Zwichnięcie L5 ze stenozą kanałową, przodozmyk
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Zwichnięcie L5 ze stenozą kanałową, przodozmyk
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
20 września 2019 o 15:31 #48820
Witam, mam 22lata, rezonans wykazał masywny kręgozmyk L5 zwichnięcie ze stenozą kanałową, przestrzeń międzykręgowa L5/S1 zatarta , krążek międzykręgowy L5/S1 odwodnione. Objawy są dość trudne, bo codzienny ból w okolicy lędźwiowej, zaburzenia czucia w kroczu i zaburzenia erekcji, brak uczucia parcia na pęcherz, ból w pośladkach. Nigdy nie miałem żadnego wypadku ani kontuzji, ale od maja mam takie trudności. Rozmawiałem z ortopedą twierdzi, że potrzebne jest leczenie operacyjne metodą tradycyjną, gdyż zwichnięcie jest za duże żeby leczyć je endoskopowo. 1 października będę jeszcze rozmawiał z lekarzem, który wyznaczy termin operacji. Ten ortopeda, z którym rozmawiałem nie umiał powiedzieć mi na ile% operacja jest bezpieczna. Wspomniał tylko, że istnieje ryzyko uszkodzenia końcówek nerwowych. Moje pytanie czy ktoś miał podobną operację, ile mniej więcej taka operacja trwała, jak długo trwała rehabilitacja i czy przede wszystkim są widoczne efekty. A może komuś operacja zaszkodziła bardziej niż pomogła ? Jak myślicie czy do czasu operacji mogę spróbować rehabilitacji u dobrego rehabilitanta żeby zniwelować ból ? Od 2 października zaczynam studia 3 rok, chciałbym chociaż trochę sobie pomóc, żeby nie musieć brać urlopu dziekańskiego.
20 września 2019 o 16:06 #65849Z tego co piszesz masz objawy alarmowe https://drkregoslup.pl/Bol-krzyza/Objawy-alarmowe,32,190
To czy operacja pomoże zależy w dużej części od tego jak długo się z takimi zaburzeniami chodzi, czasem uszkodzenie nerwów bywa nieodwracalne i operacja nie pomaga. Jeśli lekarz proponuje to chyba ma jeszcze jakąś nadzieję.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
21 września 2019 o 12:07 #65850Jesteś bardzo młody, interwencja pewnie nieunikniona i działać trzeba chyba szybko bo jak pisze użytkownik nie należy z niektórymi zmianami zbyt długo chodzić. Operacji się nie bój, ja miałam 4 w tym wszczepienie implantów na 2 poziomach i jakoś nic mi nie uszkodzono. No o 2 za dużo, ale to inna historia, jak się okazało, drugą oper. robił jednak niezbyt dobry lekarz. Dlatego ważne, aby to był dobry, doświadczony lekarz. Skąd jesteś i czy miejsce jest dla Ciebie ważne? W Warszawie mogę polecić M. Głowacki, R. Górski operują na NFZ w Grodzisku Maz. a także prof. R. Gasik, J. Podgórski. Mnie ostatnio naprawiał Gasik. Życzę powodzenia.
21 września 2019 o 12:19 #65851Studiuje w Olsztynie, mają tam szpital wojewódzki z oddziałem chorób kręgosłupa. Doktor mówił, że nie trzeba już w tym momencie operować, ale operacja nieunikniona. 1 października ustalam termin operacji z doktorem który będzie mi to robił. Od niego na pewno dowiem się więcej szczegółów 🙂
21 września 2019 o 13:15 #65854W tamtych stronach, Suwałki i Łomża operuje prof. Jan Podgórski. Czasami warto zebrać 2 lub 3 opinie. Sama za bardzo ufałam i wierzyłam lekarzom, których napotkałem na początku swojej drogi w tej chorobie…..
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, nefez21 września 2019 o 14:08 #65855Jeśli mogę zapytać, ile czasu trwała Pani operacja i jak długo po operacji była pani w szpitalu? Człowiek szybko wraca do formy czy musi to trwać kilka miesięcy? Wiem, że każdy przypadek jest inny 🙂
21 września 2019 o 17:57 #65856Każdy przypadek jest inny. Ja miałam zwykłą discectomię L5-S1, ale zbyt długo zwlekałam i miałam duże uszkodzenie nerwu S1. Normalnie ludzie po takiej operacji po 3 miesiącach funkcjonują normalnie, a ja jestem już 3,5 miesiąca po i nadal ledwo chodzę.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42122 września 2019 o 23:21 #65865Po operacji kręgozmyku jeszcze nikt nigdy ze złymi doświadczeniami się tu nie pokazał na Forum. Raczej wyniki są dobre, o ile nie ma trwałych uszkodzeń nerwów. Przeważnie to operacja jednopoziomowa, 4 śrubki (po 2 w sąsiednie kręgi) i 2 pręty łączące je. Przeważnie też przy tym się nie rusza samego dysku, więc efekty są lepsze i szybsze niż u osób z typową stabilizacją przy okazji której “grzebie” się coś przy nerwach poza założeniem stabilizacji.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.