ZUS – prace nad zmianami sposobu orzekania
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Praca, Ubezpieczenia, Odszkodowania, itd. › ZUS – prace nad zmianami sposobu orzekania
- Ten temat ma 45 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 12 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
13 września 2017 o 03:03 #48503
Artykuł “Prezes ZUS: zmienia się filozofia orzekania”
Data publikacji: 28.08.2017
Link: http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/583310
Z tego co rozumiem, ZUS będzie za niedługo orzekał nie o niezdolności do pracy, tylko o tym co dana osoba może jeszcze mimo choroby/kalectwa robić. Jestem ciekaw, co będą orzekać wobec osób z bólami kręgosłupa na które nie działają leki opioidowe. Proponuję, żeby zatrudniać takie osoby jako zawodowych kierowców dowożących dzieci polityków i pracowników / prezesów ZUS do szkół, oraz jako wychowawców tych dzieci. Szczególnie tych z radikulopatiami, spastycznością, polineuropatią, na antydepresantach i opioidach, z lekami zwiotczającymi mięśnie, jako wychowawców i kierowców dzieci autobusów szkolnych polityków i pracowników ZUSu.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 września 2017 o 18:12 #61838Szykuje się fala uzdrowień.
13 września 2017 o 20:53 #61839Ciekawe czy tyle osób jest nadal na lewych świadczeniach, czy chcą uzdrawiać chorych. W artykule o poważnie chorych niestety nic nie ma, a pani ze zdjęcia się uśmiecha, podczas gdy nie ma nic śmiesznego w byciu chorym w Polsce i nie móc znaleźć pomocy. Mogliby się najpierw zająć prawdziwym leczeniem, a później takimi rzeczami. Jak ktoś np. szuka gdzie da się wstawić implant ruchomy w szyi żeby być zdrowym, i nie może nigdzie znaleźć pomocy, a w międzyczasie go wezmą na taką komisję, i zaczną mu liczyć w ilu % jest zdrowy i co może robić, to przecież poniżające to jest :angry: Albo człowieka który czeka 2 lata na operację, nie może wytrzymać z bólu, a oni będą sprawdzać co w takim stanie może robić? Jak pisałem wyżej – wychowywać ich dzieci, żeby miały szerszy światopogląd i normalniejszą ocenę sytuacji..
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 września 2017 o 21:02 #61840Pudrowanie trupa. Zanim powstaną oszczędności ZUSu już nie będzie.
14 września 2017 o 14:37 #61842Będzie będzie. Za duży biznes jest na rehabilitacji ZUS żeby to miało upaść.
14 września 2017 o 21:28 #61843W tej chwili dopłata z budżetu do ZUS to ok 1/5 budżetu. A przecież nie weszliśmy jeszcze na dobre w niż demograficzno-imigracyjny. Nie ma szans żeby to przetrwało dłużej jak 5 lat
Jak można kogokolwiek ścigać za Amber Gold jak tu oficjalnie pod przymusem utrzymuje się piramidę finansową która zrujnuje całe pokolenie?
16 września 2017 o 09:28 #61847Będą dopłacać do ZUS dalej tak samo jak dopłacają do szkół , wojska itd. W latach 90 tych masowo dawali renty zdrowym ludziom.Moich 2 sąsiadów od jakiś 20 lat ma renty.Jeden pracuje fizycznie po 10 godzin a w weekendy śmiga rowerem kolarskim a drugi też pracuje fizycznie i w największy upał może ciąć drzewo piłą mechaniczną oraz rąbać siekierą.Mi nie chcieli dać nawet głupiego orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności.
16 września 2017 o 11:52 #61848A mi wszystko dawali czasowe – nie dość że operacje co chwile i byłem ledwo żywy, to jeszcze bieganie za papierkami bo te czasówki mijały, i np. kilka dni po operacji komisja.. Do tego np. czasowa renta z tytuły częściowej niezdolności po operacji po której wiadomo że przez jakiś czas nic się nie da robić i nawet do egzystencji potrzebuje się pomocy innych osób. Teoretycznie mogłem się odwoływać – ale kto ma siłę po operacji na jakieś urzędowe sprawy? Rozbraja mnie też tłumaczenie w artykule, że ludzie przecież mogą kiedyś wyzdrowieć bo medycyna się rozwija i może pojawi się leczenie danych schorzeń – przecież w przypadku kręgosłupów w wielu przypadkach to leczenie już dawno istnieje – dyski ruchome w odcinku szyjnym, tylko państwo stara się go nie refundować, podobnie jak wcześniej było wspominane że większe operacje odcinka lędźwiowego były (czy nadal są?) rozkładane na kilka operacji zamiast jednej z powodu tego że sposób finansowania nie pozwala na przeprowadzenie jednej operacji i zmieszczenie się z kosztami. Nie da się zaoszczędzić z obydwu stron jednocześnie, tzn. z jednej – nie dawać dostępu do skutecznego leczenia, a z drugiej – nie dawać świadczeń socjalnych. Albo powinni poważnie podchodzić do leczenia, albo założyć że nie leczą tylko wysyłają chorych na renty.
16 września 2017 o 19:47 #61849Dawali czasowe bo pewnie liczyli że po operacji wyzdrowiejesz.W ogóle wydaje mi się że kręgosłupowców traktują jak potencjalnych ściemniaczy. Bólu się nie da pokazać w wynikach tak jak np cukrzycy a wynik rezonansu dla nich niewiele znaczy bo takie zmiany może mieć bardzo wiele osób.I po prostu na to się nie umiera.Np piosenkarka Kora gdy zachorowała na raka i zaczęła zabiegać żeby leki dla chorych z tą odmianą raka były refundowane to dopiero wtedy się na to zgodzili.Podobnie medyczną marihuana stała się w Polsce legalna po śmierci posła Kality który o to zabiegał.Może jak by ministrowi Radziwiłowi wyskoczył dysk to by się coś zmieniło w leczeniu dyskopatii.
Ogólnie służba zdrowia to jest studnia bez dna.Im bardziej nowoczesna tym droższa.Zbigniew Religa gdy był ministrem chciał żeby zwiększono składkę zdrowotną bo w Polsce chyba jest jedna z niższych w Europie.Obecnie raczej zwiększa się wydatki na wojsko i przygotowania do wojny z Rosją.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42116 września 2017 o 20:36 #61850To że czasowe, to powiedzmy że rozumiem, chociaż te czasy były tak różne i tak niezwiązane z moją sytuacją, że nie wiem z czego wynikały, ale “z tytułu częściowej niezdolności do pracy” – nie rozumiem.
17 września 2017 o 08:39 #61851Jezooo a mnie na rentę wysyłają i sie bronię nogami i racami …
Niestety będę musiała iść.. wpierw jest na czas określony .. 2-3 lata .. potem jeszcze są dwa przedłużenia i po przedłuzeniach tych automatycznie jest bezterminowa.
Dla mnie legitymacja z 70 procent niesprawności fizycznej i znaczek G czyli niesprawność chodzenia to policzek w twarz .. a renta to juz załamka.
Ja nie mogę sie do dziś pogodzić z tym wszystkim .. ze kaleka jestem17 września 2017 o 09:25 #61852@melodia to z czego żyjesz jak ciągle jesteś w szpitalach/leczysz się? Z oszczędności czy z pracy? Tutaj ta oszałamiająca renta z tytułu częściowej niezdolności daje to że masz ubezpieczenie i masz w ogóle możliwość leczenia się, a jej wysokość to około 150 euro na miesiąc. Jak jest się chorym a nie ma już L4 ani takiej renty to nie ma się ubezpieczenia i płaci 100% za leczenie. Z tych 150 euro masz przeżyć: zapłacić wszystkie opłaty, jedzenie, lekarstwa, wizyty u lekarzy, MRI, jeszcze mówią że najlepiej iść na płatną rehabilitację. Taką za 2 euro na miesiąc chyba. Są ludzie którzy np. uszkodzili nogę, dostali termin operacji za 2 czy 3 lata, i czekają na takiej rencie na operację chodząc o kulach. Im teraz jeszcze będą wyliczać w ilu procentach się nadają do pracy?
17 września 2017 o 13:40 #61853Jak sprzedałam zakład to poszłam na bezrobotne ,
W planie miałam na dwuletnie studia iść.
Ale ciagle coś wychodzi … w zeszłym roku nawet testy zaliczyłam. Jedna operacja za druga i ci sie wkurzają.
Jak pójdę na rentę tzn ze nie mogę więcej niż 3 godz dziennie pracować. A przy tych studiach musisz być minimum 6 godzin dziennie fit. Takie przepisy.
Babka w urzędzie mi powiedziała ze zawsze z renty mogę zrezygnować np za rok czy coś .. wtedy bym musiała iść do pracy wpierw i powoli coraz więcej godzin pracować by sie wykazać ze jestem zdolna do pracy i wtedy po dwóch chyba latach jest możliwość ze mi studia opłaca.
Muszę niedługo iść do urzędu od rent i dokładnie sie dowiedzieć .. bo nie widzi mi sie siedzieć na rencie w wieku 44 lat.17 września 2017 o 14:15 #61854W Polsce z rentą z tytułu częściowej niezdolności można pracować, tylko chyba do jakiegoś tam limitu przychodów. Bezrobocie – nie wiem jak teraz – kiedyś było na 6m-cy, ale jest absurdem rejestrowanie na bezrobociu osoby która nie ma zdolności do pracy, realnie nie jest w stanie pracować. Oddzielone jest teraz ZUS od MOPS/GOPS – tzn. w ZUS dostaje się rentę z tytułu albo całkowitej albo częściowej niezdolności do pracy, a osobno w MOPS/GOPS orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, które nie daje w zasadzie żadnych pieniędzy tylko pomaga np. w znalezieniu zatrudnienia. Jak się ma umiarkowaną grupę niepełnosprawności to można pracować 7h dziennie, za wyjątkiem pracowników ochrony – niepełnosprawni jako ochroniarze mogą pracować w Polsce po 12h dziennie, bo jak wiadomo niepełnosprawni to zazwyczaj sportowcy-maratończycy, obeznani w sztukach walk i szkoleni ze strzelania. Zarówno grupę jak i rentę dają na czas określony, np. na 6m-cy, więc po 6 miesiącach zostaje się na papierze zdrowym jak nowo narodzony. A tam jak dostajesz taką rentę co możesz 3h dziennie pracować to na 2 lata a potem na stałe?
17 września 2017 o 14:23 #61855Ja próbowałam ale więcej nic 3 godz nie dam rady , to jest zrobienie np półtorej psa kompleksowego zabiegu. Tak to obliczam .
Jeśli mam moje psy zrobic to nie robię ich w jeden dzień .. a jeśli robię to jeden rano a drugi po polodniu.21 września 2017 o 11:54 #61865U mnie w pracy jest człowiek co w wypadku stracił prawa rękę. Według takiej procedury może lewą ręka odbierać telefony. Tadam …juz jest uzdrowiony i pracuje tylko na innym stanowisku pracy. Pracownik z niego prawie żaden ale tutejszy ZUS nie musi mu płacić. Potocznie się mowi, że jak ktoś stacji nogi to może być sekretarką lub grać w orkiestrze na trąbce.
21 września 2017 o 11:58 #61866Tak, a jak ktoś oślepnie wskutek zaćmy i dostanie termin 3 lata na operację to może jeszcze w callcenter pracować jako sprzedawca a w międzyczasie może liczyć na rehabilitację ZUS w ramach prewencji rentowej. Ciekawe czy w jakimkolwiek innym europejskim jest takie odczłowieczenie.
21 września 2017 o 16:02 #61870Przepraszam to bez ręki juz nie można pracować?
Bez nogi tez juz nie można pracować?To chybiają mam nawalone w głowie ze chce jeszcze pracować … to ze od pod cyckami do stop
Mam zrypane łącznie z pęcherzem nie znaczy ze głowę czy ręce mam niezdolne do pracy.Trochę szacunku do niepełnosprawnych.
Jaki gorszy z niego pracownik?
Ze zamiast lewa czy prawa reka odbiera telefon?
Właśnie przez takich dupkow jak ty sie wkurwiam ze niepełnosprawni czuja sie jak sie czuja.. czyli do dupy!!! Niepotrzebni światu!!!
Ktoś myśli o tym jak ważne jest by osoby niepełnosprawne były zatrudniane nawet na 1/4 etatu.. by były miedzy ludźmi i byli zaakceptowani.
I nie życzę ci tego … a uważaj bo z dnia na dzień może sie zmienić stan twojego zdrowia .. wtedy może zrozumiesz21 września 2017 o 16:46 #61871@melodia – tylko bierz proszę pod uwagę że obydwoje nie jesteście w Polsce. Tutaj przez ostatnie lata pracodawcy szukali pracowników z orzeczeniem o niepełnosprawności do prac które wymagały pełnej sprawności, bo dopłaty z tego są. A ci naprawdę niepełnosprawni w jakimś stopniu nie mogli znaleźć pracy przystosowanej dla osoby niepełnosprawnej – wszędzie chcieli zdrowych z orzeczeniem. Do takiej pracy byś nie poszła, np. na budowie, na magazyniera, albo jako zawodowy kierowca.
21 września 2017 o 17:17 #61872Co ty nie powiesz???
To zdziwię cię teraz .. mi zaproponowali prace jako security , na parkingu w budce siedzieć i bramki otwierać.
Na recepcji rownież .. przecież mogę w choremu stać i czasem sobie usiąść ..I tu tez są firmy sponsorowane przez biuro pracy.
Mało tego .. firma powyżej ilus tam pracowników ma obowiązek mieć mirjsce pracy dla niepełnosprawnego , wręcz musi go przyjąć.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.