Znane osoby,sportowcy,a urazy i leczenie kręgosł.
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Zasoby wiedzy na temat kręgosłupa w internecie › Znane osoby,sportowcy,a urazy i leczenie kręgosł.
- Ten temat ma 254 odpowiedzi, 36 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 10 months temu przez
iggy.
-
AutorWpisy
-
9 maja 2018 o 22:02 #62960
“Poczekajmy jak wróci do golfa 🙂 Chociaż może tak go mocno poskręcali że się nie rozsypie :)”
z tego co czytałem to juz wróciłZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42110 maja 2018 o 03:55 #62961No nie tak bardzo sam wybrałem mało inwazyjną operacje ,to decyzja przede wszystkim lekarza w prywatnym szpitalu bo w państwowym kazano mi czekać 2 lata na zabieg.
Dzięki temu forum po zapoznaniu się z Moją sytuacją stwierdziłem że podanie się operacji nie gwarantuje sukcesu.
Były też względy czysto materialne kalkulacja nieudany zabieg grozi następnymi kosztami i utratą pracy a jestem przed emeryturą.
Decyzje podejmujemy sami i ponosimy jej konsekwencje lekarz jest tylko wykonawcą usługi i nie ponosi żadnej odpowiedzialności wypadku niepowodzenia.
U nas nawęd nie można ubezpieczyć się na wypadek nie udanego zabiegu,i człowiek zostaje z problemem.
Z przykrością mogę powiedzieć że nie ufam lekarzom i bardzo ostrożnie podchodzę do ich diagnozy,nie zawsze są one trafne .
W przypadku Woodsa powiedziałbym że lekarz naciągną go na kasę i nie miało to nic wspólnego z leczeniem .
Jeśli tak znanym ludziom robi się tyle poprawek to gdzie tu zwykły kowalski , jemu pozostaje czekać z bólem w kolejce a ona czasami nie maleje a się wydłuża.10 maja 2018 o 10:54 #62963quote gucio1960″ post=15293:W przypadku Woodsa powiedziałbym że lekarz naciągną go na kasę i nie miało to nic wspólnego z leczeniem .
Jeśli tak znanym ludziom robi się tyle poprawekPoprawka to by była jakby go reoperowali 2 tygodnie po operacji, a on przecież wrócił do grania, więc chyba operacja się udała, bo z bólem/drętwieniem/itp. by nie wracał? Operacje kręgosłupa przede wszystkim leczą ból, nie sprawiają że kręgosłup jest bardziej wytrzymały niż przed operacją, wręcz przeciwnie. Co najwyżej operacja była niedopasowana do planów na życie, ale to nie dowiemy się kto zawinił (czy lekarz naobiecywał czy pacjent był lekkomyślny)
29 marca 2019 o 07:33 #64121Luiza Złotkowska. Dwukrotną medalistka Olimpijska opowiada o dekompresji dysków kregosłupa, które nie dały efektu jakiego się spodziewała.
https://sport.interia.pl/zimowe/video,vId,2668810
29 marca 2019 o 08:28 #64122Wydaje się nie wiedzieć z czym ma do czynienia. Przecież ta pozycja w zgięciu jest straszna dla L-S…
15 kwietnia 2019 o 06:51 #64226Powiało optymizmem Tiger Woods wygrał turniej wielkiego szlema po 11 latach ,po stabilizacji na profesjonalnym poziomie to nie lada wyczyn.
Wątpiłem w to że będzie grał na tak wysokim poziomie ale jednak .
Każdemu życzę takiego powrotu do zdrowia . 🙂Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42115 kwietnia 2019 o 14:30 #64235quote Anton” post=16627:Luiza Złotkowska. Dwukrotną medalistka Olimpijska opowiada o dekompresji dysków kregosłupa, które nie dały efektu jakiego się spodziewała.Widać placebo nie działa, szczególnie na sportowców..
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 kwietnia 2019 o 09:05 #64260Relacje video dotyczące powrotu Tigera Woodsa
Ciekawe czy było/jest gdzieś wytłumaczenie dlaczego po poprzednich małoinwazyjnych operacjach było z nim tak bardzo źle że nie mógł stać czy siedzieć.
EDIT: tutaj jest zwięzłe omówienie
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 kwietnia 2019 o 14:25 #64261Zdegenerowany dysk zaczął się wypukać lekarze liczyli że gdy usuną jądro zmniejszą ucisk ale zmniejszona wysokość dysku powodowała obciążenia stawów
między kręgowych oraz za pewnie ucisk na nerwy L5 .
Dlatego prawdopodobnie miał problemy z siedzeniem.
Nie trzeba być lekarzem by wiedzieć że stabilizacja przednia to był najlepszy wybór, wiem że wielu lekarzy woli operować od tyłu ale tu unika się problemów z
grzebaniem w kanale kręgowym i nie narusza się ważnych struktur niema problemów ze zrostami świetna widoczność dla operatora.
A na przykładzie Woodsa widać bardzo dobry efekt.19 kwietnia 2019 o 14:42 #64262Kurek przeszedł coś małoinwazyjnego w odcinku lędźwiowym. Za trzy miesiące ma wrócić do gry. Ciekawe co to? Ci sportowcy to mają zdrowie.
19 kwietnia 2019 o 14:55 #64263Operował Głowacki ale już wiadomo że trzy miesiące bez ćwiczeń nie wiadomo w jakim ma stanie kręgosłup.
Szansa na grę na wysokim poziomie będzie bardzo trudny ,koledzy kibicujący siatkarzom w moim mieście być może tegorocznym mistrzom kraju oceniają
że raczej to jego koniec kariery.
Oby się mylili.19 kwietnia 2019 o 17:48 #64264quote gucio1960″ post=16786:Zdegenerowany dysk zaczął się wypukać lekarze liczyli że gdy usuną jądro zmniejszą ucisk ale zmniejszona wysokość dysku powodowała obciążenia stawów
między kręgowych oraz za pewnie ucisk na nerwy L5 .
Dlatego prawdopodobnie miał problemy z siedzeniem.
Nie trzeba być lekarzem by wiedzieć że stabilizacja przednia to był najlepszy wybór, wiem że wielu lekarzy woli operować od tyłu ale tu unika się problemów z
grzebaniem w kanale kręgowym i nie narusza się ważnych struktur niema problemów ze zrostami świetna widoczność dla operatora.
A na przykładzie Woodsa widać bardzo dobry efekt.Tak ale nawet w tym ostatnim filmie wydaje mi się że wyrażają słuszne zdumienie jak mógł mieć zrobioną reoperację małoinwazyjną, i że to tylko pogorszyło stan. Pisałem wcześniej w tym wątku że w Polsce z reguły nie robi się reoperacji małoinwazyjnej bo wiadomo że dalsze obniżanie wysokości i tak osłabionego dysku źle się kończy, stąd ciekawe jest dlaczego u niego się na taką spektakularną tragedię zdecydowano – czy sam nalegał na to czy to jakaś inna szkoła leczenia jest..
Btw. ja bym się na ALIF raczej nie zdecydował – dobrze mi z tym co mam założone z tyłu, jakby dodatkowo miało mnie jeszcze coś z przodu boleć po operacji to bym raczej tego już nie ogarnął.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
19 kwietnia 2019 o 18:18 #64265Każdy liczy że wystarczy usunąć ucisk na nerwy i wraca się do zdrowia ,jednak chyba tak nie jest.
Może liczył że mało inwazyjną metodą się wyleczy ale przy takich odciążeniach uszkodzony dysk się po prostu rozleciał.
Nie wiadomo jak wyglądają jego pozostałe dyski ,wybór stabilizacji może był najlepszym wyborem , właśnie na duże rotacje.
Dysk ruchomy nie pozwolił by na wrócenie do sportu.
Jeśli chodzi ALIF jednak instrumentarium stabilizujące jest mniejsze i na pewno tak jak przy wymianie na sztuczny dysk wraca się o wiele szybciej do formy.
Tak piszą pacjenci dr Clavela ,Ja odwrotnie jeśli miał bym zdecydować się na stabilizacje to właśnie tą metodą.19 kwietnia 2019 o 18:27 #64266quote gucio1960″ post=16790:Każdy liczy że wystarczy usunąć ucisk na nerwy i wraca się do zdrowia ,jednak chyba tak nie jest.No nie jest tak zawsze, mogę to potwierdzić na sobie. Usunięcie ucisku to w lędźwiowym przeważnie tylko kosmetyka, zdestabilizowany i zmieniony mechanicznie segment wraz z mięśniami potrafi boleć prawie tak samo mocno jak ostry ucisk na nerw. Tylko nadal pytanie – dlaczego u niego POWTARZANO operacje małoinwazyjne, bo sęk w tym że miał nie jedną.. Rzadko się słyszy żeby po nieudanej pierwszej małoinwazyjnej ktoś robił następne takie same. Ja w sumie słyszałem tylko o przypadku Woodsa i chyba raz ktoś tu na forum też pisał że miał powtarzaną małoinwazyjną, więcej nie słyszałem o takim czymś, więc mnie zastanawia czy to pomysł Woodsa (wszak z takim nazwiskiem i portfelem można przebierać w leczeniu, bazując na jakichś opowieściach), czy pomysł jakiegoś lekarza – a jeśli lekarza to czy takie reoperacje robi się gdzieś z powodzeniem.
19 kwietnia 2019 o 18:57 #64267Wklejam wypowiedz lekarz który operował
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 kwietnia 2019 o 19:46 #64268quote użytkownik421″ post=16791:Ja w sumie słyszałem tylko o przypadku Woodsa i chyba raz ktoś tu na forum też pisał że miał powtarzaną małoinwazyjną, więcej nie słyszałem o takim czymś, więc mnie zastanawia czy to pomysł Woodsa (wszak z takim nazwiskiem i portfelem można przebierać w leczeniu, bazując na jakichś opowieściach), czy pomysł jakiegoś lekarza – a jeśli lekarza to czy takie reoperacje robi się gdzieś z powodzeniem.Ja mialem 2 razy mikrodiscektomie l5-S1, też bym wolał alif- dr Moszko z Kolonii tlumaczyl mi, że przy tlifie śruby sa blisko stawów mk i jest spora szansa ze bedzie kolizja.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 kwietnia 2019 o 21:15 #64271Z wypowiedzi tego lekarza jasno wynika znana pacjentom prawda, że obniżenie przestrzeni międzykręgowej bardzo często jest źródłem lokalnego bólu pleców – tymczasem w Polsce jest powtarzana jakaś obiegowa opinia (i to niepokojąco często przez osoby związane zawodowo z medycyną) że operacje nie pomagają na lokalny ból pleców tylko na bóle korzeniowe, i że lokalny ból pleców nie jest wskazaniem do operacji. Według tej jednej z polskich dziwnych doktryn, Woods nigdy nie wróciłby do sportu.
19 kwietnia 2019 o 22:06 #64272Należy zadać sobie pytanie gdy występuje ból związany z chorobą dysku czy lekarze wypracowali sposób leczenia .
Niestety oglądają MR i jeśli niema objawów neurologicznych które świadczyły by o ucisku nerwów nie podejmują leczenia zabiegowego.
Do tego dochodzi reglamentacja leczenia i pacjent z chronicznym bólem może być zmuszony żyć wiele lat.
Gdy uskarża się i nachodzi lekarza ,lekarz najczęściej go zbywa lub kieruje do psychiatry,a nie szuka się przyczyny lub jeszcze gorzej wmawia się że pacjent sobie
wymyślił ból.20 kwietnia 2019 o 09:09 #64273quote gucio1960″ post=16788:Operował Głowacki ale już wiadomo że trzy miesiące bez ćwiczeń nie wiadomo w jakim ma stanie kręgosłup.
Szansa na grę na wysokim poziomie będzie bardzo trudny ,koledzy kibicujący siatkarzom w moim mieście być może tegorocznym mistrzom kraju oceniają
że raczej to jego koniec kariery.
Oby się mylili.Już raczej nie pogra, niesymetryczne wyskoki to samobojstwo dla dyskopaty, pomęczy sie sezon i zakonczy kariere jak Winiarski.
20 kwietnia 2019 o 15:18 #64274quote gucio1960″ post=16797:Należy zadać sobie pytanie gdy występuje ból związany z chorobą dysku czy lekarze wypracowali sposób leczenia .
Niestety oglądają MR i jeśli niema objawów neurologicznych które świadczyły by o ucisku nerwów nie podejmują leczenia zabiegowego.
Do tego dochodzi reglamentacja leczenia i pacjent z chronicznym bólem może być zmuszony żyć wiele lat.
Gdy uskarża się i nachodzi lekarza ,lekarz najczęściej go zbywa lub kieruje do psychiatry,a nie szuka się przyczyny lub jeszcze gorzej wmawia się że pacjent sobie
wymyślił ból.Dlatego napisałem że według tej doktryny leczenia kręgosłupów którą opisałeś, Woods byłby spisany na straty. Ciekawe jakie jest źródło tego podejścia – czy to jakiś koszmarnie rozrośnięty zabobon do rozmiarów wytycznych, czy na czymś bazowany, a jeśli bazowany to czy na jakichś realnych danych, czy na zwykłej niechęci operowania pacjentów “bo pewnie potem powiedzą że się nie poprawiło” :side: I czy to tylko w Polsce występuje, czy w innych krajach też.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.