Zniesienie lordozy – Wasze zmagania ze schorzeniem
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Zniesienie lordozy – Wasze zmagania ze schorzeniem
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
18 lutego 2016 o 07:26 #48274
Szukam osób, które mają wiedzę w temacie lordozy – szczególnie interesuje mnie zniesienie lordozy w odcinku lędźwiowym. Internet jest ubogi i niewiele informacji można znaleźć w tej kwestii a wydaje mi się, że wiele osób zmaga się z tym schorzeniem. Podzielcie się proszę, doświadczeniem. 🙂
18 lutego 2016 o 12:09 #58769Dziwny tytuł – lordoza nie jest żadnym schorzeniem
Brak lordozy jest schorzeniem.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 lutego 2016 o 12:32 #58770Nie ma nic dziwnego w temacie, jeśli przeczyta się wpis. Osoby, które mają jakiś typ lordozy, zapewne zrozumieją istotę sprawy. Takie właśnie osoby zachęcam do dyskusji.
“Jeśli zdiagnozowano u nas lordozę, to musimy przygotować się na fizykoterapię oraz gimnastykę korekcyjną. Być może konieczne będzie noszenie specjalnego gorsetu. Jeśli specjalista zaleci ćwiczenia, to będzie to aktywność, której celem będzie wzmocnienie mięśni pleców.
Zdarza się jednak, że skrzywienie jest tak niebezpieczne dla zdrowia, że ratunkiem może być tylko operacja. Jest to konieczne, gdy kręgosłup uciska organy wewnętrzne, rdzeń kręgowy, korzenie nerwowe lub po prostu przez lordozę nie można normalnie się poruszać. Należy jednak wziąć pod uwagę to, że sposób leczenia zostanie indywidualnie dopasowany do pacjenta podczas wizyty u lekarza. Leczenie jest bowiem uzależnione od stopnia skrzywienia kręgosłupa oraz wieku chorego.
Dlaczego leczenie lordozy jest tak ważne? Ponieważ jeśli to zaniedbamy, to po pewnym czasie możemy doświadczyć bardzo przykrych powikłań. Częste bóle pleców, artretyzm, problemy z nogami, okolicami bioder, a nawet organami wewnętrznymi – z tym wszystkim będziemy musieli zmagać się, jeśli nie wyleczymy lordozy.”
Powyższy cytat pokazuje, że lordozy nie należy lekceważyć. Ponieważ mam zdiagnozowane zniesienie lordozy lędźwiowej, szukam osób, które podzielą się wiedzą w tym temacie.
Jeśli jednak jest to schorzenie, które należy zbagatelizować to oczywiście wątek można usunąć.18 lutego 2016 o 13:36 #58771Niech mnie ktoś uszczypnie bo to chyba się nie dzieje naprawdę ..
Niemniej dziękuję za zmianę opisu tematu z “Lordoza – Wasze zmagania ze schorzeniem” na “Zniesienie lordozy – Wasze zmagania ze schorzeniem”.Czy cytat przypadkiem nie dotyczy odcinka piersiowego a nie lędźwiowego?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 lutego 2016 o 14:03 #58772Hmm… Myślałam, że trafiłam na forum, gdzie można wymienić swoje doświadczenia dotyczące kręgosłupa. Czyżbym się pomyliła dr. kręgosłup??? Nie bardzo rozumiem, skąd ta uszczypliwość?!
Cytat dotyczy odcinka lędźwiowego. Gdyby chodziło o odcinek piersiowym to mowa by była o kyfozie…
http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/co-powinienes-wiedziec-o-lordozie,2696168,art,t,id,tm.html18 lutego 2016 o 15:31 #58773quote Dona” post=10699:“Osoby, które mają jakiś typ lordozy, zapewne zrozumieją istotę sprawy. Takie właśnie osoby zachęcam do dyskusji.(..)Jeśli zdiagnozowano u nas lordozę, to musimy przygotować się na fizykoterapię oraz gimnastykę korekcyjną. (..)
Dlaczego leczenie lordozy jest tak ważne? Ponieważ jeśli to zaniedbamy, to po pewnym czasie możemy doświadczyć bardzo przykrych powikłań. (..)
Każdy zdrowy człowiek ma lordozę szyjną i lędźwiową, są to naturalne krzywizny kręgosłupa. Problemem może być zniesiona (=zmniejszona) lub zbyt duża lordoza, natomiast nie sama lordoza. To tak jakby napisać w odniesieniu do samochodu “jeśli ktoś ma napompowane koło w samochodzie to niech napisze, bo w internecie napisali że napompowane koło trzeba dopompować albo upuścić powietrze. Napompowaną oponę trzeba naprawiać”.
18 lutego 2016 o 16:24 #58774Ok, rozumiem aluzję. Znaczy to, że w tytule najlepiej rozrysować problem, aby użytkownicy zrozumieli… (nie obrażając użytkowników). Dyskusja zeszła na zupełnie inne tory, szkoda czasu.
Brak lub nadmierna lordoza, to nadal lordoza.18 lutego 2016 o 16:37 #58775To nie jest aluzja, tylko tłumaczenie obrazowe. Pisanie że każdy kto ma lordozę musi ją leczyć to tak jak pisanie że każdy kto ma oko musi je leczyć.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.