zwyrodnienia kregoslupa a zwyrodnienia stawow
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Zasoby wiedzy na temat kręgosłupa w internecie › zwyrodnienia kregoslupa a zwyrodnienia stawow
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
11 maja 2021 o 20:39 #49149
Witajcie!
Czy z waszego doswiadczenia zwyrodnienia kregoslupa prowadza do zwyrodnienia stawow konczyn?
Zauwazylam, ze od kiedy mam przepukliny kregoslupa zaczelo mnie bolec kolano i cos tam mi sie w nim robi, jakies poczatki zwyrodnienia, tak wynika z USG. A wczesniej mnie nigdy nie bolalo kolano. Boli kolano po stronie gdzie wylala sie przepuklina. Czy to moze miec zwiazek?
11 maja 2021 o 21:19 #68920Z mojego doświadczenia – mięśnie pracując w obronie przed bólem przenoszą ciężar ciała na jedną kończynę. Jak wziąłem przy ucisku nerwów dwie jednakowe wagi i stanąłem na jednej lewą nogą na drugiej prawą to na jednej wychodziło 30% obciążenia na drugiej 70%, w tej z 70% siadło mi kolano. Mówiłem o tym lekarzom, pytali kto zlecił mi taki test to mówiłem że sam bo czułem że mięśnie przenoszą mi obciążenie na zdrowszą nogę. Tyle pocieszające że po operacjach kręgosłupa kolano mniej dokucza – wcześniej potrafiło się samo składać przy staniu i boleć tak że nie dało się chodzić. Ale pobolewa nadal niestety, czasem przy zaostrzeniu mi się kuleje przez nie, przed urazem kręgosłupa żadnych problemów z kolanem nie miałem nigdy.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina11 maja 2021 o 21:33 #68921Czyli moje przypuszczenia sie potwierdzaja.
Teraz juz powaznie sie zastanawiam nad operacja, bo bez operacji spustoszenia w organizmie moga byc wieksze.
Z tym ze jednej mojej przepukliny nie da sie zoperowac, poziom th1th2. Ona tez sie wylala na prawa strone i podobno jest maly nacisk na rdzen. Stad pewnie problem ze stopa, noga i kolanem.
12 maja 2021 o 17:28 #68922Według mnie to jest na takiej samej zasadzie jakby nagle człowiek przytył np. 50kg, też by kolana siadły po kilku miesiącach. Tzn. chodzi mi o to że jak się z powodu bólu przenosi ciężar ciała na którąś stronę to dostaje ona takie obciążenia do jakich nie jest przyzwyczajona. Ja żałowałem że jednak nie chodziłem z kulą żeby trochę odciążać kolano bo bardzo długo mnie potem mocno bolało, i czasem potem przy staniu na 2 nogach samo się bezwiednie składało. Teraz już tak mocno nie boli ale je czuję, szczególnie na zmiany pogody, bardziej niż lędźwiowy który miałem operowany, a niektórzy mówią że to miejsca operowane na zmiany pogody bolą.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina13 maja 2021 o 08:51 #68923U mnie zmiany są po prawej stronie. Prawe kolano boli mnie częściej.
Według mojej obserwacji ma duży związek na kolana.
Chyba gdzieś ktoś pisał, że często od kolan ( chodu) można popsuć kręgosłup. Czyli działa to w dwie strony, albo siada kręgosłup albo kolana.Co do nacisku na rdzeń to nie jest powód aby operować. Tak mi powiedział lekarz. Niema ucisku na nerw to nie może boleć. A mnie boli, ale mnie to mają za udawacza to słuchać mnie nikt nie musi.
13 maja 2021 o 11:02 #68925Najgorsze, ze Ja sie tego wszystkiego dowiaduje po fakcie, czyli po zepsuciu. Szkoda, ze lekarze nie da otwarci na objawy pacjentow i nie lacza ich. A organizm jest przeciez jedna caloscia.
13 maja 2021 o 15:25 #68926Dlatego ważna jest profilaktyka.
Ale po co to komu. Pracownik zachoruje to się go zwolni.3 czerwca 2021 o 17:56 #69149Hej! Kurcze zastanawiam sie czy tez mam ten sam problem…Bylam wlasnie pare dni pochodzic troche po gorach. Przy schodzeniu tez mnie boli cos w nodze, chyba tez wlasnie kolano (ale nie jestem pewna). To jest bol calkiem inny niz wczesniej od kregoslupa, po prostu jakas usterka, bo boli tylko przy schodzeniu i to dopiero przy wedrowkach gorskich, tak na codzien nic tam nie czulam. Jak szlam po plaskim, to od razu znowu dobrze. Tez jest to ta noga, od ktorej zaczely sie bole od przepukliny.
Co robicie z tymi swoimi kolanami? Probujecie tez to leczyc u lekarza czy moze macie jakies swoje metody? Szczerze mowiac jak sobie wyobraze zeby znowu robic jakies przeswietlenia, badania, wizyty itd, to mi sie odechciewa od razu…Tym bardziej, ze bol jest tylko podczas wedrowek gorskich. (przynajmniej jak narazie…) Ale fakt, ze bardzo lubie chodzic po gorach i oczywiscie nie chcialabym z tego rezygnowac…3 czerwca 2021 o 20:06 #69150Mnie się lepiej chodziło po nierównych górach (ściółka, kamienie, bardzo nierówne podłoże) niż po chodniku kiedy miałem długotrwałe dolegliwości. Do chodzenia po chodniku poszedłem wtedy zrobić wkładki do butów dobierane na takiej elektronicznej macie po której się przechodziło i sprawdzała rozkład nacisku na nogi, z tą wkładką się jakoś dało trochę po równym przejść, bez niej było kiepsko. Tylko wtedy nikt nie potrafił mi powiedzieć dlaczego mam nierówne nogi i przechyloną miednicę a na leżąco wszystko wychodziło równe, tak że personel tego sklepu z wkładkami też powiedział że to mogą być sprawy mięśniowe bo na macie wychodzi że ogromna nierówność a z badania nie najgorzej, tak że mi zalecili żeby tą wkładkę wziąć niższą niż wyszła i nosić tylko jak potrzeba z nastawieniem że mi się powinno poprawić. Teraz chodzę bez chociaż chyba by się jakaś przydała, może niższa. W badaniu kolana mi wyszła wtedy niestabilność rzepki ale nic z tym nie robiłem. Wraca mi czasem ten ból ale nie jest jak było że bolało stale to przeciążone kolano po stronie na którą przenosiłem ciężar ciała przez ból pleców.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.