Życie po operacji: leki przeciwbólowe
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Życie po operacji: leki przeciwbólowe
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 7 months temu przez
kowalski89.
-
AutorWpisy
-
5 maja 2014 o 22:55 #47922
Cześć
Chciałem Was zapytać, a raczej tych z Was którzy przeszli operację kręgosłupa, czy bierzecie leki przeciwbólowe ?
Chodzi mi o osoby, które są co najmniej 2 miesiące po operacji.Jeśli chcecie – dopiszcie się, będziemy mieć jakieś porównanie.
Bardzo prosiłbym również o dopisywanie się osób, które po operacji nie muszą zażywać żadnych leków przeciwbólowych, lub zażywają je rzadko.
Proponuję format:
● Ile czasu minęło od operacji ? (min. 2 miesiące)
● Jakiego rodzaju była to operacja ?
● Czy zażywasz leki przeciwbólowe związane z bólem którego dotyczyła operacja ?
● Jeśli odpowiedź na powyższe = tak, to czy zażywasz je doraźnie (raz na kilka-kilkanaście dni) czy stale ?
● Jeśli możesz – napisz jakie to leki.
● Czy od czasu ostatniej operacji istnieją jakieś anomalia, dysfunkcje, niedowłady, niewłaściwy wynik badaniem MRI , cokolwiek co nie świadczy o zupełnym odzyskaniu równowagi organizmu z medycznego punktu widzenia?Pozdrawiam 🙂
Moje odpowiedzi:
● Ile czasu minęło od operacji ? (min. 2 miesiące)
– prawie 12 miesięcy
– stabilizacja L4-S1 + usunięcie dystraktora L2
– tak
● Jeśli odpowiedź na powyższe = tak, to czy zażywasz je doraźnie (raz na kilka-kilkanaście dni) czy stale ?
– praktycznie stale, chociaż dopiero kiedy ból nie daje się wytrzymać.
– Olfen 75mg – od 1 do 4 tabletek dziennie a przy zaostrzeniach zastrzyki Diclofenacu i blokady sterydowe stawu k/b, do tego Mydocalm.
● Czy od czasu ostatniej operacji istnieją jakieś anomalia, dysfunkcje, niedowłady, niewłaściwy wynik badaniem MRI , cokolwiek co nie świadczy o zupełnym odzyskaniu równowagi organizmu z medycznego punktu widzenia?
– Jednostronny objaw Trendelenburg’a i analogiczny do niego objaw kompensacyjny Duchenn’a.
Pozdrawiam- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): aiga256 maja 2014 o 07:22 #54296● Ile czasu minęło od operacji ? (min. 2 miesiące)
1rok i 2tyg
stabilizacja L4-S1, foraminotomia
Tak
Leki zażywam stale
stale – OxyContin 10mg x2 razy dziennie, Gabapentin Teva 300mgx 3razy dziennie oraz doraźnie doreta 75mg+650mg, Olfen 75mg, mydocalm, movalis
● Czy od czasu ostatniej operacji istnieją jakieś anomalia, dysfunkcje, niedowłady, niewłaściwy wynik badaniem MRI , cokolwiek co nie świadczy o zupełnym odzyskaniu równowagi organizmu z medycznego punktu widzenia?
niedowład lewej stopy, parastezje, stenoza otworowa/zachyłkowa lewostronna, wielopoziomowe zwyrodnienia odcinka L4-S1, osteofity i przede wszystkim dolegliwości bólowe kręgosłupa LSP.S. Fajny temat 🙂
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4217 maja 2014 o 08:58 #54304● Ile czasu minęło od operacji ? 3 miesiące i 22 dni
● Jakiego rodzaju była to operacja ? usunięcie sekwestru l5/s1
● Czy zażywasz leki przeciwbólowe związane z bólem którego dotyczyła operacja ? tak
● Jeśli odpowiedź na powyższe = tak, to czy zażywasz je doraźnie (raz na kilka-kilkanaście dni) czy stale ? Zażywam leki doraźnie, raz na kilkanaście dni.
● Jeśli możesz – napisz jakie to leki. czasami OLFEN 100 SR, POLTRAM COMBO
Miałem przed operacją problem z lewą nogą i częściowym niedowładem, teraz mam z nią spokój, znacznie częściej niż kiedyś czuję ból w prawej nodze+parastezje małych palców tej stopy.
Dodatkowo chyba odcinek szyjny zaczął się odzywać , głównie przez niego jakieś 2 tygodnie temu przez kilka dni brałem Tramal aby spać spokojnie bez bólu łopatki i lewej ręki.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42112 sierpnia 2014 o 09:27 #54997Ile czasu minęło od operacji ? (min. 2 miesiące) 9 MIESIĘCY
● Jakiego rodzaju była to operacja ? MIKRODYSCEKTOMIA L5-S1
● Czy zażywasz leki przeciwbólowe związane z bólem którego dotyczyła operacja ? NIE
● Czy od czasu ostatniej operacji istnieją jakieś anomalia, dysfunkcje, niedowłady, niewłaściwy wynik badaniem MRI , cokolwiek co nie świadczy o zupełnym odzyskaniu równowagi organizmu z medycznego punktu widzenia? BÓL WYSTĘPUJĄCY PO ZWIĘKSZONYM WYSIŁKU OSTATNIO PO GRZE W SIATKÓWKĘ, WG. FIZJOTERAPEUTY POZOSTAŁY MI ZROSTY KTÓRE PODRAŻNIAJĄ OPONY MÓZGOWO-RDZENIOWE.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 sierpnia 2014 o 13:25 #55021● Ile czasu minęło od operacji ? (min. 2 miesiące)
Od ostatniej operacji minęło 2 i pol miesiąca.
Próba nastawienia implantu międzytrzonowego (nieudana) ostatecznie skończyło się na foraminotomii L5/S1 (poszerzenie kanału kregowego jedynie)
Tak
Staram się jak najmniej, ale zazwyczaj wychodzi tak, że co 2 dzień musze brać
Naprzemiennie : Biofenac, Olfen 75, Nimesil, aulin, Tramal, a teraz doszedł Tegretol na palenie konczyn i pleców
Tak – oprócz lewej nogi teraz mam promieniowanie do obu – obecnie czekam na MRI kontrolne- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.