem aktywny na forum?)
————————–
Miałem zaawansowaną dyskopatię L5-S1. Dr Kseniuk zaproponował mi procedurę operacyjną ALIF i dwa implanty. Po operacji Dr wyglądał na bardziej zmęczonego niz ja 🙂 Jestem 4 m-c po operacji i wracam do coraz lepszej formy – ból praktycznie zniknął, mam przywróconą lordozę, wracam do aktywności sportowej. Bardzo polecam Dr Kseniuka – fachowe podejście, dokłądne omówienei scenariuszy i konsekwencji ich wyboru, kompleksowe spojrzenie na złożony problem i przede wszystkim duża empatia (widząć mój ból i trudny stan neurologiczny, przyspieszył termin operacji pomimo sezonu urlopowego i zorganizował ekipę operacyjną). Bardzo polecam!
—————————-17 listopada 2021 o 23:47 #70100Z tego co widziałem, to żyje on normalnie, nie ma problemów. Ale wiadomo, że życie w mediach społecznościowych, a realne często są zupełnie inne. Może po cichu się szprycuje morfiną, tego nie wiem. Co do pracy 8h, to zależy co się robi.
Moim zdaniem, jeżeli po takiej operacji gość robi rzeczy, które potrafi zrobić może 1% zdrowego społeczeństwa, to albo jest maszyną, albo dostał odpowiednie leczenie do swojego urazu/schorzenia. Na jego rezonansie widać dwa zupełnie padnięte dyski, zostały wyrzucone implanty i ześrubowane. Jeżeli nie miał innych schorzeń towarzyszących, zdrowe biodra i stawy KB i operacja poszła zgodnie z planem.l, to właśnie po to się je robi, żeby potem wrócić do normalnego życia. Oczywiście moim zdaniem przesądza z tym skakaniem itp., bo przy jego wyczynach to pewnie za kilka lat będzie tego srogo żałował. Ale mimo wszystko bardzo mu kibicuję i daje mi to nadzieję na powrót do normalnego życia. Mam podobnie wyglądające dyski i za chwilę muszę podjąć decyzję o operacji i nawet jeśli to będzie stabilizacja to widać, że nie jest to żaden wyrok.Z tymi ćwiczeniami mam podobnie. Jak ćwiczę siłowo, pompki, core, mostki itp do bóle się zmniejszają. Jak się rozluźniam siedząc lub leżąc jest tragedia. To pewnie wina niestabilności. Ostatnio np. stoję przed komputerem na poduszkach sensomotorycznych. Poprzez to, że podłoże jest niestabilne aktywują się mięśnie stabilizujące i ból się zmniejsza o połowę. Także to właśnie skręcenie na sztywno i eliminacja niestabilności może umożliwić pracę po 8h dziennie. Jak przez 1,5 roku samo się to nie wygoiło, a wręcz czuję że jest gorzej, to wątpię, że jest inne wyjście niż operacja.
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
18 listopada 2021 o 10:23 #70101Jezeli wypowiadacie sie na temat filmiku w ktorym skacze wysoko na materace, to trzeba sobie zadac bardzo proste pytanie, czy jest to filmik sprzed czy po operacji? Nie chcialo mi sie przeszukiwac Instagrama, stad szybkie wyszukanie na YT – data dodania Mar 2018, czyli sprzed operacji
[1] https://www.youtube.com/watch?v=PiArJ9t9gKs
18 listopada 2021 o 12:54 #70102Dodatkowo odnosnie pracy siedzacej i wykonywaniu cwiczen na silowni – ciekawe ale nie wiem na ile prawdziwe jest stwierdzenie w nastepujacym filmiku [1] – “cisnienie na dyski wywierane przy pochyleniu wzrasta 50% i 80% podczas siedzenia bez oparcia.
[1] https://www.youtube.com/watch?v=zeLN1zC15CM
18 listopada 2021 o 18:59 #70111Ok, w takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd z tym skakaniem, nie sprawdziłem dokładnie daty, Film na IG wrzucił kilka dni temu i myślałem, że to aktualna forma. Dzięki za czujność!
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.