Zwiększenie uprawnień lekarzy POZ
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Opinie o lekarzach / fizjoterapeutach › Zwiększenie uprawnień lekarzy POZ
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
11 marca 2014 o 06:45 #47895
Niechcący ostatnio włączyłem telewizor, i dowiedziałem się, że planowane jest “rozładowanie kolejek do lekarzy specjalistów”. Ma to być podobno zrealizowane między innymi poprzez zwiększenie (przywrócenie!) możliwości lekarzom Podstawowej Opieki Zdrowotnej wystawiania skierowań na bardziej specjalistyczne badania. Ciekawe, czy jakieś badania przydatne dla “kręgosłupowców” wejdą w ten zakres. W obecnej chwili trzeba nieraz czekać wiele miesięcy do specjalisty tylko po to, żeby wystawił skierowanie np. na tomografię czy rezonans, a potem po raz drugi iść do niego już z wynikami.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 marca 2014 o 20:44 #53952No ciekawe, ale wydaje mi sie ze to tez nie jest rozwiazanie bo gdy lekarz rodzinny bedzie mogl np dac skierowanie na tomografie to automatycznie zwiekszy sie czas oczekiwania na badanie bo jak kazdy lekarz bedzie mogl dac skierowanie to kolejki beda ogromne i wyjdzie na to samo :/
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
13 marca 2014 o 22:13 #53953Moim zdaniem, powinni zrobić tak, że jeśli ktoś bezpodstawnie wyprosi u lekarza skierowanie na MRI, mimo że lekarz nie będzie widział zdrowotnego powodu aby go dawać (brak jakichkolwiek przesłanek), to jeśli na MRI nic złego nie wyjdzie – dana osoba powinna zapłacić za MRI. I w drugą stronę: jeśli ktoś nie może doczekać się w kolejce na wizytę u lekarz po skierowanie, i na termin MRI, to jeśli zapłaci za badanie, i na badaniu wyjdzie coś wymagającego leczenia, NFZ powinien zwrócić pacjentowi pieniądze za to MRI.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
4 stycznia 2015 o 22:58 #56191Zdaje się, że ktoś początkiem zeszłego roku co innego obiecywał, a z tego co słyszę co innego zrobił.
Miało być przywrócenie lekarzom POZ możliwości wystawienia skierowania na badania typu rezonans magnetyczny czy tomografię, co skróciłoby kolejki do specjalistów, a zamiast tego jest wprowadzenie obowiązku skierowań do okulistów i dermatologów, a do tego lekarze POZ mają wykonywać sami drobne zabiegi okulistyczne i dermatologiczne.Delikatnie ujmując, istnieje pewna dość znaczna różnica pomiędzy obietnicami a faktycznymi zmianami.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra6 stycznia 2015 o 09:30 #56194Dobrze , że nie ma skierowania do ginekologa uważam , że powinni znieść skier, do psychologów może mniej ludzi miało by depresje i mniej by było samobójstw nie każdego stac na priv wizyty .
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42122 grudnia 2015 o 02:19 #58264No i politycy politykami, już się stołkami powymieniali, a ani kolejek do specjalistów czy na operacje nie skrócili, ani nie rozszerzyli uprawnień lekarzy POZ np. do wypisywania skierowań na MRI (a kiedyś mieli takie uprawnienia – może z tamtych czasów został zwyczaj robienia opisu do MRI, tak żeby nie obeznany np. z kręgosłupami lekarz POZ wiedział czy na podstawie wyników leczyć tabletkami, rehabilitacją czy odesłać dalej? Teraz opis jakby bardzo stracił na znaczeniu).
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.